Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 07:54

Όχι στα νέα χαράτσια για τον Περιφερειακό Τύπο

Γράφτηκε από την
Όχι στα νέα χαράτσια για τον Περιφερειακό Τύπο

 

Η Κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων των επιχειρήσεων ΜΜΕ της χώρας όλων των κατηγοριών, εθνικών ή περιφερειακών, έντυπου ή ηλεκτρονικού τύπου, διαδικτύου κλπ, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην επιβολή ενός ακόμη φόρου 2% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων Τύπου και ΜΜΕ σε συνδυασμό με αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, προκειμένου να «διασωθεί» ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο των δημοσιογράφων Αθηνών και Μακεδονίας.

Με τη ρύθμιση αυτή η Κυβέρνηση διαπράττει ένα μεγάλο λάθος και μια μεγάλη αδικία.

Το λάθος είναι ότι δεν πρόκειται καν να επιτευχθεί ο σκοπός αυτής της νέας επιβάρυνσης. Οι ίδιες οι αναλογιστικές μελέτες που επικαλείται το Υπουργείο Εργασίας για την «επιβίωση» του ΕΔΟΕΑΠ, δείχνουν ότι θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά από όσα θα εισφέρει η νέα ρύθμιση από το φόρο και τις εισφορές. Στην περίπτωση μάλιστα των περιφερειακών ΜΜΕ, αυτό είναι απολύτως δεδομένο καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία  οι τζίροι των επιχειρήσεων αυτών είναι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ισχνοί και αναιμικοί άρα και τα προσδοκώμενα έσοδα θα είναι αμελητέα, ικανά όμως από την άλλη μεριά να φέρουν λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

Η αδικία είναι διπλή!

Πρώτον διότι οι επιχειρήσεις του έντυπου τύπου της ελληνικής περιφέρειας δεν ωφελούνται σε τίποτα από την κατάργηση του αγγελιόσημου (το οποίο υποτίθεται ότι αντικαθιστά ο νέος φόρος) αφού δεν επιβαρύνονταν με αυτό όπως τα κεντρικά ΜΜΕ αλλά κατέβαλλαν διαχρονικά οι ίδιες τις σχετικές εργοδοτικές εισφορές, που μάλιστα και αυτές τώρα αυξάνονται! Άρα το προβαλλόμενο επιχείρημα για το «τέλος του εργοδοτικού τσάμπα» ας απευθυνθεί αλλού και όχι σε μας!

Δεύτερον διότι, όπως διαπιστώσαμε, εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι δημοσιογράφοι μέλη των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Και γιατί αφού συμβαίνει δεν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις ΜΜΕ της περιφέρειας που απασχολούν αυτούς τους δημοσιογράφους από το νέο χαράτσι του 2%;

Στην περιφέρεια υπάρχουν υγιείς και σοβαρές επιχειρήσεις τύπου, που έχουν μεν να επιδείξουν έναν αυξημένο τζίρο αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα έξοδα και δαπάνες με κυριότερα το υψηλό εργασιακό κόστος, αμοιβών και εισφορών, καθώς αυτές οι επιχειρήσεις είναι που απασχολούν το συντριπτικό ποσοστό των ήδη εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, και όχι μόνο δημοσιογράφων, που απασχολούνται στην ελληνική περιφέρεια και μάλιστα τηρώντας απόλυτα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που θα πληγούν άμεσα από την (από)ρύθμιση αυτή. Και οι πρώτοι που θα «πληρώσουν τη νύφη» θα είναι αυτοί που επιχειρείται σήμερα να ωφεληθούν δηλαδή οι εργαζόμενοι!

Εκπροσωπώντας αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και όσες άλλες επιχειρήσεις του έντυπου τύπου της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως μεγέθους, αισθάνονται ότι αδικούνται και πλήττονται από αυτή την άδικη, παράνομη και αδικαιολόγητη ρύθμιση, δηλώνουμε ότι θα επιδιώξουμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο τρόπο τη δικαίωσή μας ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής, ελληνικής ή ευρωπαϊκής.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 

ΟΙ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  Λάρισας            Γιώργος Μιχαλόπουλος

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  Καλαμάτας        Ντίνος Πλεμμένος

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ  Ηρακλείου         Αντώνης Δημητρίου

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  Πατρών    Θεόδωρος Λουλούδης 

ΓΝΩΜΗ  Αλεξανδρούπολης    Γιάννης Λασκαράκης

ΗΜΕΡΑ  Ζακύνθου                  Σπύρος Καμπιώτης

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ  Τρίπολης  Βασίλης Καρύδης

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ Κέρκυρας  Χριστίνα Χονδρογιάννη

ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Λαμίας        Σπύρος Ρίζος

ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ Καβάλας             Κώστας Τσίγκας

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ  Καρδίτσας      Γιώργος Αλεξίου 

ΠΡΩΪΝΗ  Κοζάνης ΠΡΩΪΝΗ Γρεβενών       Θύμιος Τσακνάκης 

ΠΡΩΪΝΗ  Κιλκίς     Κώστας Τερζενίδης

ΠΡΩΪΝΗ ΓΝΩΜΗ  Πατρών      Γιάννης Χριστόπουλος

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  Τρικάλων   Μιχάλης Τσαρουχάς

ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  Ιωαννίνων   Γιάννης Κουτσολιόντος

ΠΡΩΤΗ  Πύργου        Κώστας Λάμπρος

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ  Πτολεμαϊδας   Αντώνης Πουγαρίδης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ  Αγρινίου           Νάντια Σαμαρά

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ  Βόλου Γιώργος Πώποτας


NEWSLETTER