Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2017 08:56

Παρουσίαση στην Καλαμάτα: Τέλος από «Παπαστράτο» το παραδοσιακό τσιγάρο - Στροφή στα ηλεκτρονικά θερμαινόμενα

Γράφτηκε από τον
Παρουσίαση στην Καλαμάτα: Τέλος από «Παπαστράτο» το παραδοσιακό τσιγάρο - Στροφή στα ηλεκτρονικά θερμαινόμενα

Η “Παπαστράτος” σταματά την παραγωγή των συμβατικών τσιγάρων στην Ελλάδα και θα τα εισάγει από άλλες χώρες, καθώς η Philip Morris International (PMI) στρέφεται διεθνώς στην αγορά των ηλεκτρονικά θερμαινόμενων καπνικών στηλών (ΙQOS). Αυτό τόνισαν χθες στην Καλαμάτα στελέχη της “Παπαστράτος”, με αφορμή τα εγκαίνια του καταστήματος πώλησης των μηχανημάτων ΙQOS στην οδό Αριστομένους 1. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων της “Παπαστράτος” Αλέξανδρος Χατζόπουλος εκτίμησε χθες από την Καλαμάτα ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν εν δυνάμει 1 δισεκατομμύριο καπνιστές που θα εγκαταλείψουν το παραδοσιακό τσιγάρο και θα στραφούν σε καινοτόμα προϊόντα. Γι' αυτό η PMI έχει διαθέσει για έρευνες 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο από αυτή την αγορά. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην αγορά καπνικών προϊόντων και σκευασμάτων νικοτίνης αναμένεται να διαδραματίσει η αναμενόμενη απόφαση του  Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου: Αν χαρακτηριστεί προϊόν μειωμένου κινδύνου, ανοίγει ο δρόμος για χρήση του IQOS σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.), γεγονός που θα θα πλήξει σημαντικά την αγορά του παραδοσιακού τσιγάρου. 

Στην Ελλάδα η PMI επένδυσε 300 εκ. ευρώ για την παραγωγή του IQOS και θα προσλάβει 400 νέους εργαζόμενους, αυξάνοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στην παραγωγική της διαδικασία σε 1.200.

Απαντώντας σε ερώτηση της “Ε”, ο κ. Χατζόπουλος επεσήμανε ότι η επιλογή της Ελλάδας για παραγωγή των καπνικών θερμαινόμενων στηλών έγινε επειδή η PMI θεωρεί σημαντική μονάδα την “Παπαστράτος” και με γεωγραφικά κριτήρια, καθώς η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής για τις εξαγωγές. 

Σε δεύτερη ερώτηση της “Ε”, ο κ. Χατζόπουλος παραδέχτηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επίσπευσε τις έρευνες των μεγάλων εταιρειών για εναλλακτικά προϊόντα. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Χατζόπουλος επανέλαβε πολλές φορές ότι το παραδοσιακό τσιγάρο βλάπτει την υγεία και ότι αναζητούνται συνεχώς προϊόντα μειωμένου κινδύνου για τους καπνιστές, με στόχο τον μηδενισμό του κινδύνου. 

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο “Elite”, παρέστησαν ο υπεύθυνος Πωλήσεων Μεσσηνίας και Λακωνία Νίκος Θεοδώρου, ο αντιπρόσωπος Λακωνίας Αρις Χριστόφορος, ο υπεύθυνος Πωλήσεων Πελοποννήσου Αβακ Μανικιάν, ο υπεύθυνος ΙQOS Φάνης Αρτζής και οι υπεύθυνες Επικοινωνίας Μυρτώ Γκόνου και Σοφία Μπέργκοβα. 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙQOS

Τι είναι το IQOS

• Το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον. 

• Αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού. 

• Βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία «Heat - Not Burn», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του καπνού στα συμβατικά καπνικά προϊόντα. 

• Η συγκεκριμένη, μοναδική στο είδος της, τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International στην Ελβετία. 

• Το IQOS θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται. 

 

Το IQOS στη διεθνή και στην ελληνική αγορά 

• Σήμερα το ΙQOS κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30 - 35 χώρες.

• Το 2016 ήρθε και στην Ελλάδα, όπου αρχικά κυκλοφόρησε στην Αθήνα, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει η διανομή του και στην υπόλοιπη χώρα. 

 

IQOS και ηλεκτρονικά τσιγάρα

• Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καινοτόμα προϊόντα, κατά πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, δεδομένου ότι για τη χρήση και των δύο κατηγοριών προϊόντων δεν απαιτείται καύση.  

• Ομως έχουν και σημαντικές διαφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

 

Η ανάπτυξη Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου από την PMI 

• Η Philip Morris International έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία, και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου. 

• Παράλληλα, έχει στελεχώσει μια ειδική ομάδα με πάνω από 400 επιστήμονες και μηχανικούς / σχεδιαστές από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι εργάζονται στις παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας στο Neuchatel της Ελβετίας και στη Σιγκαπούρη. 

• Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει κατοχυρώσει πάνω από 1.800 πατέντες και έχει καταθέσει αιτήσεις για ακόμη 4.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας  σχετικά με την εξέλιξη νέων δυνητικά μειωμένου κινδύνου προϊόντων.   

• H PMI έχει στη διάθεσή της και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά αποτελέσματα μελετών και εργαστηριακών ερευνών και ελέγχων που είναι πολύ ενθαρρυντικά.

• Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μειωμένου κινδύνου της PMI, αυτό περιλαμβάνει 4 κατηγορίες προϊόντων που στοχεύουν να καλύψουν διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών. 

• Καθεμία από αυτές τις κατηγορίες προϊόντων της PMI είναι σχεδιασμένη ώστε δυνητικά να μειώνει σημαντικά ή ολοκληρωτικά το σχηματισμό των ουσιών που είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως οι πιο πιθανές αιτίες για την εκδήλωση των σχετιζόμενων με το κάπνισμα ασθενειών, ενώ προσπαθεί να αναπαράγει όσο το δυνατόν πιο πιστά τη γεύση, την παροχή νικοτίνης και τα τελετουργικά χαρακτηριστικά των τσιγάρων, έτσι ώστε αυτά να είναι αποδεκτά από τους ενήλικους καπνιστές που δε θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα. 

• Οποιοιδήποτε ισχυρισμοί αυτού του είδους ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε κρατικές διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, όπως ισχύει σήμερα στις ΗΠΑ.

• Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ενεργώντας με υπευθυνότητα, δεν προωθούμε το IQOS στην αγορά ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, παρά ως μία εναλλακτική επιλογή για τον σημερινό ενήλικο καπνιστή, που δεν επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα.   

 

• Το IQOS™ δεν είναι μηδενικού κινδύνου. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον καπνό είναι να διακόψετε εντελώς τη χρήση προϊόντων καπνού.

Από τα εγκαίνια του καταστήματος στην οδό Αριστομένους


NEWSLETTER