Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 19:51

Επιμελητήριο: Διαπιστώσεις για τη φοροδιαφυγή 

Γράφτηκε από την

Δεν δομείται ένα πιο δίκαιο φορολογικό καθεστώς, αν δεν παταχθεί πρώτα η φοροδιαφυγή: Αυτό έθεσε ως προϋπόθεση για να μοιραστούν δικαιότερα τα βάρη στους φορολογούμενους ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την επίσκεψή του χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη που, μεταξύ άλλων ζητημάτων, έθεσε και το αίτημα για ένα σταθερό και μακροπρόθεσμο φορολογικό πλαίσιο, όπως και για τη μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. 

Ο κ. Τζανακόπουλος, αφού ανέφερε ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, προέβλεψε ότι ο ΕΦΚΑ θα κλείσει ταμείο στο τέλος του χρόνου με πλεόνασμα 300 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αναφορά του ο υπουργός για την θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι προβάλλουν προσκόμματα οι Θεσμοί – ενώ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παρατηρούνται, σημείωσε ότι η όποια ατέλεια βελτιώνεται κατά την εφαρμογή του.

Οσον αφορά δε τα φορολογικά βάρη στους Ελληνες πολίτες, ο Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν είναι τόσο αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε, αλλά το πώς κατανέμονται στο κοινωνικό σύνολο. Ανέφερε λοιπόν ότι “ένα εκτεταμένο κομμάτι του πληθυσμού φοροδιαφεύγει” - κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Και τόνισε πως για να έχουμε μια πιο δίκαιη φορολογία θα πρέπει αυτή η νοοτροπία να αλλάξει - και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεννόηση και σύμπνοια πολιτικών και κοινωνικών φορέων, εργαζόμενων και επιχειρηματιών και τη μηδενική ανοχή όλων σε τέτοια φαινόμενα. 

Ν.Κ.