Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2018 17:34

Παροχές προς τους εργαζόμενους και δωρεές 3,7 εκατ. ευρώ στα 130 χρόνια της καπνοβιομηχανίας "Καρέλια" (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Παροχές προς τους εργαζόμενους και δωρεές 3,7 εκατ. ευρώ στα 130 χρόνια της καπνοβιομηχανίας "Καρέλια" (βίντεο-φωτογραφίες)

Χρονιά – ορόσημο ήταν το 2018 για την καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, η οποία αισίως συμπλήρωσε 130 χρόνια συνεχούς παραγωγικής λειτουργίας, γεγονός που χαρακτήρισε σήμερα τόσο την απολογιστική συνέντευξη της διοίκησης, όσο και την καθιερωμένη γιορτή των εργαζομένων, που ακολούθησε. Ενδεικτικές της θετικής πορείας της μεσσηνιακής εταιρείας το 2018 ήταν και φέτος οι ύψους 3,2 εκατ. ευρώ έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους, αλλά για 2η χρονιά και οι ύψους 550.000 ευρώ δωρεές σε κοινωφελείς φορείς.

Έντονα συναισθήματα ικανοποίησης αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον γέννησε λοιπόν η χρονιά, που φεύγει την “Καρέλια”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας, που αναφέρθηκε ακολούθως στους 6 στόχους, που είχε θέσει η εταιρεία πετυχαίνοντας τους 5 από αυτούς:

- Πρώτος στόχος ήταν η αύξηση του μεριδίου στην ελληνική αγορά: “Στον τομέα των τσιγάρων από 16,6% που ήταν το μερίδιό μας την προηγούμενη χρονιά το αυξήσαμε σε 17,2 και στα στριφτά από 23% στο 24%” τόνισε ο Ανδ. Καρέλιας.

- Δεύτερος στόχος ήταν η ενίσχυση του δικτύου διανομής στην ελληνική αγορά: “Εκτός από την αύξηση των περιθωρίων των διανομέων μας, η πρόσφατη συμφωνία με την εταιρεία Villiger για την διανομή των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά, έφερε αποτελεσματική ενίσχυση του δικτύου διανομής και ισχυροποίηση των ωφελημάτων για τους διανομείς, που συνεργάζονται με την “Καρέλια”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

- Τρίτος στόχος ήταν η αύξηση των πωλήσεων στις αγορές εκτός Ελλάδας: “Εκεί σημειώσαμε οριακή αύξηση στα τσιγάρα, αλλά εντυπωσιακή αύξηση στα στριφτά της τάξεως του 35%. Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη ήταν η πορεία μας στην αγορά της Βουλγαρία, όπου όλες οι οικογένειες σημάτων μας σημείωσαν αύξηση κατά την χρονιά που πέρασε, ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίστηκε η θετική πορεία με την συνολική αύξηση να ξεπερνάει το 7%” υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας και συνέχισε: “Άκρως ικανοποιητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στην Μέση Ανατολή και την Τουρκία, όπου είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτοφανές συναλλαγματικό καθεσ΄τως με συνεχείς υποτιμήσεις του τοπικού νομίσματος. Κάτι που για μία εταιρεία που εξάγει εκεί αυξάνει τις δυσκολίες, αλλά χάρη στην πολιτική τιμών και σε άλλες στρατηγικές επιλογές, όχι απλώς βγήκαμε αλώβητοι, αλλά ενδυναμώσαμε την θέση μας και παρουσιάσαμε αύξηση πωλήσεων που ξεπέρασε το 31%. Ανοδική πορεία είχαμε τόσο στην Ανατολική Ευρώπη, όσο και στην Κεντρική Ασία, ενώ μικρή μείωση στην Άπω Ανατολή” κατέληξε ο Ανδ. Καρέλιας.

- Τέταρτος στόχος ήταν η συνέχιση του προγράμματος επενδύσεων της εταιρείας κυρίως για την προσαρμογή στους νέους κανόνες για την ιχνηλασιμότητα, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον προσεχή Μάιο: “Όταν αποσαφηνίστηκαν οι προτεραιότητες των Αρχών προβήκαμε σε αλλαγές του αρχικού μας σχεδιασμού. Η εταιρεία ξόδεψε 13,5 εκατ. Ευρώ για να συνεχίσει την προσαρμογή της και ακόμα 1 εκατ. Ευρώ σε άλλες επενδύσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης παραγωγής”.

- Πέμπτος στόχος, που δεν επετεύχθη, ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των μηχανημάτων: “Σε μία χρονική συγκυρία με αλλαγές διαφόρων νομοθετικών ρυθμίσεων υπήρξε τεράστιος κατακερματισμός των παραγωγικών διαδικασιών, οι οικονομίες κλίμακος χάνονταν και συνεπώς ήταν αδύνατο να πετύχουμε αύξηση της απόδοσης. Μόλις ολοκληρωθεί το θέμα της ιχνηλασιμότητας θα δώσουμε ξανά βάρος σε αυτόν τον τομέα” είπε ο κ. Καρέλιας.

