Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 08:58

Λιγότερα «λουκέτα» από εγκαίνια επιχειρήσεων τα α' εννιάμηνο του 2016 στην Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Με λιγότερα “λουκέτα” από ενάρξεις νέων επιχειρήσεων στη Μεσσηνία έκλεισε το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το 2016.

Η εικόνα αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη είναι πλασματική, αφού δεκάδες επιχειρηματίες είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη και δε μπορούν να βάλουν λουκέτο. 

Ρεπορτάζ Κέλλυ Δημητρούλια 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό και ανοίγουν άλλες που απασχολούν... μόνο τον ιδιοκτήτη, όπως ψιλικατζίδικα κ.λπ. Επίσης ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης, όπως σουβλατζίδικα και φαστ-φουντ. Να σημειωθεί όμως πως ειδικά στον τομέα της εστίασης στη Μεσσηνία, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφονται τόσα λουκέτα όσες και ενάρξεις νέων επιχειρήσεων.

Στον τομέα της μεταποίησης έκλεισαν 35 επιχειρήσεις και άνοιξαν 22. Αντίθετα όμως στον εμπορικό τομέα έκλεισαν 72 αλλά άνοιξαν 101, τάση που επικράτησε και στην παροχή υπηρεσιών, που έκλεισαν 180 αλλά άνοιξαν 235.

Ανά κύρια δραστηριότητα, πέραν της εστίασης, που έκλεισαν 28 και άνοιξαν άλλες 28 επιχειρήσεις, διαπιστώνει κανείς πως συνεχίζεται η τάση των επενδύσεων στον… καφέ. Ανοιξαν 26 καφέ –μπαρ κι έκλεισαν 10, κι επιπλέον άνοιξαν 45 καφετέριες κι έκλεισαν 28. Λουκέτα μπήκαν ακόμα και σε κομμωτήρια. Εκλεισαν 10 κι άνοιξαν 4.

«Χρειάζονται επενδύσεις» υπογραμμίζει ο κ. Μανιάτης, εξηγώντας πως για να γίνει αυτό απαιτείται καλό πολιτικό κλίμα και φορολογικό σύστημα φιλικό προς τους επιχειρηματίες. «Σταθερό πολιτικό σύστημα και φοροκίνητρα είναι το μυστικό» επιμένει.

Ανά τμήμα:

Ανά κύρια δραστηριότητα: