Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 08:36

Λευκή Νύχτα: Οι τζίροι ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επαγγελματιών

Γράφτηκε από την
Λευκή Νύχτα: Οι τζίροι ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επαγγελματιών

 

 

Εμειναν όλοι ικανοποιημένοι, έμποροι και καταστηματάρχες εστίασης και από τη φετινή διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα.

Ισως μοναδική εξαίρεση οι επαγγελματίες της Παραλίας, που είδαν εικόνες... χειμώνα στα τέλη Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Πάντως το πρόσημο της 5ης Λευκής Νύχτας βγαίνει θετικό για την πόλη, παρά τη "φθορά" του θεσμού από τους πλείστους μιμητές -έτσι τουλάχιστον μας το μεταφέρουν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος. Οι οποίοι παραδέχονται ότι ο κόσμος ναι μεν ήταν λιγότερος από άλλες χρονιές και το... γλέντι σχόλασε νωρίς, ωστόσο οι τζίροι των καταστημάτων ξεπέρασαν τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου καταστηματάρχη.  

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου λέει ότι «ο απολογισμός είναι θετικός. Καλά πήγε και η φετινή χρονιά παρόλο που ο θεσμός έχει αρχίσει να φθίνει διότι οι πάντες κάνουν Λευκή Νύχτα. Οι γύρω νομοί έχουν Λευκή Νύχτα και οι Εμπορικοί Σύλλογοι στις μικρές πόλεις του νομού έχουν κάνει επανειλημμένως -παρόλα αυτά η 5η διοργάνωση πήγε πολύ καλά». Και προσθέτει πως «η αλήθεια είναι ότι κάποιοι δουλέψανε πολύ και κάποιοι λιγότερο, κι αυτό μες το παιχνίδι είναι πάντα». Τη μερίδα του λέοντος «πήρανε τα μαγαζιά εστίασης και οι καφετέριες, και τα καταστήματα με σχολικά είδη, με τα αθλητικά και τα παιδικά και μετά οι υπόλοιποι -και τα παπούτσια δουλέψανε πάρα πολύ φέτος διότι είχαν καταπληκτικές τιμές».

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ… ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Η Λίλιαν Ψηλάκη ενημερώνει με την ευκαιρία το καταναλωτικό κοινό ότι «οι εκπτώσεις συνεχίζονται και μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη οι τιμές θα είναι τιμές Λευκής Νύχτας. Ετσι όσοι δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Καλαμάτα το Σάββατο ή δεν είχαν πληρωθεί και δεν είχαν χρήματα, θα μπορούν να ψωνίσουν στις ίδιες καταπληκτικές τιμές της Λευκής Νύχτας μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου». 

ΞΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Προσθέτει ακόμα ότι φέτος «ήρθε πολύς κόσμος ξένος, τους Μεσσήνιους τους περιμένουμε από δω και πέρα». Οι περισσότεροι όπως λέει είχαν έρθει από την Σπάρτη, την Τρίπολη, τον Πύργο, το Αργος, τη Μεγαλόπολη και την Αθήνα. Επίσης ψώνισαν πολλοί παραθεριστές, κυρίως Ελληνοαμερικάνοι και Ελληνοκαναδοί, και μπορεί όπως σημειώνει «να ήταν λιγότερος ο κόσμος, τα χρήματα στα ταμεία όμως αυξήθηκαν κατά 5% στα καταστήματα, σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις». 

ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΩΡΙΣ 

Ο Ανδρέας Ζαγάκος από την πλευρά των καταστηματαρχών εστίασης έχει να πει ότι «η Λευκή Νύχτα αποδεικνύεται πως γίνεται για τα καταστήματα εστίασης, παρόλο που θεωρείται εμπορική γιορτή». Κερδισμένα τα μαγαζιά του κέντρου γιατί «η Παραλία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο βράδυ σοβαρό πρόβλημα, ερημώνει». Αν και φέτος «ελπίζουμε ότι επειδή διοργανώθηκε αρκετά νωρίς η Λευκή Νύχτα και πάει αρκετά καλά ο καιρός, αλλά και η εικόνα από τα ξενοδοχεία είναι ότι και ο Σεπτέμβριος θα είναι όλος γεμάτος, δεν θα φύγει το καλοκαίρι στην Παραλία από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου -θα συνεχίσουμε και το Σεπτέμβριο». 

Η εικόνα που οι συνάδελφοί του του μετέφεραν είναι ότι «δεν τράβηξε πάρα πολύ σε ώρα, γύρω στις 3 είχε ήδη κοπάσει το πολύ μεγάλο κύμα, δεν έφτασε πολύ πρωινές ώρες και η κίνηση αφορούσε μόνο τον κεντρικό ιστό της πόλης: τον πεζόδρομο της Αριστομένους, το Ιστορικό Κέντρο και την Ιατροπούλου». 

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Σε γενικές γραμμές πάντως «οι συνάδελφοι του κέντρου είναι ικανοποιημένοι και της Παραλίας δυσαρεστημένοι, και όπως λέω πάντα τέτοια μεγάλα γεγονότα πιθανά να θέλουν έναν πιο συνολικό σχεδιασμό, που να αφορούν και τη λειτουργία, επαγγελματική και κοινωνική, όλης της πόλης», επισημαίνει ο ίδιος. Επίσης «και να μην αναγκάζουν σε τέτοιου είδους διχασμούς και προβλήματα τη δημοτική αρχή, με συλλόγους όπως τον δικό μας, αλλά και επιχειρηματίες», προσθέτει.

Οσο για τον απολογισμό στο ταμείο των καταστημάτων εστίασης ο Ανδρέας Ζαγάκος αναφέρει ότι «ο κόσμος είχε την συνηθισμένη κατανάλωση, απλά αυτή έγινε σε ένα βράδυ που δεν "ανήκει" στο κέντρο της πόλης -και με αυτή την λογική οι συνάδελφοι έμειναν ικανοποιημένοι και είχαν έναν ικανοποιητικό τζίρο, σε μια βραδιά που θα ήταν πολύ χαμηλότερη η κατανάλωση». 


NEWSLETTER