Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 19:05

Η πρωτοβουλία “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” στην Καλαμάτα: “Αναγκαία η προβολή της ελληνικής παραγωγής"

Γράφτηκε από την

Στην Καλαμάτα συναντήθηκαν το Σάββατο παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, μέλη της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”, που πλέον απαρτίζεται από 41 εταιρείες -μεταξύ των οποίων και οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις Παπαδημητρίου A.E. και ΑΓΑΝ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Στη συνάντηση, που έγινε στο ξενοδοχείο “Elite City Resort”, οι διοργανωτές ανέδειξαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ομιλητής Αγις Πιστιόλας, στέλεχος της Agrino και πρόεδρος της πρωτοβουλίας τόνισε την ανάγκη για συνδυασμένες ενέργειες από πλευράς Πολιτείας αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων για να βελτιώσουν το παραγωγικό αποτύπωμα της χώρας  μεσομακροπρόθεσμα. Ως πρωτοβουλία εξάλλου είπε ότι θεωρούν πως η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες αύξησης της παραγωγικής της ενέργειας -κι αυτό θέλουν να αναδείξουν στην ελληνική κοινωνία. 

Οσοι λοιπόν Μεσσήνιοι επιχειρηματίες παραβρέθηκαν στη συνάντηση ενημερώθηκαν για το πλαίσιο δράσης της πρωτοβουλίας, το όραμα, τις αξίες και τους στόχους της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από μία κοινότητα εξωστρεφών, παραγωγικών - μεταποιητικών επιχειρήσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας. Ολες οι επιχειρήσεις της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” έχουν πιστοποιηθεί από τον ελληνικό φορέα πιστοποίησης EUROCERT ότι διατηρούν παραγωγή, έδρα της τοπικής και διεθνούς τους δραστηριότητας και ιδιοκτησία στην Ελλάδα, που σημαίνει πως “επιστρέφουν στο μάξιμουμ ποσοστό την προστιθέμενη αξία που παράγουν στην ελληνική οικονομία και κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Πιστιόλας.

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

Μιλώντας νωρίτερα στην “Ε” ο Αγις Πιστιόλας απάντησε σε ερώτησή μας ότι “η εικόνα της αγοράς είναι μια εικόνα σταθεροποίησης, το λένε οι δείκτες και θεωρώ ότι τα καλά είναι μπροστά μας”. Οσον αφορά τη Μεσσηνία και γενικότερα τη Νότια Πελοπόννησο είπε ότι “έχει τεράστιες δυνατότητες η περιοχή τόσο τουριστικά όσο και στην κατηγορία της αγροδιατροφής, όπου θεωρούμε ότι οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες”. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αυτό που η εν λόγω πρωτοβουλία πρεσβεύει είναι ότι “οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επώνυμες ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας -αυτό θέλει πολλή δουλειά όμως, προς τα εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούμε και να είμαστε προσηλωμένοι στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων που παράγουμε”. Εξήγησε λοιπόν πως “αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουμε να στείλουμε χύμα λάδι στο εξωτερικό, θέλουμε να στείλουμε τυποποιημένο λάδι και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική, σχεδιασμός και ένωση των δυνάμεων”. Και πρόσθεσε “γιατί εμείς στο “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” αυτό που κάνουμε είναι να προβάλουμε το εμείς και όχι το εγώ και αυτό θέλουμε, το συνεργατικό πνεύμα το οποίο πρέπει να είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν”. 

 

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Σε άλλο σημείο ο κ. Πιστιόλας τόνισε πως “η παραγωγή βρίσκεται κυρίως στην περιφέρεια και αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να το δει η ελληνική διοίκηση και η Πολιτεία, που πρέπει να ενδυναμώσει τις περιοχές αυτές από κάθε πλευρά”. Είπε λοιπόν πως σημαντικό επίσης είναι “η αλλαγή του πνεύματος και του τρόπου σκέψης του Ελληνα, κι αυτό γίνεται μέσω της εκπαίδευσης και καλό είναι αυτές οι διδαχές να είναι πιο ισχυρές στην περιφέρεια παρά στο κέντρο -οπότε όλα θα ξεκινήσουν από την αλλαγή νοοτροπίας στους νέους ανθρώπους, οι νέοι πρέπει να πιστέψουν στην παραγωγή, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά”. Γι’ αυτό και “η Πολιτεία θα πρέπει να το θέσει σε υψηλή προτεραιότητα κι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε υψηλή προτεραιότητα. Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές για να βαδίσουμε μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αυτή την πολιτική”.

Ο Τάκης Θεοφιλόπουλος εντεταλμένος σύμβουλος του φορέα πιστοποίησης Eurocert μίλησε για “την αναγκαιότητα η χώρα μας να προβάλει την ελληνικότητα της παραγωγής και των προϊόντων της”. Και πρόσθεσε ότι “αυτή λοιπόν η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επιχειρήσεις που τηρούν αυτά τα κριτήρια και η Eurocert είναι ο φορέας πιστοποίησης, ο οποίος πιστοποιεί τη συμμόρφωση με αυτά τα κριτήρια”.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος ανέφερε πως πρόκειται για μια “ξεχωριστή πρωτοβουλία για την Ελλάδα που παράγει και αντιστέκεται”. Σημείωσε ακόμη πως οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην εν λόγω πρωτοβουλία δίνουν δουλειά σε ανθρώπους και “ο πλούτος τους παράγεται και φορολογείται στην Ελλάδα και αυτό είναι από τα ζητήματα που τέθηκαν και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο και καλό είναι να βρισκόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και ουσιαστικά όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για το καλύτερο για τη χώρα και την ανάδειξη των επιχειρήσεων”.

 

ΝΕΑ ΜΕΛΗ ΣΤΑ “ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ”

Τέσσερα νέα μέλη εντάχθηκαν στην επιχειρηματική πρωτοβουλία "ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ", ανάμεσά τους και η μεσσηνιακή ποτοποιία "Καλλικούνη". Την τετράδα των επιχειρήσεων συμπληρώσαν οι επιχειρήσεις «Απόστολος Παπαδόπουλος Meat Company»,  την χαρτοβιομηχανία «Tottis Pack» και την «Draculi Coffee».

Τα πιστοποιητικά στις παραπάνω εταιρείες απονεμήθηκαν στην συνάντηση της πρωτοβουλίας "ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ" το Σάββατο στην Καλαμάτα.

Ν.Κ.