Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 14:27

Ο Δημήτρης Μανιάτης σε συνέδριο για τον άξονα Αδριατικής - Ιονίου στην Αρχαία Ολυμπία 

Γράφτηκε από την

Στο Συνέδριο «Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου», που έγινε το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης πολιτικής για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (ADRION INITIATIVE) και συνδιοργάνωσαν τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, η πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου (ΠΑΙ) θεσμοθετήθηκε κατά τη διάσκεψη για την Ανάπτυξη και Ασφάλεια της Αδριατικής και του Ιονίου τον Μάιο του 2000 στην Ανκόνα της Ιταλίας. Σε αυτή συμμετέχουν Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία και Μαυροβούνιο, οι οποίες συνεργάζονται στους εξής τομείς: Οικονομίας και τουρισμού. Βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας περιβάλλοντος. Παιδείας και πολιτισμού. Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Είμαι πεπεισμένος πως η στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιφέρεια της Αδριατικής θάλασσας και του Ιονίου πελάγους (EUSAIR) θα δώσει νέα ώθηση για συνεργασία και επενδύσεις προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, καθώς και για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. Και επεσήμανε ότι «πρόκειται για την πρώτη "Μακροπεριφερειακή Στρατηγική" της Ε.Ε. στην οποία συμμετέχει μια τόσο μεγάλη αναλογία τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία), σε συνεργασία με κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία).

Η στρατηγική αφορά τις ευκαιρίες που παρέχει η θαλάσσια οικονομία (Γαλάζια Ανάπτυξη), συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμο τουρισμό, τομείς που είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας», σημείωσε καταλήγοντας.