Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 10:17

Περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες: Έτοιμοι για την εφαρμογή του μέτρου οι Καλαματιανοί επιχειρηματίες 

Γράφτηκε από την
Περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες: Έτοιμοι για την εφαρμογή του μέτρου οι Καλαματιανοί επιχειρηματίες 

 

Περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα καλούνται να πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές που θα επιμένουν να μεταφέρουν τα ψώνια τους με τον καθιερωμένο τις τελευταίες δεκαετίες τρόπο και όχι με επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

Οι λεπτές πλαστικές σακούλες μέχρι τώρα δίνονταν δωρεάν στους πελάτες τόσο από τα μικρά καταστήματα όσο και από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τώρα οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν ακόμα και τις σακούλες με τη φίρμα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να αποτυπώνεται διακριτά στις αποδείξεις ως πρόσθετο είδος η διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας. Ο νόμος επίσης υποχρεώνει τα καταστήματα να διαθέτουν τις προς πώληση επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες κοντά στα ταμεία, ενώ ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ. 

Η “Ε” επικοινώνησε με σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, που μας δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι με τον καινούργιο χρόνο να εφαρμόσουν τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Να σημειωθεί ωστόσο ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή της χρέωσης οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, ενώ κάποια σούπερ μάρκετ εδώ και καιρό έχουν φροντίσει ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε καλές τιμές. 

Πιο αναλυτικά, σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Μουργής Π. Αφοί Α.Ε.” Παναγιώτη Μουργή, μας είπε ότι η χρέωση των 0,04 ευρώ ισχύει για όλους και είναι: “0,03 ευρώ η τιμή χρέωσης για το περιβαλλοντικό τέλος και 0,01 ευρώ ο ΦΠΑ”. Διευκρίνισε μάλιστα προς ενημέρωση των καταναλωτών ότι “αυτό το κόστος δεν πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, είναι τέλος για το περιβάλλον και εμείς θα το αποδίδουμε”. Τον ίδιο πάντως βρίσκει σύμφωνο η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους και τονίζει ότι “πρέπει να μειωθεί η χρήση της σακούλας”. 

Επώνυμα μας μίλησε και ο διευθυντής του καταστήματος “ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.” στην Καλαμάτα Γιώργος Κατσιφώλης, αντίθετα με συναδέλφους του άλλων σούπερ μάρκετ. Οπως είπε ο κ. Κατσιφώλης “η χρέωση στις σακούλες δεν είναι προς όφελος των καταστημάτων, αλλά περιβαλλοντικοί φόροι και ΦΠΑ”. Επίσης, πρόσθεσε ότι η χρέωση θα εφαρμοστεί από τον καινούργιο χρόνο και η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος “έχει προετοιμαστεί και ήδη προσφέρει με χαμηλό κόστος σακούλες πολλαπλών χρήσεων των 10 λεπτών, οι οποίες είναι ανακυκλώσιμες”. Αλλωστε ως εταιρεία “είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια και οι πλαστικές μας σακούλες είναι βιοδιασπώμενες”. 

ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται. Για παράδειγμα αν καταγραφούν 3 παραβάσεις σε 3 καταστήματα (παράβαση μπορεί να είναι και η διάθεση 3 τσαντών δωρεάν) το συνολικό πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30.000 ευρώ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το καλοκαίρι να προβλέπει ότι το ύψος του τέλους πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ και στις υπόλοιπες λιανεμπορικές επιχειρήσεις είναι 0,03 ευρώ (ανεβαίνει στα 0,04 ευρώ λόγω ΦΠΑ 24%), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται μια μεγαλύτερη χρέωση στις λεπτές πλαστικές σακούλες.

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι από 1η Ιανουαρίου 2019 το εν λόγω περιβαλλοντικό τέλος θα ανέβει στα 9 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι έμποροι θα το αποδίδουν μέσω ειδικής δήλωσης στην ΑΑΔΕ και τα χρήματα θα πηγαίνουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Να σημειωθεί επίσης ότι σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη (πρόκειται για κοινοτική οδηγία) η τιμή χρέωσης είναι πολύ χαμηλή, καθώς σε αυτή τη φάση μετράει περισσότερο η αντίδραση των καταναλωτών που μέχρι τώρα είχαν μάθει να... βάζουν και έξτρα σακούλες στην τσάντα φεύγοντας από το σούπερ μάρκετ. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER