Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 12:15

Οι Ελληνες δεν είναι πλέον απογοητευμένοι, είναι απελπισμένοι

Γράφτηκε από την
Οι Ελληνες δεν είναι πλέον απογοητευμένοι, είναι απελπισμένοι

Του Δημήτρη Μανιάτη

Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Είναι γνωστό ότι με πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία κωδικοποιεί τις διατάξεις του Ν. 4335/2015, που αφορούν στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, διερωτώμεθα με ποια κριτήρια αξιολογούν τα περιττά και τα απαραίτητα στη ζωή των ανθρώπων και λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις· προφανώς βιώνοντας εκ του ασφαλούς και με μοναδικό κριτήριο να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα.

Η κοινωνία είναι ανήμπορη να χωνέψει πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά, αγωνιά για το τι θα γίνει, πού πηγαίνει, πού θα βρίσκεται αύριο. Και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό του χάους, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας -όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το σήμερα- πορευόμαστε και εμείς οι επιχειρηματίες, είτε έχουμε μικρές είτε μεγάλες επιχειρήσεις, και δεν γνωρίζουμε από πού να πιαστούμε, τι κινήσεις να κάνουμε στη δουλειά μας, πώς να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις.

Νέες συνθήκες δημιουργούνται καθημερινά με τον πλέον αστάθμητο παράγοντα που είναι το ίδιο το κράτος.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Η κακοδιαχείριση του γραφειοκρατικού δημόσιου τομέα, η φορολογική εξαθλίωση, οι λανθασμένες επιλογές, τα capital controls, εξαθλιώνουν τους Ελληνες πολίτες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και κινητών, για οφειλές που δεν τις καταβάλλουν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν.

Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο το πορτοφόλι μας, το βιοτικό μας επίπεδο, ή την δουλειά μας, αλλά επηρεάζει και την σωματική και ψυχική μας υγεία. Το γνωρίζουν αυτό όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις εις βάρος της ζωής μας;

Είναι αναγκαία η αλλαγή του σημερινού σκηνικού που έχει διαμορφώσει στη χώρα η φορολογική εξαθλίωση στο επιχειρείν και σε όλη την κοινωνία. Πρέπει να γίνουν τα εξής:

• Αμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του Ν.4335/2015 που αφορούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) για την οφειλή ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και απόσυρση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου της ΑΑΔΕ.

• Αμεση υλοποίηση του ακατάσχετου επιχειρησιακού λογαριασμού, για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

• Να πάψει το κράτος να τιμωρεί την ελληνική επιχειρηματικότητα, αλλά και κάθε Ελληνα, με υπερβολικούς φόρους, κατασχέσεις και κυρώσεις.

• Πλαφόν στη μεταπώληση των "κόκκινων" δανείων από τα funds, με ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους 18 μήνες, επισημαίνοντας ότι ναι μεν αναμένεται να υπάρξει νέα αύξηση στις αφίξεις, αλλά δεν υπάρχει αισιοδοξία για την αύξηση εσόδων, διότι λόγω των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια οι τιμές που έχουν συμφωνηθεί με τους tour operators κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα - και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με την πορεία των εσόδων.

Επίσης, ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και καταλύματα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η κατάσταση όσον αφορά τα συμβόλαια της επόμενης περιόδου.

Οι μικρομεσαίοι, ως "προϊόντα" του πελατειακού κράτους και των στρεβλών δομών του, γίνονται σήμερα θυσία στις υπερβολές του, στις σπατάλες του, στις διαπλοκές του και κυρίως στη διαφθορά του.


NEWSLETTER