Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 14:38

Μανιάτης: Στόχος η επέκταση της τουριστικής περιόδου 

Γράφτηκε από την

Η αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής, με παράλληλη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ανά επισκέπτη, καθώς και η υιοθέτηση μέτρων τόνωσης της κίνησης για το διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Την πιο πάνω εκτίμηση διατύπωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Κυπαρισσία, στο πλαίσιο της ημερίδας τουρισμού “Προκλήσεις και προοπτικές για τον τουρισμό“, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου – Κυθήρων.

Σύμφωνα με τον Δ. Μανιάτη, “η περιφερειακή αναπτυξιακή τουριστική πολιτική που πρέπει να υλοποιήσουμε βασίζεται σε 5 στρατηγικούς άξονες, α) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, β) το άνοιγμα νέων τουριστικών αγορών της Περιφέρειας, γ) την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων, δ) την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ε) την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αναπτύξουμε την παροχή τουριστικής υπηρεσίας”. Παράλληλα, συνέχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, “χρειάζεται η χάραξη ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων”, προτείνοντας, ειδικότερα, τα εξής: “Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στην ποιότητα. Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των τουριστικών υποδομών που υπάρχουν και σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης. Προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλλους,  ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας, μέσα από ένα στρατηγικό πλάνο. Δημιουργία ποιοτικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων πολυτελείας και ποιοτικών συγκροτημάτων τουριστικής κατοικίας. Λειτουργική αναβάθμιση αεροδρομίου Καλαμάτας και των λιμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ελκυστική τιμολογιακή πολιτική. Ολοκληρωμένο χωροταξικό για τον τουρισμό, σε επίπεδο Περιφέρειας και νομού. Αξιοποίηση του λιμανιού της Καλαμάτας διότι έχει το πλεονέκτημα να απέχει μόλις 15 λεπτά από το αεροδρόμιο, που είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του ως λιμάνι homeporting. Είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε στην υλοποίησή του. Ανάπτυξη μαρινών για την ενίσχυση του τουρισμού με σκάφη αναψυχής, μόνιμο ελλιμενισμό και υποδομές επισκευαστικές. Ταχύτερη Visa Schengen και πολλαπλές θεωρήσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που αγοράζουν παραθεριστική κατοικία. Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Εκτός του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης «ήλιος και θάλασσα» να επιδιωχθεί ανάπτυξη και στον ποιοτικό εναλλακτικό τουρισμό, στον πολιτισμό, στη γαστρονομία, στον αθλητισμό, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής για τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο. Ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών υψηλού τουρισμού όπως συνεδριακός, ιατρικός, κ.λπ. Μέριμνα για καθημερινή κανονική λειτουργία των μουσειακών εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Πρόταση ενός φιλόδοξου σχεδίου που πρέπει να οργανωθεί για την επέκταση της σεζόν και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αφορά τον χειμερινό τουρισμό και έχει υλοποιηθεί με επιτυχία στην Κύπρο, την Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι. Η ιδέα είναι υλοποιήσιμη. Παρόμοια σχέδια ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης πραγματοποιούνται στην Ισπανία από τη δεκαετία του 1960. Ας καλλιεργήσουμε την ιδέα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε την υλοποίησή της”.