Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 08:34

Σύνδεση του αγροτικού τομέα με την επιχειρηματικότητα στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Τη σύνδεση του αγροτικού τομέα με την επιχειρηματικότητα επιδιώκει να πετύχει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ).

Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της σύστασής του από το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλης”, όπως τον ανέπτυξε χθες ο γεν. διευθυντής του ιδρύματος Ξενοφών Κάππας. Με τη συνεργασία λοιπόν της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου της Φίλιππου Παπαδόπουλου, το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλης” παρουσίασε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας τη νέα αυτή δομή. 

Ο στόχος του ΚΑΕΜ, όπως τέθηκε από τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα «μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής». Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή, καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Ετσι λοιπόν στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινούν τα σεμινάρια αυτά, αρχικά πιλοτικά, με 5 θεματικές ενότητες: 

1. Ελιά και επεξεργασία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.

2. Αρωματικά φυτά. Οπως ειπώθηκε μάλιστα στην χθεσινή παρουσίαση, ο συγκεκριμένος τομέας παραγωγής έχει μεγάλες προοπτικές. Ηδη υπάρχει μια εταιρεία στην Αθήνα που κάνει εξαγωγές αρωματικών φυτών στη Νέα Υόρκη και διαθέτει 30 ευρώ για τα 100 γραμμάρια. 

3. Επεξεργασία - τυποποίηση τροφίμων. 

4. Ηλεκτρονικό εμπόριο. 

5. Εναρξη οικονομικής διαχείρισης αγροτοδιατροφικής επιχείρησης. Τα σεμινάρια θα γίνονται τα απογεύματα και θα διαρκέσουν για ένα εξάμηνο. Η τιμή συμμετοχής είναι συμβολική και θα κυμαίνεται για κάθε άτομο από 70 ευρώ - 90 ευρώ, καθώς ένα μέρος θα αναλάβει να το χρηματοδοτεί το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλης”. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη κοστίζουν από 260 ευρώ - 300 ευρώ. Σκοπός του ΚΑΕΜ είναι να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής στους παραγωγούς και παράλληλα να προσαρμόσει τα σεμινάρια κατάρτισής τους στις δικές τους ανησυχίες και ανάγκες. 

Ο Ξ. Κάππας μετέφερε μάλιστα και μήνυμα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ενώ ο Φ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς έχει λειτουργήσει ανάλογο πρόγραμμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόνισε δε ότι αυτό που πρώτιστα ενδιαφέρει το ΚΑΕΜ είναι να δουλέψει με ομάδες παραγωγών και να ωθήσει νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη για την ύπαιθρο. Κι αυτό σημείωσε με τη βοήθεια της Περιφέρειας, ώστε μέσα από τη συνεργασία να δείξουν στους παραγωγούς το δρόμο των εξαγωγών, θέτοντας: 1. Προτεραιότητες σε επίπεδο κλάδου. 2. Τα φλέγοντα ζητήματα κάθε κλάδου. 3. Την μετατροπή αυτών σε συγκεκριμένες δράσεις και έτσι 4. Να δείξουν το δρόμο προς τα χρήματα στον παραγωγό, είτε αυξάνοντας τις πωλήσεις, είτε μειώνοντας το κόστος παραγωγής. 

Η χθεσινή παρουσίαση από το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλης” υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. 

Ν.Κ.