Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 08:44

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η κίνηση των γιορτών στα εμπορικά σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από την
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η κίνηση των γιορτών στα εμπορικά σε Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Μεγαλόπολη

 

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμάνθηκε η αγοραστική κίνηση των καταστημάτων στην Καλαμάτα, την Κυπαρισσία και τη Μεγαλόπολη κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών, με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. 

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η έρευνα της ΕΣΕΕ διαπιστώνει ότι στο 55% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες, ενώ για το 42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν. 

Πιο συγκεκριμένα, σε τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς, σε μία στις τρεις παρέμεινε σταθερός, ενώ μία στις πέντε πραγματοποίησε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι.  

Από τις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι οι πωλήσεις τους μειώθηκαν σε σύγκριση με την περυσινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, μία στις δέκα είχε πτώση πωλήσεων έως και 10%, μία στις τρεις ανέφερε ότι η μείωση κυμάνθηκε μεταξύ 10% με 20%, και μία στις τέσσερις μεταξύ 20% με 30%.

Η καλύτερη περίοδος των γιορτών, σύμφωνα με τη γνώμη του εμπορικού κόσμου, ήταν η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα (ποσοστό 46%), ενώ το 29% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς υπήρχε εντονότερη αγοραστική κίνηση. Τέλος, ένα στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν διέκρινε κάποια διαφοροποίηση όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν διπλάσιο βρέθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν προσφορές κατά τη διάρκεια των γιορτών, σε σύγκριση με την περυσινή έρευνα. Συγκεκριμένα το 57% των επιχειρήσεων διέθεσαν κάποια από τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Το ύψος των προσφορών για την πλειονότητα των επιχειρήσεων κυμάνθηκε είτε μεταξύ 10% και 20%, είτε μεταξύ 20% και 40%.

Οσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις τρεις Κυριακές κατά τη διάρκεια των εορτών, η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων άνοιξαν και τις τρεις. Ενας στους τρεις άνοιξε το κατάστημά του δύο από τις τρεις Κυριακές, και ένας στους δέκα άνοιξε μόνο μία Κυριακή ή καμία. Η επιπλέον Κυριακή όπου μπορούσαν να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε σύγκριση με πέρυσι άφησε ανεπηρέαστο το 50% του επιχειρηματικού κόσμου. 


NEWSLETTER