Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 09:04

O Γιώργος Κατρούγκαλος στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας: “Να πάψει η εξωστρέφεια να είναι μια απλή λέξη”  

Γράφτηκε από τον

Πρέπει “να πάψει η εξωστρέφεια να είναι μια απλή λέξη και να γίνει πραγματικότητα” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το Σάββατο το απόγευμα στην Καλαμάτα, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ο υπουργός έκανε την επισήμανση αυτή στην εκδήλωση με θέμα “Η εξωστρέφεια στην πράξη”, αναφορικά με τη δυνατότητα των ελληνικών και ειδικότερα των μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων να εδραιωθούν στις υφιστάμενες και να προωθηθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Ο Γ. Κατρούγκαλος, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε η συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, παραδέχθηκε ότι ο αγροτικός κόσμος “δικαιολογημένα δυσπιστεί απέναντι στην πολιτεία” δεδομένου ότι η κατάσταση στον τομέα της γεωργίας δεν εξελίσσεται όπως θα ανέμενε κανείς.

Μια βασική παράμετρος, σύμφωνα με τον υπουργό, που καθιστά προβληματική την ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα είναι ο μικρός κλήρος που παραδοσιακά υφίσταται στη χώρα μας. “Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι προκειμένου να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας -και κατ’ επέκταση ο εξαγωγικός τομέας των γεωργικών προϊόντων- θα πρέπει να ξεκληριστεί ο μικρός αγρότης. Το ζήτημα του μικρού κλήρου μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συγκέντρωση της παραγωγής, μέσω συνεργειών, νέας μορφής συνεργειών, στις οποίες οι παραγωγοί θα είναι πρωταγωνιστές” δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας έχει υποστεί πλήγμα από ποικίλα φαινόμενα του παρελθόντος που το απαξίωσαν, χαρακτήρισε δε “ήρωες” όσους συνεταιριστές συνεχίζουν την προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανούς τους συνεταιρισμούς. Επισήμανε παράλληλα όμως ότι πλέον το συνεταιριστικό κίνημα θα πρέπει να αγκαλιάσει την καινοτομία, τους νέους τρόπους οργάνωσης όπως τα κλάστερς (clusters), καθώς και να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις μέσω των μορφών αυτών.

“Βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια θα είναι οι αγρότες, αλλά και οι άνθρωποι της επιστήμης, μέσα από συνεργασίες με ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα” κατέληξε ο υπουργός με τη σημείωση ότι “μέσω της οικονομικής διπλωματίας τα αγροτικά μας προϊόντα θα μπορούν να προωθηθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού”, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι “μπορούμε να τα καταφέρουμε ξανά”.

Νωρίτερα, στη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος -με τον οποίον συναντήθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος πριν την εκδήλωση- είχε επισημάνει ότι “επιβάλλεται η στήριξη του αγροσυνεταιριστικού τομέα”, καθώς και ότι η πολιτεία οφείλει “ενεργότερη στήριξη των Επιμελητηρίων, προκειμένου να προωθηθεί η εξωστρέφεια”.

Ακολούθησαν εξειδικευμένες εισηγήσεις πάνω στο αντικείμενο της συνάντησης, από τον Γιώργο Χουρδάκη διευθυντή του Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και τη Μαρία Γκίκα ειδική επιστημονική συνεργάτιδα του Κ. Φωτάκη, καθώς και τον Χρήστο Καφτεράνη σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Β.Γ.Μ.