Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 09:16

Νέο Επιμελητήριο: Ενωτικό κάλεσμα από τον Γιώργο Γκούμα

Γράφτηκε από τον

 

Τους βασικούς στόχους του συνδυασμού “Νέο Επιμελητήριο” ενόψει των εκλογών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας παρουσίασε χθες κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας ο επικεφαλής Γιώργος Γκούμας, στο κατάμεστο από επιχειρηματίες συνεδριακό κέντρο του "Elite City Resort", προερχόμενους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες του νομού να συνταχθούν στο πλευρό του συνδυασμού του για “έναν αγώνα ηθικό, ενωτικό και με προοπτική για τις επιχειρήσεις και τους νέους” και δεσμεύθηκε “ότι το Επιμελητήριο  δεν θα είναι χώρος κομματικών αντεγκλήσεων” και ότι σε περίπτωση εκλογής του θα εργαστεί ως πρόεδρος αμισθί.

“Το όραμα που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, είναι ζωντανό και έχει ως μοναδικό σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού, την πλήρη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση των μελών του. Το όραμα που συνεχίζει να έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και κατ' επέκταση τη δημιουργία των πολυπόθητων νέων θέσεων εργασίας” τόνισε ο κ. Γκούμας και συνέχισε: “Ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να υπηρετούμε πάντα με ανιδιοτέλεια και ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι ως επαγγελματίες. Βιώνουμε μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κοινωνική, αλλά και κρίση αξιών”.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ “ΝΕΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ”

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούμα οι στόχοι του συνδυασμού, που ηγείται είναι συνοπτικά:

“1. Στήριξη των μελών με ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με διαρκή και αληθινή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα.

2. Αναβάθμιση του θεσμού του Επιμελητηρίου και ενίσχυση του ρόλου του ως συμβούλου της πολιτείας σε θέματα αγοράς και ανάπτυξης. Η νέα διοίκηση πρέπει να έχει ρόλο όχι μόνο στην υποστήριξη και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και να έχει προτάσεις. Να έχει λύσεις στα προβλήματά μας. Να συμμετέχει στα κέντρα λήψεων πολιτικών αποφάσεων που αφορούν τον κλάδο μας, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του νομού μας.

3. Εξωστρέφεια με οργανωμένες αποστολές των μεσσηνιακών επιχειρήσεων στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού με άμεσα αποτελέσματα που θα ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία. Ενταξη στην πολιτική εξωστρέφειας και μιας επιθετικότερης στρατηγικής με απευθείας επικοινωνία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού αλλά και πολιτικούς φορείς, όπως Περιφέρειες, δήμοι, πρεσβείες και προξενεία άλλων χωρών με στόχο την προβολή και τις συνεργασίες.

4. Ανάπτυξη τουρισμού. Η στρατηγική μας στον τομέα του τουρισμού και η  ανάπτυξή του θα στηριχθεί με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, που σημαίνει την αλληλεξάρτηση της οικονομίας με τον τουρισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ανάπτυξης του τουρισμού στον νομό μας. Ενταξη των στόχων σ’ ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού μας και σύνδεση με κύριους αναπτυξιακούς άξονες, όπως οι υποδομές (οδικό δίκτυο, λιμάνια, τουριστικές εγκαταστάσεις), επίσης κοινωνία της πληροφορίας, περιβαλλοντική πολιτική, ενεργειακή πολιτική - ενεργειακή αναβάθμιση χώρων των δραστηριοτήτων αλλά και άμεση συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές του νέου και μέχρι σήμερα αναξιοποίητου ΕΣΠΑ 2016-2020. Δηλαδή ΠΕΠ Πελοποννήσου, τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα των υπουργείων αλλά και διεθνή ευρωπαϊκά προγράμματα.

5. Καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Η καινοτομία είναι το κλειδί που ανοίγει το μέλλον, δημιουργεί ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας.

Στόχοι μας: Η προώθηση  της καινοτομίας σε παραγωγικές δραστηριότητες, η δημιουργία κλίματος επιχειρηματικής νέας κουλτούρας στη Μεσσηνία, η υποστήριξη και η προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, η δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κ.λπ., η στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου και των τοπικών εμπορικών καταστημάτων, αξιοποιώντας την πρόταση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, πρόταση την οποία θα μελετήσουμε σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και τους δήμους του νομού μας.

Τέλος, η χρήση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων όπως το e-commerce - ηλεκτρονικό εμπόριο που θα δίνει τη δυνατότητα στους τοπικούς και όχι μόνο καταναλωτές να προμηθεύονται άμεσα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από τα τοπικά εμπορικά καταστήματα του νομού μας. Για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιήσουμε και θα προσφέρουμε δωρεάν στα μέλη μας και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Επιμελητηρίου μας αυτή τη δυνατότητα.

6. Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα της κρίσης, η μειωμένη οργανική σύνδεση της οικονομίας με την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση. Το παράδοξο είναι πως -αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες- η αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο τη γνώση, την τεχνολογία και την καινοτομία απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο και τη δημόσια πολιτική. 

Εμείς αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Πιστεύουμε στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα του νομού μας (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ). Πιστεύουμε ότι τέτοιες συνεργασίες θα αποτελέσουν οργανικό και θεμελιακό στοιχείο της λειτουργίας τόσο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όσο και των επιχειρήσεων”.

Την πίτα και την εκδήλωση ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “διανύουμε μία εποχή, που σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας και όταν αυτό γίνεται σε θέματα, που άπτονται του οικονομικού τομέα, τότε μπορεί να υπάρχουν "θανατηφόρες" συνέπειες”. Τέλος εξήρε την ανιδιοτελή προσφορά αρκετών επιχειρηματιών της Μεσσηνίας, συμπεριλαμβανομένου και του Γιώργου Γκούμα, στην ενίσχυση των δράσεων της Μητρόπολης και άλλων φορέων “χωρίς να επιδιώκουν προβολή και διαφήμιση”, ενώ ευχήθηκε “το "Νέο Επιμελητήριο" να είναι το εφαλτήριο, ώστε να αναδειχθεί το περιεχόμενο της επιχειρηματικότητας”.