Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 17:56

Το πρώτο περιβαλλοντικό βραβείο στην “Κλήμης”

Γράφτηκε από την

Το πρώτο περιβαλλοντικό βραβείο Οργάνωσης και Διοίκησης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων απένειμε στη γενική διευθύντρια της μεσσηνιακής εταιρείας “Κλήμης” Κατερίνα Κοτταρίδη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Η απονομή έγινε σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Μετά την παραλαβή του βραβείου η κ. Κοτταρίδη απευθυνόμενη στο κοινό είπε:

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή κοντά σας και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε να διοργανώνετε αυτά τα βραβεία γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε γνωστοί στον κόσμο και να δουν τις προσπάθειές μας, τον αγώνα μας. Παρ’ ότι οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, αντέξαμε, είμαστε περήφανοι σαν μια οικογενειακή επιχείρηση που μπορέσαμε και κρατηθήκαμε και υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι».

Να υπενθυμίσουμε ότι η “Κλήμης” είναι η μία από τις δύο ελληνικές εταιρείες που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2018-2019 που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Επίσης, στο ενημερωτικό φυλλάδιο της εκδήλωσης των βραβείων αναφέρονταν για την εταιρεία τα εξής: “Η οικο-καινοτομία, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική της διαδικασία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της οικογενειακής μεσσηνιακής εταιρείας Κλήμης (Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη ΟΕ).

Σε μία περιοχή γεμάτη ελαιώνες, αξιοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο το πυρηνόξυλο, ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας του καρπού της ελιάς, ως καύσιμο στο φούρνο του ασβεστοκάμινου που έχει και στη συνέχεια μετατρέπει τα απόβλητά της σε πρώτη ύλη για να παρασκευάσει μπρικέτες για μπάρμπεκιου, γνωστό ως πυρηνοκάρβουνο Κλήμης. Από το 2009, ως μέλος του Οικολογικού Συστήματος και Διαχείρισης EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) παρακολουθεί και βελτιώνει τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις σε διαρκή βάση. Το EMAS είναι ένα εργαλείο διαχείρισης που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εταιρείες και άλλους οργανισμούς να αξιολογούν, να αναφέρουν και να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Βασικές προτεραιότητες είναι η αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων, κυρίως της ενέργειας, του νερού και του χαρτιού, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η διαχείριση των αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Οι διακρίσεις στα ευρωπαϊκά βραβεία EMAS αποδεικνύουν τις άριστες περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζει για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών της:

- Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο EMAS 2014 Οικολογικής Καινοτομίας (Effective eco-innovations supporting improvements in environmental performance) - Ανόβερο.

- Πρώτο εθνικό βραβείο EMAS 2010 Αποδοτικότητας Πόρων (Resource efficiency) - Βρυξέλλες.

- Πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο EMAS 2009 Αλυσίδας Εφοδιασμού & Πράσινης Προμήθειας (Supply Chain including green procurement) - Στοκχόλμη.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία EMAS αναγνωρίζουν επιτυχημένες εταιρείες με στρατηγικό όραμα και επαληθευμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η συνεχής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των οργανισμών είναι το σήμα κατατεθέν του συστήματος EMAS, κάτι το οποίο εφαρμόζει η εταιρεία Κλήμης από την πρώτη ημέρα συμμετοχής της στο σύστημα αυτό. Η ποιότητα της παραγωγικής της διαδικασίας ακολουθεί υψηλά πρότυπα αφού τηρεί Σύστημα Διαχείρισης και Ποιότητας Ελέγχου ISO τo οποίο αξιολογείται σε ετήσια βάση, ενώ συνεργάζεται με πιστοποιημένους φορείς και συνδέσμους όπως η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ασβέστου και η ευρωπαϊκή εταιρεία ελέγχου και πιστοποιήσεων Eurocert. Επίσης οι διακρίσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σπουδαιότητα και τα οφέλη της χρήσης βιομάζας που προκύπτουν για το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα”.