Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 14:38

Επιτάχυνση διαδικασιών για τον Διαστημικό Οργανισμό στην Καλαμάτα ζητάει ο Μανιάτης

Γράφτηκε από την

 

“Γρήγορα να έρθει στη Βουλή, για να ψηφιστεί, η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με έδρα την Καλαμάτα, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση πλησίον της πόλης της διαστημικής πύλης του αεροδρομίου Καλαμάτας”.

Το αίτημα αυτό διατυπώνει, μεταξύ άλλων, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, με επιστολή που του απέστειλε χθες, την οποία κοινοποιεί επίσης προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως επίσης και στους βουλευτές του νομού μας.

Οπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Δ. Μανιάτης, “η χώρα μας ευρίσκεται σε ένα μεταβατικό οικονομικό στάδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Είμαστε σε μια εποχή που η τεχνολογία επιβάλλει στην παγκόσμια αλληλεξαρτώμενη καθημερινότητα εντατικότατους ρυθμούς. Χρειάζεται να μεταβούμε από το παλιό στο καινούργιο όπως επιτάσσουν οι συνθήκες σε εναρμόνιση με την εποχή μας (...). Η μόνη εμφανής υγιής διέξοδος είναι με τη νέα γενιά σαν κινητήριο μοχλό και διαμέσου αποκεντρωτικών εγχειρημάτων χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τους "παρθένους" χώρους που είναι πια σε απόσταση αναπνοής ειδικά από την Αθήνα”.

Ο Δ. Μανιάτης αναφέρει ειδικότερα την επίσκεψη που έκανε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος ενημερώθηκε “για τις πρωτοβουλίες που από το 2013 έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας για την υψηλή τεχνολογία και ειδικότερα για τις διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές ειδικότερα για την εγκατάσταση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού εδώ στην Καλαμάτα, με την προοπτική χρήσης του διεθνούς αεροδρομίου της για διαστημικές εμπορικές, αλλά και για αμυντικές εφαρμογές, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα”. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει ότι στον υπουργό παραδόθηκε “λεπτομερέστατος φάκελος με εμπεριστατωμένη πληροφόρηση στα καίρια επί μέρους θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης διαστημικής πύλης στο αεροδρόμιο στην πόλη μας, που λόγω της στρατηγικής του θέσης έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως στον κλάδο της Αεροδιαστημικής. Επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου ελληνικού μικροδορυφόρυ LSAT από νέους εθελοντές, υπό το mentoring του διαπρεπή καθηγητή στις ΗΠΑ στον τομέα της Αεροδιαστημικής δρα Περικλή Παπαδόπουλου, που κατάγεται από την περιοχή μας, επίσης του επισημάναμε τη σημασία της τεχνολογίας των μικροδορυφόρων”.

 

Με την αφορμή αυτή, ο Δ. Μανιάτης ζητεί τη στήριξη του πρωθυπουργού “ώστε να επακολουθήσει και το επόμενο σημαντικό βήμα που είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου, που βρίσκεται σε νομοπαρασκευαστικό στάδιο ώστε γρήγορα να έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με έδρα την Καλαμάτα, συμπεριλαμβάνοντας σαν έναν από τους σκοπούς του την ίδρυση πλησίον της πόλης της διαστημικής πύλης του αεροδρομίου Καλαμάτας, που ενέχει σημαντικό γεωγραφικό στρατηγικό πλεονέκτημα, με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό έχει υψηλής τάσης αποκεντρωτικά κίνητρα θα προσδώσει σε όλη τη Νότια Πελοπόννησο ένα άλλο χαρακτηριστικό στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας πέραν αυτό της γεωργίας, θα αυξήσει το διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς περιβάλλον με άμεση πρόσβαση σε λιμένα και μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά από την Αθήνα. Είμαστε σίγουροι ότι έχετε παρακολουθήσει και έχετε εκτιμήσει τις από καιρό και μέχρι τώρα αυτές πρωτοβουλίες μας στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην περιοχή μας και ευελπιστούμε να υποβοηθήσετε να επαυξηθούν έτι περαιτέρω προς όφελος όλης της χώρας μας”. πρωθυπουργό.