Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 08:16

Διαμαρτυρία από το Επιμελητήριο Ηλείας για το Πάτρα - Πύργος 

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρία από το Επιμελητήριο Ηλείας για το Πάτρα - Πύργος 

 

Επιστολή σε «αυστηρούς τόνους» και με έντονη την δυσφορία για το γεγονός ότι δεν έχουν κινηθεί επί της ουσίας οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις, έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται και η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα το φαινόμενο των συχνών τροχαίων ατυχημάτων, κάτι που κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη επίσπευσης των πρωτοβουλιών.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Εχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας στο υπουργείο και ένας χρόνος από την επίσκεψή σας στον Πύργο Ηλείας (24-12-2015), όπου και εξαγγείλατε την δημοπράτηση εντός του 2016 των 8 εργολαβιών της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα - Πύργος. Παρουσία όλων  των φορέων του νομού και του περιφερειάρχη δεσμευτήκατε να δημοπρατηθούν όλα τα τμήματα, λέγοντας ότι η ενιαία δημοπράτηση προϋπολογισμού 470.000.000 ευρώ αποτελούσε προκλητική συμπεριφορά, επειδή απέκλειε του διαγωνισμού μικρότερης δυναμικότητος πτυχία. 

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί η άμεση αυτή εξαγγελία, χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες ότι το έργο ξεκινά ανάποδα δηλ. Πύργος - Πάτρα και όχι συνεχεία την εθνικής οδού Κόρινθος – Πάτρα - Πύργος, γεγονός που εύλογα προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενη μεταβολή του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου. Δώσατε χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών των 8 τμημάτων, δεν έχουμε όμως μέχρι σήμερα παρά μόνο 3 τμήματα με προσωρινό μειοδότη, χωρίς έγκριση και υπογραφή συμβάσεων.

Το τμήμα αυτό του οδικού άξονα της Ολυμπίας Οδού είναι το μοναδικό μεγάλο αναπτυξιακό έργο που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τα τελευταία 40 χρόνια στην πληγωμένη από πολλές φυσικές καταστροφές Δυτική Πελοπόννησο και δύο Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος - Κεφαλλονιά). Γνωρίζετε ότι έχουν ήδη δαπανηθεί 160 εκατομμύρια ευρώ, έχουν γίνει σημαντικά τεχνικά στο βόρειο τμήμα του νομού και η ολοκλήρωσή του δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια από την παράδοση και την αποπληρωμή των επιμέρους τεχνικών εργασιών. 

Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των ημιτελών κατασκευών παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και συχνά τροχαία ατυχήματα.

Ενας παραγωγικός νομός, η Ηλεία, με υψηλό τουριστικό προϊόν και και ισχυρή πρωτογενή παράγωγη με εξαγωγικό προσανατολισμό, βρίσκεται στις χαμηλότερες βαθμίδες ανάπτυξης εξαιτίας του αποκλεισμού του από τους άλλους μεγάλους οδικούς άξονες (Πάτρα - Κόρινθος - Ιόνια Οδό - Μορέας). Οι επιχειρήσεις μας διαμαρτύρονται καθημερινά και τους οφείλουμε μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση από το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη ότι για τον Νομό Ηλείας δεν θα γίνει αποδέκτη τυχόν μεταβολή του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου του έργου Πάτρα – Πύργος, όπως περιγράφεται στην ισχύουσα  διακήρυξη».


NEWSLETTER