Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 08:04

Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

Γράφτηκε από την
Προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το Αναπτυξιακό Συνέδριο

 

Η ολοκλήρωση του δυτικού οδικού άξονα, η δημιουργία αντίστοιχου σιδηροδρομικού άξονα και η βελτίωση των λιμανιών Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Πύλου περιλαμβάνονται μεταξύ των προτάσεων στο υπόμνημα οποίο, εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου 2018, κατέθεσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το εν λόγω υπόμνημα, ειδικότερα, κατατέθηκε στη συνάντηση που είχε προχθές Τρίτη στην Τρίπολη ο πρόεδρος του φορέα Βαγγέλης Ξυγκώρος με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ενώ -σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου- ένα ακόμα υπόμνημα, κυρίως για θέματα “Τουριστικής Ανάπτυξης της Πελοποννήσου”, δόθηκε και στο Γραφείο Συντονισμού της κυβέρνησης.

“Αν και τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα είναι πολλά, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις, με αντίκτυπο στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σημειώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το οποίο επικεντρώνεται σε τομείς όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα και η επιχειρηματικότητα.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ειδικότερα, στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην Περιφέρεια, επισημαίνονται ως καίριες προϋποθέσεις ανάπτυξης οι εξής:

• Ολοκλήρωση δυτικού οδικού και δημιουργία δυτικού σιδηροδρομικού άξονα.

• Βελτίωση των υποδομών του εμπορικού και τουριστικού λιμανιού της Καλαμάτας και των λιμανιών Κυπαρισσίας και Πύλου, εγκατάσταση υδατοδρομίων – υδροπλάνων.

• Βελτίωση και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας για να λειτουργήσει και ως σταθμός εναέριων εμπορευματικών μεταφορών.

• Βελτίωση των υποδομών στις ΒΙΠΕ Καλαμάτας και Μελιγαλά.

• Επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου.

• Διαχείριση απορριμμάτων, αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικός καθαρισμός.

• Χωροταξικός σχεδιασμός ανάπτυξης.

Επίσης, όσον αφορά τον τουρισμό, από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας τονίστηκε “η αναγκαιότητα χάραξης ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκαν και οι στρατηγικοί μας στόχοι”.

Για τα αγροτικά προϊόντα, συνεχίζει το Επιμελητήριο, “απαιτείται ένα στρατηγικό πλάνο για τη δημιουργία βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά, ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των τοπικών αγροτικών προϊόντων και στις νέες καινοτόμες καλλιέργειες, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για τη θέση της Μεσσηνίας όσον αφορά την ‘ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας’”.

Τέλος, για την επιχειρηματικότητα -καταλήγει το Επιμελητήριο- “δόθηκε έμφαση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το θέμα των ‘πυρόπληκτων’ δανείων και της λειτουργικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών τέθηκε ως κορυφαίο ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει τα αρμόδια υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και ο ενεργός ρόλος της επιμελητηριακής κοινότητας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αλλά και στις προοπτικές τους να εξελιχθούν σε σύγχρονα “Κέντρα Επιχειρηματικότητας”.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Εξ άλλου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ίδια συνάντηση αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης έθεσε “το πολιτικό διακύβευμα της αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και των Επιμελητηρίων” τονίζοντας “τη σημασία της συναίνεσης και της σύνθεσης πολιτικών απόψεων, τόσο για την ενίσχυση του θεσμού της αυτοδιοίκησης, όσο και της συνεργασίας της με την κυβέρνηση, προς όφελος των πολιτών”.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης “υπογράμμισε το ρόλο της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας και την ανάγκη για συνεργασία με τα επιμελητήρια στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού, που αποτελούν τους κατεξοχήν θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας”.


NEWSLETTER