Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 16:51

Αγροτικά Επιμελητήρια εξήγγειλε ο Βορίδης

Γράφτηκε από την
Αγροτικά Επιμελητήρια εξήγγειλε ο Βορίδης

 

Τη δημιουργία Αγροτικών Επιμελητηρίων προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των Συλλόγων Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Τα Αγροτικά Επιμελητήρια εκτιμάται ότι θα λύσουν το πρόβλημα της απουσίας των αγροτών από τα θεσμικά όργανα και παράλληλα θα διαχωρίσουν την αμιγώς παραγωγική δραστηριότητα από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύμφωνα με το agronews.gr, στα Αγροτικά Επιμελητήρια "δεν θα εκπροσωπούνται αμιγώς οι αγρότες αλλά ευρύτερα ένα μείγμα συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, κατά την αντίληψη των εμπνευστών της ιδέας επιτυγχάνονται δύο στόχοι: Αντιμετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο το σημερινό θέμα μη εκπροσώπησης των αγροτών με θεσμικό τρόπο στα επίσημα όργανα και ξεχωρίζει το θέμα συγκρότησης των παραγωγικών μονάδων (συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών κ.ά.) από την εμπλοκή σε συνδικαλιστικά ζητήματα. Κάπως έτσι η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει αφενός τα δύο στρατόπεδα στις τάξεις των συνεταιριστών και αφετέρου το «μεγάλο αγκάθι» που έχει φυτρώσει στα αγροτικά με τη λεγόμενη συντεχνία του ΟΣΔΕ. Μια πρώτη γεύση της ιδέας περί Αγροτικών Επιμελητηρίων υπήρξε από τον κ. Βορίδη σε μια από τις συναντήσεις με αντιπροσωπεία αγροτών -εν προκειμένω από την Κρήτη.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται: Τη σαφή βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ίδιου να υπερασπιστούν και να αυξήσουν το εισόδημα των αγροτών επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης 6/8 με εκπροσώπους των Συλλόγων Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Οι εκπρόσωποι των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών της Μεγαλονήσου έθεσαν στον υπουργό το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και ο κ. Βορίδης τους ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα του και αναμένεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξειδικεύοντας την κυβερνητική βούληση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ και την εξελισσόμενη ήδη προσπάθειά του να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε οι γεωργικές ασφαλίσεις να εξυγιανθούν. Πρόσθεσε δε ότι είναι δεδομένη η σύνδεση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών με τις αποζημιώσεις. Σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε την κατεύθυνση την οποία αυτή θα έχει και η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις, που στόχο θα έχουν τη βελτίωση των προϊόντων με παράλληλη μείωση του κόστους προς όφελος τόσο των Ευρωπαίων αγροτών όσο και των Ευρωπαίων καταναλωτών. 
Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα υπάρξει διαχωρισμός της θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών (μέσα από τη δημιουργία Επιμελητηρίου αγροτών) από την οικονομική παραγωγή".


NEWSLETTER