Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 09:27

Ίδιες τιμές με πέσυσι στα κρεοπωλεία της Καλαμάτας: «Ζεσταίνεται» η αγορά του οβελία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Από σήμερα αναμένεται να «ζεσταθεί» η κίνηση στα κρεοπωλεία της Μεσσηνίας, με τις προτιμήσεις των πελατών να εστιάζουν κυρίως στο αρνί και το κατσίκι.

Οι πρώτες μέρες της Μ. Εβδομάδας ήταν λίγο υποτονικές, όμως από χθες φάνηκε ότι ο κόσμος αρχίζει να ψωνίζει, ζητώντας πάντα ντόπια, αγνά κρέατα. 

Ο Γεώργιος Μουτεβελής περιμένει μεγαλύτερη κίνηση από αύριο και το Μ. Σάββατο πιστεύει ότι θα κορυφωθεί. Προσθέτει πως οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και πως τα κρέατα είναι ντόπια. Υπάρχουν κάποιοι πελάτες που παραγγέλνουν ολόκληρο το κατσίκι ή το αρνί, αλλά οι περισσότεροι επιλέγουν κρέας σε κομμάτια, λόγω οικονομικής κρίσης. 

Ο Γρηγόρης Μουτεβελής βλέπει πως τα πράγματα ήταν ήσυχα μέχρι χθες, όμως λογικά από σήμερα θα ξεκινήσει να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Οι τιμές κινούνται σε λογικά πλαίσια και τα κρέατα είναι ντόπια, της περιοχής. Υπάρχουν αρκετές παραγγελίες για ολόκληρο το σφάγιο, το οποίο προορίζεται για σούβλα, αλλά και για μισά και για μικρότερα κομμάτια. 

Ο Φώτης Μουτεβελής δείχνει να είναι ικανοποιημένος από τη ζήτηση της Μ. Εβδομάδας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η περισσότερη δουλειά και μέχρι τώρα ο κόσμος παραγγέλνει κυρίως αρνί - κατσίκι, ολόκληρο και μισό. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και τα κρέατα του καταστήματος είναι από την Πολιανή και το Αριοχώρι. "Σίγουρα όμως υπάρχει και κόσμος που είναι πιο συγκρατημένος στα ψώνια του, λόγω οικονομικής στενότητας" σημειώνει.

Ο Θεόδωρος Κυρκιλής από το Μελιγαλά, βλέπει πως τα πράγματα πάνε καλά και δηλώνει ικανοποιημένος. "Υπάρχει η κρίση για τον κόσμο, όμως επιμένει να ψωνίζει και να επιλέγει ντόπια κρέατα. Οι τιμές είναι μέχρι 8,50 ευρώ το κιλό, για αρνί και κατσίκι. Οι πελάτες επιλέγουν και ολόκληρα σφάγια και τεμάχια, ανάλογα με τις οικογένειες, αλλά και τους άλλους μεζέδες" απαντά στην "Ε".

Ο Ευάγγελος Μουτεβελής παρατηρεί πως η κίνηση πάει καλά και μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές παραγγελίες. "Ο κόσμος προτιμά τοπικά κρεοπωλεία, αφού αυτά έχουν την πολλή κατανάλωση, ενώ επιλέγει και παστά και λουκάνικα παραγωγής της επιχείρησης. Θα θέλαμε ακόμα καλύτερα να είναι τα πράγματα, αλλά οι καταστάσεις είναι συγκρατημένες, τι να κάνουμε. Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και τα κρέατα είναι από τα μέρη τα δικά μας" έχει να πει. 

Ο Παντελής Μπιτσώνης βλέπει πως είναι "παγωμένη" η αγορά. "Οι τιμές είναι καλές, όμως ο κόσμος είναι κουμπωμένος, δεν υπάρχουν λεφτά. Μην ξεχνάμε ότι τα πράγματα είναι έτσι γιατί έχουν και τα σούπερ μάρκετ μεγάλη κατανάλωση. Οι επόμενες μέρες πιστεύουμε να είναι καλύτερες. Πάντως οι πελάτες ζητούν ελληνικά, ντόπια κρέατα και έχουν εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη τους" δηλώνει. 

Ο Κώστας Παναγιωτόπουλος βλέπει πως ενώ μέχρι προχθές ήταν υποτονικά τα πράγματα, χθες από το πρωί άρχισαν και οι παραγγελίες και να έρχεται ο κόσμος στο κατάστημα, έχοντας καλή διάθεση. "Οι τιμές είναι φέτος για το αρνί 8 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι 9. Τα αρνιά και τα κατσίκια είναι μεσσηνιακά και "πολυτελείας". Δεν είναι… ανώνυμα, μόνο επώνυμα! Η ζήτηση για τα ολόκληρα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ο καιρός θα παίξει μεγάλο ρόλο για το σούβλισμα και για τις παραγγελίες" εξηγεί.

Από το κρεοπωλείο "Καρμπαλιώτη" η Αναστασία Μυλωνοπούλου παρατηρεί πως σταδιακά αρχίζει να ψωνίζει ο κόσμος. "Πολλοί θα έρθουν και τελευταία στιγμή. Οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα και όλα τα κρέατα είναι ελληνικά, ντόπια. Αρκετοί επιλέγουν κρέας για σούβλα, αλλά και μεμονωμένα κομμάτια ανάλογα με την οικογένεια" εξηγεί η ίδια. 

