Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 08:43

Βράβευση ελαιόλαδων στον διαγωνισμό της Καλαμάτας: Τιμήθηκαν Γυφτέας, Μπουφέας και Μπλάουελ

Γράφτηκε από την
Βράβευση ελαιόλαδων στον διαγωνισμό της Καλαμάτας: Τιμήθηκαν Γυφτέας, Μπουφέας και Μπλάουελ

Για την προσφορά τους στον ελαιοκομικό τομέα τιμήθηκαν οι εξαγωγείς Ανδρέας Γυφτέας και Φρίντριχ Μπλάουελ, όπως και ο χημικός Πέτρος Μπουφέας - οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στην αναγνώριση και στην ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιόλαδου, όπως επισημάνθηκε κατά την τελετή βράβευσής τους που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Καλαμάτα.

Οι βραβεύσεις έγιναν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ελαιόλαδου του 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς Καλαμάτας, αμέσως μετά τη βράβευση 15 ελαιολάδων από τα συνολικά 42 δείγματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικά παρθένου Ελαιόλαδου "Kalamata Olive Oil Awards".

Η διοργάνωση ήταν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσό βραβείο απέσπασε το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» (ποικιλίας μαρώνια), της εταιρείας Κελίδης Α.Ε. από την Αλεξανδρούπολη. Αργυρό το «Malva» (ποικιλία αθηνολιά), της εταιρείας Μαρουλάκος από τη Λακωνία και Χάλκινο το “Lidrivio” (ποικιλία αθηνολιά και κορωνέικη) της Patrida Imports επίσης από τη Λακωνία.

 

ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

  • Στα βιολογικά, έπαινοι απονεμήθηκαν στο «Βιο olive» της εταιρείας Νικολόπουλος (κορωνέικη - Μεσσηνία), στο "Lithos" της εταιρείας Παπαδάκος, στο «Ανδανία» του Σταυρόπουλου Ηλία (κορωνέικη - Μεσσηνία) και στο «Mani Organic» της εταιρείας Blauel (κορωνέικη - Μεσσηνία).
  • Στα ΠΟΠ ισοβάθμησαν το ελαιόλαδο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας με την «Iliada» της Agrovim. Επαινο απέσπασε και το ελαιόλαδο «ΠΟΠ Δολοί» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών.
  • Επίσης απονεμήθηκαν οι εξής έπαινοι: στα προϊόντα «Πρωτογενές» της εταιρείας Konstas από την Αττική (μείγμα κορωνέικη - μεγαρίτικη), «Apha to Omega» (κορωνέικη) από τα Αλώνια Μεσσηνίας, «Eleonas Vatsiko» του Α.Σ. Γαργαλιάνων (κορωνέικη), «Βιο olive» Νικολόπουλος (κορωνέικη) από τη Μεσσηνία, «Cheliotis» της Χελιώτης Α.Ε. (κορωνέικη) και «Lithos» Παπαδάκος (αθηνολιά) από τη Λακωνία, «Phedra» Δραγώνας από τη Μεσσηνία και «Τσαγκλής Πέτρος» (κορωνέικη) από την Ικλαινα Μεσσηνίας.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του διαγωνισμού, ενώ επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

 

ΠΑΝΕΛ - ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ FOOD PAIRING

Τα δείγματα ελαιόλαδων που διαγωνίστηκαν προέρχονται από αρκετές  περιοχές της Ελλάδας. Τα μέλη του πάνελ ήταν οι: Εφη Χριστοπούλου (επικεφαλής της Επιτροπής), Αλίκη Γαλή, Ευστρατία Κουζούμη, Παναγιώτης Κάτσαρης, Ελευθερία Γερμανάκη, Βασιλική Σκιαδά, Ελισάβετ Τσιαβτάρη, Λουίζα Μικάλεφ, Μαρία Περδικάρη, Ευγενία Μαυροειδή.

Στη διάρκεια εκδήλωσης μίλησαν η Ευστρατία Κουζούμη, με θέμα «Τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελαιολάδου του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" ως εργαλεία προστασίας ανάδειξης και ποιοτικής αναβάθμισης του Ελληνικού Ελαιολάδου» και η Εφη Χριστοπούλου, με θέμα «Μεθοδολογία αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών ελαιόλαδων. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού».
Η βραδιά έκλεισε με εκδήλωση food pairing. Εγινε δηλαδή γευστική δοκιμή των ελαιόλαδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, σε συνδυασμό με διαφορετικά φαγητά - την οποία επιμελήθηκε  η ομάδα Oliverse.


NEWSLETTER