Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 09:03

Συμφωνία των Επιμελητηρίων για τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης μουσικής

Γράφτηκε από τον

 

Ενα σημαντικό βήμα για να αποκατασταθεί η ηρεμία σχετικά με το θέμα της καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων από επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής στο χώρο τους, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία που συνυπέγραψαν η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «Αυτοδιαχείριση».

Το παραπάνω επισήμαναν χθες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο πρόεδρός του Δημήτρης Μανιάτης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Παύλος Γκρέκης.

Οπως τόνισαν χαρακτηριστικά, «με τη συμφωνία αυτή, οι επιχειρήσεις - μέλη των Επιμελητηρίων, που είναι υπόχρεες πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων, θα καταβάλλουν σημαντικά λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα, σε σχέση με αυτά που εισέπρατταν από την ΑΕΠΙ.

Ο Δ. Μανιάτης και ο Π. Γκρέκης υπογράμμισαν ιδιαίτερα ότι με την εν λόγω συμφωνία, «οι αμοιβές καθορίζονται με υποχρεωτική διαπραγμάτευση, γεγονός που κατέληξε σε ένα αμοιβολόγιο δίκαιο και κοινά αποδεκτό», καθώς διαχωρίζει τα είδη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά και τα τέλη σύμφωνα με την έδρα της επιχείρησης:

«Αλλο είναι το τέλος που ισχύει για τις επιχειρήσεις στην πόλη της Καλαμάτας -και τις πρωτεύουσες των νομών γενικότερα- ενώ ακόμα μικρότερο είναι σε αυτές που δραστηριοποιούνται στις υπόλοιπες πόλεις ή χωριά» σημείωσε ο Π. Γκρέκης.

Οπως διευκρίνισε, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας -που ισχύει για έναν χρόνο- η «Αυτοδιαχείριση» θα χορηγεί δωρεάν, σε όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων που θα συμβληθούν μαζί της, κωδικό με 12 θεματικά μουσικά προγράμματα με υπηρεσίες streaming, 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.

Τονίστηκε, ωστόσο, ότι τα μέλη του Επιμελητηρίου προκειμένου να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το αμοιβολόγιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, θα πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα στο Επιμελητήριο, τουλάχιστον για τον φετινό χρόνο.

Στα ενήμερα μέλη το Επιμελητήριο θα διαθέτει ενημερότητα και κωδικό τραπέζης της «Αυτοδιαχείρισης», όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του πνευματικού προϊόντος που θέλουν να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους. Επίσης, θα τους χορηγείται κωδικός έδρας μητροπολιτικού δήμου ή επαρχιακού δήμου – χωριό, υπόλοιπη επικράτεια ώστε να καταθέτουν τα αντίστοιχα ποσά της διαπραγμάτευσης.

Β.Γ.Μ.