Ο Γρηγόρης Ζέλης από το κρεοπωλείο "Κουκουβίνος" έχει να πει πως τα πράγματα πάνε καλά και πως έχουν ξεκινήσει από τη Μ. Δευτέρα οι παραγγελίες. "Ο κόσμος ψωνίζει από όλα τα είδη και για σούβλα και για κοκορέτσι, για φούρνο και κοντοσούβλι, για μαγειρίτσα. Εχει εμπιστοσύνη ο πελάτης στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, γιατί όλα τα είδη σφάζονται στα σφαγεία της πόλης και τα κρέατα είναι ντόπια. Γι' αυτό και συνεχίζει να μας εμπιστεύεται ο κόσμος. Τα κρέατά μας είναι από τη Μεσσηνία και τη Μάνη και οι τιμές είναι στα 9,90 ευρώ χωρίς κεφάλι, 9 με κεφάλι. Υπάρχουν καταναλωτές που παίρνουν και για μεζέδες χοιρινό, κοτόπουλο, σουβλάκια, σε ποσότητες ανάλογες με την οικογένεια" καταλήγει. 

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος παρατηρεί πως η δουλειά σιγά-σιγά ανεβαίνει. "Ο κόσμος ζητάει περισσότερο εντόσθια, αρνί, κατσίκι. Αρκετοί κάνουν από τώρα την παραγγελία τους και παίρνουν το κρέας το Μ. Σάββατο. Οι τιμές είναι για το αρνί και το κατσίκι γύρω στα 9 ευρώ το κιλό. Οσον αφορά τις ποσότητες, υπάρχει και κόσμος που παίρνει λιγότερο κρέας. Φυσικά και τους ενδιαφέρει τους καταναλωτές η προέλευση των κρεάτων. Εμείς έχουμε μόνο μεσσηνιακά" τονίζει κλείνοντας. 

Από τη Φάρμα Κατσίρα, η Βασιλική Μάλαμα λέει πως ισχύει το… κάθε πέρυσι και καλύτερα. "Είναι υποτονική η κίνηση ως τώρα, χθες το πρωί ξεκίνησε πιο καλά, γιατί είχε και λαϊκή. Ελπίζουμε τις τελευταίες μέρες να κορυφωθεί. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει… πόλεμος από τα σούπερ μάρκετ. Οσο πουλάνε αυτοί, εμείς έχουμε αγοράσει, και παραπάνω! Πού τα βρίσκουν, ποιος παραγωγός τους πουλάει και πόσο, θα ήθελα να ήξερα. Σε εμάς φαίνεται το πού αγοράζουμε και πού σφάζονται τα ζώα. Ο κόσμος ψωνίζει εντόσθια, κρέατα, κοκορέτσι, γαρδούμπες, γενικά όλα τα είδη, ανάλογα με τα γούστα. Ρωτάει επίσης αν τα είδη είναι ελληνικά, εμάς είναι από την περιοχή μας -για παράδειγμα τα κατσίκια είναι από τα Περιβολάκια. Εύχομαι ο κόσμος να δείξει εμπιστοσύνη και να μείνει ευχαριστημένος" δηλώνει η κ. Βασιλική.

Ο Λάμπρος Σταυριανέας δηλώνει πως πάνε καλά τα πράγματα φέτος και περιμένει και περισσότερο κόσμο, από εκείνους που θα κατέβουν για διακοπές. "Ζητάνε περισσότερο αρνί και κατσίκι, αυτά έχουν την τιμητική τους και χοιρινό όμως. Δεν λείπει πια από καμία γιορτή το χοιρινό. Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από πέρυσι, έχουμε προσπαθήσει και έχουμε αγοράσει πιο φτηνά και πουλάμε πιο φτηνά. Τα αρνοκάτσικα είναι Μεσσηνίας και τα μοσχάρια - χοιρινά από Σπάρτη. Υπάρχουν παραγγελίες και για σούβλα και μεγάλα κομμάτια. Η ζήτηση θα "παίξει" αναλόγως με το κατά πόσο θα μαζευτεί ο κόσμος και οι παρέες" λέει ο κ. Σταυριανέας.

"Πάμε καλά, η κίνηση είναι όπως και πέρυσι. Ο κόσμος ζητάει πιο πολύ αρνί - κατσίκι και εντόσθια. Οι τιμές είναι πιο κάτω από πέρυσι, στα 7,80 ευρώ το αρνί και το κατσίκι 8,50. Τα κρέατα είναι ντόπια, από Μεσσηνία και Αρκαδία. Και η ζήτηση στις ποσότητες είναι όπως και πέρυσι. Ολες τις ποσότητες τις ζητάνε οι πελάτες, και κομμάτια και ολόκληρα" σχολιάζει ο Δημήτρης Αλεξανδρόπουλος. 

Ο Νίκος Μανιατέας σημειώνει πως η κίνηση αναμένεται να συνεχίσει πιο δυναμικά από σήμερα, γιατί μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν υποτονικά. Ο ίδιος δεν παραλείπει να σχολιάσει όμως και το μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει με τα σούπερ μάρκετ της πόλης και το πόσο δύσκολη έχει γίνει η δουλειά τους, σε σχέση με αυτό το θέμα. "Το ενδιαφέρον του κόσμου εστιάζεται στο αρνί, στο κατσίκι, στις συκωταριές και τα εντόσθια. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, πάντα ανάλογες της ποιότητας των προϊόντων" εξηγεί ο κ. Μανιατέας. Τα κρέατα είναι από τη Μάνη και οι παραγγελίες αφορούν και στα ολόκληρα σφάγια και σε μικρότερα κομμάτια. 

Γ.Σαρ.