Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 18:16

Πτώση τζίρου έως 10% στα εμπορικά της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων

Γράφτηκε από την
Πτώση τζίρου έως 10% στα εμπορικά της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων

Πτώση τζίρου κατά 1-10% είχαν σε σχέση με πέρυσι τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας στις καλοκαιρινές εκπτώσεις. 

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από σχετική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους 68 περιοχών της χώρας - μεταξύ αυτών και του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά τη φετινή περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις πέντε πραγματοποίησε εκπτώσεις είτε της τάξης του 41%-50% είτε μεγαλύτερες του 50%. Να σημειωθεί πάντως ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν εκπτώσεις άνω του 50% διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017. 

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών, ποσοστό 65%, δήλωσε ότι κατά τη θερινή εκπτωτική περίοδο του 2017 οι πωλήσεις ήταν μικρότερες σε σύγκριση με το 2016, και το 28% δήλωσε ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Τέλος, κατά τη φετινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανέρχεται στο 6%, ίδιο περίπου με αυτό που ανιχνεύθηκε και για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2017. 

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους εντός των θερινών εκπτώσεων, το 52% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ήταν κυρίως με πιστωτικές κάρτες, το 26% ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό, και το 22% κυρίως με μετρητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά στις επαναλαμβανόμενες έρευνες εμφανίζονται αυξημένα τα ποσοστά χρήσης πιστωτικών καρτών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρεία πλέον διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Στην φετινή έρευνα, και με αφορμή της έναρξη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης (75812 - 06/07/2017) για το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, οι Εμπορικοί Σύλλογοι των αντίστοιχων περιοχών ρωτήθηκαν για την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά τις Κυριακές της περιόδου που ακολούθησαν μετά την έναρξη εφαρμογής. 

Σύμφωνα με τους Εμπορικούς Συλλόγους είναι σαφές ότι τα καταστήματα δεν επέλεξαν να μείνουν ανοιχτά, εκτός από μεγάλες διεθνικές αλυσίδες οι οποίες μάλιστα φάνηκε περισσότερο να πειραματίστηκαν (δεν άνοιξαν όλες τις Κυριακές και ούτε όλα τα υποκαταστήματά τους). 

Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 16 Ιουλίου το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% πιστεύει ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 10% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά.


NEWSLETTER