Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 16:44

Επιστολή Ξυγκώρου σε Αραχωβίτη: Ζητεί μέτρα για την αιγοπροβατοτροφία

Γράφτηκε από την

Μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας και της τυροκομίας ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Σημειώνει ότι πρόκειται για έναν κλάδο παραγωγικό, με έντονη συμμετοχή στο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και ενεργή παρουσία στις τοπικές οικονομίες - και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σύμφωνα με στατιστικά του 2016, μόνο στην περιοχή της Μεσσηνίας, δραστηριοποιούνται 4.463 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες απασχολούν 5.763 εργαζομένους και 167.000 στρέμματα κτηνοτροφικής χρήσης. Ενώ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 27.502 στρέμματα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κτηνοτροφικών τροφών.

Προβλήματα όπως:

• Δημιουργία υπερ-αποθέματων “Φέτας ΠΟΠ”, κυρίως στις μικρές και μεσαίες τυροκομικές επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται της δυνατότητας προώθησης του προϊόντος.

• Δραματική μείωση της ζήτησης και των τιμών, λόγω των υπερ-αποθεμάτων, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες διατροφής, υγείας κ.λπ. της κτηνοτροφικής του εκμετάλλευσης.

• Δραστική πτώση των τιμών του εγχώριου αιγοπρόβειου γάλακτος και σταθερή μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Διαστάσεις, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να επηρεάσουν το εθνικό και τουριστικό προϊόν, με το οποίο προϊόντα εθνικής σημασίας, όπως η Φέτα ΠΟΠ, είναι άρρηκτα συνεδεδεμένα.

Τα κυρίαρχα ζητήματα που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση έχουν ως εξής:

• εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος

• παραβατικές μέθοδοι παραγωγής Φέτας ΠΟΠ

• εισαγωγή αιγοπρόβειων τυριών και ανασυσκευασία τους ως "Φέτα ΠΟΠ"

• δημιουργία υπερ-αποθεμάτων Φέτας ΠΟΠ

Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει ενεργά με την ενεργοποίηση των αρμοδίων οργάνων της στην αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική ζημία, που υφίστανται τόσο οι αιγοπροβατοτρόφοι, όσο και οι τυροκόμοι, αλλά και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές.

• Ελεγχος της αγοράς και των σημείων πώλησης, έτσι ώστε να αποφεύγονται παραπλανήσεις των λευκών τυριών να πωλούνται ως φέτα ΠΟΠ.

• Ελεγχος των εισαγωγών αιγοπρόβειου γάλακτος και παρακολούθηση - έλεγχος της διαδικασίας αξιοποίησής του με υποχρεωτική αναγραφή της χρησιμοποιούμενης αναλογίας (%) καθώς και της χώρας προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία κ.λπ.), στο τελικό προϊόν.

• Αυστηρός έλεγχος των εισαγωγών αιγοπρόβειων τυριών (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) τα οποία ανασυσκευάζονται και «βαπτίζονται» φέτα ΠΟΠ.

• Αυστηρός έλεγχος στις μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Παράλληλα, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών, απαιτούνται:

1. Μέτρα αύξησης της κατανάλωσης ΠΟΠ προϊόντων, μέσω ενεργειών προώθησης και προβολής στις αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών.

2. Ενέργειες προώθησης και προβολής, τόσο της “Φέτας” όσο και της “Σφέλας ΠΟΠ”, στην τοπική αγορά, δίνοντας ερεθίσματα σε επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης για τη χρήση πιστοποιημένων προϊόντων, με σκοπό την ενδυνάμωση του εγχώριου γαστρονομικού και τουριστικού προϊόντος.

3. Κίνητρα για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων "τυρόγαλα" και "απόγαλα", δίνοντας ταυτόχρονα λύση στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα των τυροκομικών επιχειρήσεων.

Οφείλουμε όλοι από κοινού να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, με συντονισμένες ενέργειες, αντιμετωπίζοντας δραστικά την περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας μας και του αιγοπρόβειου γάλακτος ελληνικής προέλευσης, απαραίτητης πρώτης ύλης για την προάσπιση και προστασία της Φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ σε διεθνές επίπεδο.

Οφείλουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο όπου τα ελληνικά αγροδιατροφικά μας προϊόντα θα έχουν τη θέση και το όνομα που τους αξίζουν στις διεθνείς αγορές».