Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 07:46

Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προτάσεις Ξυγκώρου για τις επιχειρήσεις (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κυβερνητικό κλιμάκιο στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Προτάσεις Ξυγκώρου για τις επιχειρήσεις (βίντεο)

«Τη δυνατότητα υπαγωγής στη συνολική ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όλων ανεξαιρέτως των οφειλετών και χωρίς να τίθεται όριο τζίρου στις επιχειρήσεις», ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος από τους δύο κυβερνητικούς παράγοντες -τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλος- που μαζί με τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτη Κουρμούση βρέθηκαν χθες στην Καλαμάτα για τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών.

Στην ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο, για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Ξυγκώρος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις. Οι πιο σημαντικές απ’ αυτές είναι:

«Οσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να γίνει αποσυσχέτιση της ρύθμισης αυτής από τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό: Η δυνατότητα υπαγωγής και των οφειλετών που έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Μείωση του κατωτάτου ορίου των 20.000 ευρώ συνολικών προς ρύθμιση οφειλών. Η προϋπόθεση για μια κερδοφόρα χρήση τα 3 τελευταία χρόνια δημιουργεί το κυριότερο εμπόδιο για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Διαμεσολάβηση και για πόσα μικρότερα των 2.000.000, οπού είναι απαραίτητα.

Για τα πυρόπληκτα δάνεια: Την κεφαλαιοποίηση των σημερινών οφειλών. Τη 15ετή επιπλέον παράταση αποπληρωμής τους. Εναρξη πρώτης καταβολής την 1/1/2019. Υποχρεωτικότητα της ως άνω ρύθμισης για τις τράπεζες».

Ο υπουργοί και ο ειδικός γραμματέας κάλεσαν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Μεσσηνίας να απευθύνονται στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας, και να αξιοποιούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα χρέη τους.

«Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους, ο καθένας είναι μια ξεχωριστή περίπτωση», παρατήρησε ο κ. Κουρμούσης και επεσήμανε ότι με την ένταξη στο μηχανισμό αυτό οι επιχειρηματίες που οφείλουν, προστατεύονται από πλειστηριασμούς και funds. «Με την ένταξη δεν μπορούν να σου κάνουν πλειστηριασμό και παίρνεις φορολογική ενημερότητα», ενημέρωσε ο ειδικός γραμματέας.

Ο ίδιος παραδέχθηκε τα λάθη του κράτους με την 5ετή και 8ετή καθυστέρηση στα πυρόπληκτα δάνεια και προέτρεψε επιχειρηματία που έθεσε το δικό του πρόβλημα, να ενταχθεί στον εξώδικο συμβιβασμό για το μέρος των οφειλών που μπορεί, ενώ για το υπόλοιπο να προσφύγει στα δικαστήρια.

Ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου είπε ότι το 2017 έκλεισε με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των εξαγωγών, των επενδύσεων και του τουρισμού, όπως βεβαιώνει ο ΣΕΒ. Μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις 120 δόσεις για οφειλές, και υποστήριξε πως η πρώτη κατοικία στη χώρα μας έχει το αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας στην Ευρώπη. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το 2018 θα είναι έτος όχι μόνο επίλυσης των προβλημάτων με τα μνημόνια, αλλά αποκατάστασης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με την ανόρθωση της κοινωνίας» και ανέφερε πως «καλύπτεται το 80% της προστασίας της πρώτης κατοικίας». Δήλωσε ότι «εθνικός στόχος είναι τον Αύγουστο η απεμπλοκή από την επιτροπεία. Να αποφασίζουμε μόνοι μας και το χρέος να αποπληρώνουμε και τον άνθρωπο να προστατεύουμε». Εκανε λόγο για ένα δημοκρατικό σύστημα με κανόνες και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα προβάλλει τα πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Από επιχειρηματίες, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και δικηγόρους, τέθηκαν στους κυβερνητικούς παράγοντες τα εξής ζητήματα: Οι δεσμευμένοι λογαριασμοί. Οι ελάχιστες επιχειρήσεων που έχουν θετική χρήση την τελευταία 3ετία και μπορούν να ενταχθούν στο συμβιβασμό. Η ένταξη στο συμβιβασμό και των οφειλών που έχουν πάει στη ΔΟΥ. Η έλλειψη υποχρεωτικότηταε στο νόμο. Το κριτήριο της βιωσιμότητας που υπάρχει ως όρος. Και τέλος, το πρόβλημα της υπερφορολόγησης.

Ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς είπε ότι είναι πολύ δύσκολες οι προϋποθέσεις για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ανέφερε πως οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου, παρουσία του κ. Κατρούγκαλου και του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, έκοψε την κορδέλα του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου.

Πριν τα εγκαίνια του Κέντρου, οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καλαμάτας στο γραφείο του, στο παλιό Δημαρχείο. Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο δήμος παραχώρησε το χώρο για το Κέντρο και δήλωσε πως θα στηρίξει όσο μπορεί τη λειτουργία του. Τάχθηκε υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά τα εγκαίνια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τα "κόκκινα" δάνεια, παρουσία του κ. Κατρούγκαλου και του κ. Κουρμούση.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής έθεσε το θέμα των πυρόπληκτων δανείων, για το οποίο, όπως ανέφερε, οι τράπεζες ζήτησαν την αποπληρωμή σε χρόνους που είναι ανέφικτοι. Και επεσήμανε πως με νέο μεσο-μακροπρόθεσμο δάνειο ένας οφειλέτης μπορεί να πληρώσει το 70%.

Ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρυθμίζονται και τα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER