Παρασκευή, 04 Μαϊος 2018 09:11

Καπνοβιομηχανία “Καρέλια”: Παρακολουθεί τις εξελίξεις πιστή στην παράδοση

Γράφτηκε από την

 

 

Η καπνοβιομηχανία “Καρέλια Α.Ε.” παραμένει προσηλωμένη στα συμβατικά προϊόντα καπνού και δεν θα επεκταθεί στο άτμισμα και στο Heat not Burn (HnB, θέρμανση όχι κάψιμο), αν και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Αυτό αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην ετήσια έκθεσή του προς τους μετόχους της καπνοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι η μετάβαση σε αυτές τις ευμετάβλητες αγορές είναι ανέφικτη, καθώς απαιτεί δαπάνες πολλών εκατομμυρίων. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι "η ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων θα κινηθεί και το 2018 σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των υψηλών λιανικών τιμών και της αύξησης του λαθρεμπορίου, αμφότερα αποτέλεσμα των υψηλότατων ειδικών φόρων κατανάλωσης". Αντιθέτως η διοίκηση προβλέπει ότι η "θετική πορεία της εταιρείας στις χώρες της Ε.Ε. και Δυτικής Ευρώπης θα συνεχιστεί και εντός του 2018, με εξαίρεση την αγορά της Γαλλίας, όπου η δραματική αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις όλων των καπνοβιομηχανιών".

Η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια Α.Ε.” στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, η οποία θα συγκληθεί στις 20 Ιουνίου θα προτείνει διανομή μικτού μερίσματος 9,2 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2017. Συνολικά με τη μορφή μερίσματος θα διανεμηθούν 25,39 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 88,14 εκατ. ευρώ έναντι 91,4 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας πτώση κατά 3,63%. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 209,4 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,6% σε σχέση με το 2016 (217,25 εκατ. ευρώ). Ο όμιλος την 31η Δεκεμβρίου απασχολούσε συνολικά 539 άτομα (εταιρεία: 502 άτομα), παρουσιάζοντας αύξηση 4,66% σε σχέση με το 2016, κατά την οποία το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού ήταν 515 άτομα (εταιρεία: 478 άτομα).

ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ ΚΑΙ TO HEAT NOT BURN

Στην ετήσια έκθεση της διοίκησης της “Καρέλια Α.Ε.” αναφέρεται για το άτμισμα και τo Heat not Burn: "Τον τελευταίο καιρό, πολλοί ισχυρισμοί από τους ανταγωνιστές μας έχουν δει το φως της δημοσιότητος σχετικά με το μέλλον νέων τεχνολογιών γύρω από το κάπνισμα, όπως το άτμισμα και τo Heat not Burn (HnB). Η εταιρεία μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η τεχνολογία HnB έχει αναπτυχθεί ύστερα από πολύ μεγάλες επενδύσεις από τις 4 μεγάλες πολυεθνικές καπνοβιομηχανίες και τα προϊόντα τους προστατεύονται από σειρά πατεντών. Η επένδυση που απαιτείται για την είσοδο στο χώρο αυτό είναι δυσθεώρητη και, κατ’ επέκτασιν, ανέφικτη για την εταιρεία μας. Η τεχνολογία ατμίσματος ή ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι διαφορετική, από την άποψη ότι υπάρχει πληθώρα ανεξάρτητων προμηθευτών τόσο των συσκευασιών ατμίσματος όσο και των απαραίτητων υγρών. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία κατακερματισμένη αγορά με αμέτρητους προμηθευτές και με κανάλια διανομής, τα οποία διαφέρουν από αυτά των τσιγάρων, αφού περιλαμβάνουν εξειδικευμένα καταστήματα και πωλήσεις μέσω Ιnternet. Η τεχνολογία στον χώρο αυτό μεταβάλλεται επίσης συνεχώς και με γρήγορους ρυθμούς. Η απήχηση αυτών των εναλλακτικών προϊόντων οφείλεται και στη φορολόγησή τους, η οποία είναι κατά πολύ χαμηλότερη αυτής των συμβατικών προϊόντων καπνού και, κατ’ επέκτασιν, οδηγεί σε χαμηλές λιανικές τιμές. Κατά πόσον αυτό θα συνεχίσει να ισχύει είναι άγνωστο, όπως επίσης άγνωστη είναι και η νομοθεσία, η οποία θα διέπει τελικά τα προϊόντα αυτά. Για παράδειγμα, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στο κατά πόσο η αναπροσαρμοσμένη κοινοτική οδηγία η οποία διέπει τα προϊόντα καπνού θα πρέπει να έχει εφαρμογή και στα υγρά ατμίσματος, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν νικοτίνη ή όχι. Η άποψη της εταιρείας μας προς το παρόν είναι ότι κάθε προσπάθεια για είσοδο σε οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς τομείς, ιδιαίτερα σε αυτό το πρόωρο στάδιο, όπου το κανονιστικό περιβάλλον δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από τις κυβερνήσεις, είναι εξόχως παρακινδυνευμένη. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους τομείς αυτούς, αλλά εν τω μεταξύ πεποίθησή μας είναι ότι τα συμβατικά προϊόντα καπνού προσφέρουν για την εταιρεία μας σημαντικά προσοδοφόρες ευκαιρίες".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Στην ίδια έκθεση υπάρχουν οι εξής προβλέψεις για την ελληνική αγορά:

"Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα εμφανίζει μικρά και συνεχή σημάδια σταθεροποίησης, όμως έντονα στοιχεία αβεβαιότητος συνεχίζουν να υπάρχουν, τα οποία ενδέχεται να ενταθούν εξαιτίας γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική οικονομική κατάσταση στη χώρα, πιστεύουμε πως σε περίπτωση που οι συμφωνημένοι όροι και προϋποθέσεις του τρίτου προγράμματος διάσωσης εφαρμοστούν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χαλαρώσουν περαιτέρω και βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα εξαλειφθούν, δεν αναμένεται σημαντική αρνητική επίπτωση στις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως η αγορά καπνικών προϊόντων θα κινηθεί και το 2018 σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των υψηλών λιανικών τιμών και της αύξησης του λαθρεμπορίου, αμφότερα αποτέλεσμα των υψηλότατων ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά τις δικές μας πωλήσεις, αυτές αναμένεται να ακολουθήσουν τις τάσεις της γενικότερης αγοράς, ενδεχομένως με μικρή αύξηση του μεριδίου μας στον λεπτοκομμένο καπνό. Κατά την ημερομηνία σύνταξης της παρούσας δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί πρόσθετη παράταση στη λειτουργία των συνοριακών Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών της χώρας, η λειτουργία των οποίων έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018. Σε περίπτωση που δεν δοθεί πρόσθετη παράταση, τότε η εταιρεία μας θα απολέσει περίπου το 2% του καθαρού κύκλου εργασιών της".

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Η διοίκηση της καπνοβιομηχανίας προβλέπει για τη διεθνή αγορά: "Πιστεύουμε πως η θετική πορεία της εταιρείας μας στις χώρες της Ε.Ε. και Δυτικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιούμαστε θα συνεχιστεί και εντός του 2018, με εξαίρεση την αγορά της Γαλλίας, όπου η δραματική αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις όλων των καπνοβιομηχανιών. Στη βουλγαρική αγορά αναμένουμε, εκτός απροόπτου, τη διατήρηση του μεριδίου μας σε υψηλά επίπεδα, με παράλληλη βελτίωση της μικτής κερδοφορίας του ομίλου, εξέλιξη την οποία επίσης προβλέπουμε και για τις λοιπές χώρες της Βαλκανικής. Οι αγορές καπνικών προϊόντων των χωρών της Βορείου Αφρικής έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητες στις συνεχείς μεταβολές της ισοτιμίας των τοπικών νομισμάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανές απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αξιόπιστες προβλέψεις. Πάντως η διολίσθηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, η οποία παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 μειώνει τη μικτή μας κερδοφορία, η οποία ενδεχομένως αντισταθμιστεί μερικώς από μικρή αύξηση των πωλήσεων στις χώρες της Δυτ. Αφρικής. Θετικά προβλέπουμε ότι θα κινηθούν οι πωλήσεις μας στην αγορά Duty Free της Τουρκίας, η οποία μετά από περίοδο μειωμένης τουριστικής κίνησης, δείχνει έντονα σημάδια ανάκαμψης. Βεβαίως ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης εξαιτίας πολιτικών εξελίξεων και άλλων εντάσεων στην περιοχή παραμένει. Η αυξημένη μικτή κερδοφορία που παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες του 2018 ενδεχομένως αντιστραφεί αν συνεχιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, αφού μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει και σε μείωση των λιανικών τιμών των προϊόντων μας, οι οποίες είναι σε ευρώ. Αντίστοιχη θετική πορεία αναμένουμε και στις πωλήσεις μας στις λοιπές αγορές της Μέσης Ανατολής. Τέλος τόσο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όσο και στις αγορές της Απω Ανατολής αναμένουμε μικρή μείωση του όγκου πωλήσεων λόγω συνεχών αυξήσεων της φορολογίας των καπνικών προϊόντων αλλά και της έντονης αντικαπνιστικής εκστρατείας".

ΕΠΙΔΟΣΗ 2017

Το 2017, ο όμιλος απασχόλησε 539 εργαζόμενους (αριθμός εργαζομένων 31 Δεκεμβρίου 2017), εκ των οποίων το 27% ήταν γυναίκες. Οι αποδοχές ενός εκάστου εκ των εργαζομένων του ομίλου υπερβαίνουν ή είναι τουλάχιστον ίσες με όσα ορίζονται στις αντίστοιχες εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το 2017 η εταιρεία δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ σε νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως σε μηχανήματα για βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και προσαρμογή της στη Νέα Κοινοτική Οδηγία, η οποία διέπει την διαδικασία ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων στην Ε.Ε. Στο τέλος του χρόνου, η καπνοβιομηχανία “Καρέλια Α.Ε.” ανακοίνωσε, για ακόμα μια χρονιά, την παραχώρηση έκτακτων οικειοθελών παροχών σε όλους τους εργαζόμενους και πρόσθετων bonuses στους εργαζομένους που σημείωσαν υψηλή απόδοση. Οι παροχές αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, η εταιρεία συνέχισε την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας, χρηματοδοτώντας τη βελτίωση χώρων του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 2017

Η επιχειρηματική δράση της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια Α.Ε.” και η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία απετέλεσαν και κατά τη διάρκεια του 2017 σημείο αναφοράς. Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις της εταιρείας βραβεύθηκαν από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με τέσσερις διακρίσεις κύρους. Ειδικότερα:

• Τιμήθηκε με το Βραβείο Εξωστρέφειας για την επιχειρηματική της αριστεία και τις εξαγωγικές της επιδόσεις, κατά τη διάρκεια των Creative Greece Awards 2017.

• Διακρίθηκε για ακόμα μία φορά ως μία από τις καλύτερες εταιρείες που συνέβαλαν στην ελληνική οικονομία και στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών βραβείων ΧΡΗΜΑ-Επιχειρηματικά βραβεία 2017.

• Απέσπασε το βραβείο Diamonds of the Greek Economy 2017, σαν μία από τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες εταιρείες.

• Βραβεύτηκε στο Gen Y Award 2017, σαν ένας από τους 10 πιο επιθυμητούς εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Καριέρα και Γενιά Υ».

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η εταιρεία από την τελευταία Γ.Σ. των μετόχων, υπάρχουν μεμονωμένοι μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν άμεσα ποσοστό μεγαλύτερο από το 5% του συνολικού αριθμού των μετοχών της εταιρείας ο καθένας, όπως αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Μέτοχοι Ποσοστό % επί του συνολικού αριθμού των μετοχών

ΚΑΡΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ 31,964 %

ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 21,597 %

ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 20,945 %

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ 13,387 %

ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ 7,150 %