- Έκτος στόχος ήταν η αύξηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων: “Η απερχόμενη χρονιά ήταν πιο κερδοφόρα από κάθε άλλη φορά και έτσι καταφέραμε να ενισχυθούμε μπροστά στις επερχόμενες προσκλήσεις και στα εμπόδια, που θα αντιμετωπίσουμε”


Οι στόχοι για το 2019

Αναφερόμενος στους στόχους για το 2019 ο Ανδρέας Καρέλιας επανήλθε αρχικά στο θέμα της ιχνηλασιμότητας το οποίο πρέπει να ξεπεραστεί χωρίς εμπόδια μέσα από την συνέχιση του προγράμματος, που είναι “πολύπλοκο όχι μόνο για τις καπνοβιομηχανίες, αλλά και για όσους ασχολούνται με τα συστήματα διανομής στην Ε.Ε." όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Στάθης Καρέλιας “αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πουθενά, ούτε καν στα φαρμακευτικά είδη”.
Στους στόχους της εταιρείας φυσικά και η συνέχιση της ανοδικής πορείας. “Καλό όμως είναι κάπου να σταματάμε και λίγο και να προσπαθούμε να εδραιώσουμε, όσα έχουμε πετύχει, καθώς μπορεί να φτάσεις σε κάποιο σημείο, που δεν μπορείς να το ελέγξεις” τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας.

Για το λαθρεμπόριο

“Δυστυχώς όσα λέγαμε εδώ και χρόνια για το λαθρεμπόριο επιβεβαιώθηκαν. Μιλούσαμε για τον κίνδυνο από την συνεχή αύξηση της φορολογίας και από την εφαρμογή του ελάχιστου φόρου, που δημιούργησαν δυσκολίες τόσο στις εταιρείες και στα δίκτυα διανομής, όσο και απώλειες στα έσοδα του Δημοσίου” είπε ο Ανδ. Καρέλιας, ενώ για τις προσπάθειες καταπολέμησης είπε: “Έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση στις κυβερνήσεις, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών ότι η φορολογία έχει φτάσει στα΄ορια της. Κάποιες χώρες προχωρούν σε νέες αυξήσεις, αλλά βλέπουμε πως ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί. Από την άλλη πλευρά γίνονται πολλές προσπάθειες, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο. Αυτό φυσικά το χαιρετίζουμε, αλλά αν δεν λυθεί το βασικό πρόβλημα της φορολόγησης, όποιες επιτυχίες θα είναι πρόσκαιρες και παροδικές”.

Για την ελληνική οικονομία

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τόνισε: “Όταν το οικονομικό περιβάλλον πηγαίνει καλύτερα αντίστοιχα πηγαίνουν και οι εταιρείες, όπως εμείς. Ελπίζουμε η οικονομία να βελτιωθεί, το θέμα της ανεργίας να λυθεί και να ενισχυθεί η απασχόληση, αλλά και η φορολόγηση να μειωθεί σιγά σιγά, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση, η αποταμίευση, αλλά (όπως πρόσθεσε ο Στάθης Καρέλιας) και η ψυχολογία”.
Ειδική αναφορά έγινε στο τραπεζικό σύστημα για το οποίο ο Ανδ. Καρέλιας είπε ότι “θα πρέπει να βρεθεί λύση γιατί χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα καμία τράπεζα δεν μπορεί να προοδεύσει”.
Από την πλευρά του ο Στάθης Καρέλιας πρόβλεψε, ότι ενδεχομένως θα υπάρξει επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και σε άλλα από τα παραδοσιακά προϊόντα (καπνικά, αλκοολούχα και καύσιμα). “Βλέπουμε ότι το ποσοστό ζάχαρης μπαίνει στο μικροσκόπιο, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε και στην χώρα μας μία τέτοια διεύρυνση του ειδικού φόρου κατανάλωσης”. Ο ίδιος μάλιστα απαν΄τωντας σε ερώτηση σχετική με ενδεχόμενη ενασχόληση της εταιρείας με τον τομέα της τεχνολογίας διευκρίνισε ότι “μέχρι στιγμής επικεντρωνόμαστε σε όσα κάνουμε αξιόπιστα και για τα οποία ο κόσμος μας εμπιστεύεται, αλλά αν έρθει η ώρα για κάποια τέτοια αλλαγή θα το ανακοινώσουμε”, ενώ έκανε γνωστό ότι υπήρξε μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Για την συμφωνία με την Villiger

Απαντώντας σε ερώτηση της “Ε” για την συνεργασία με την ελβετική εταιρεία Villiger ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε γνωστό, ότι η δύο εταιρείες συνεργάζονται εδώ και χρόνια, όταν η Villiger ανέλαβε την προώθηση των προϊόντων της “Καρέλια” στην αγορά της Γαλλίας. “Ήθελαν τα τσιγάρα μας γιατί έδιναν προστιθέμενη αξία στα στα δικά τους προϊόντα. Κάναμε στην συνέχεια την δική μας πρόταση για διακίνηση των δικών τους προϊόντων στο δικό μας δίκτυο στην Ελλάδα, καθώς συμπληρώνουν τα δικά μας και πλέον προσβλέπουμε η συνεργασία αυτή να οδηγήσει σε ισχυροποίηση του δικού μας δικτύου και φυσικά σε αύξηση των δικών τους πωλήσεων”.

Η γιορτή των εργαζομένων

Σε πολύ ζεστό εορταστικό κλίμα ακολούθησε η γιορτή για τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια”, όπου κυρίαρχο θέμα για μία ακόμα χρονιά ήταν οι έκτακτες οικονομικές παροχές, που δίνει η εταιρεία.
Προηγήθηκε η ομιλία του νέου προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Λακωνικάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνταγή χρόνων “ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, σε ευημερούσα εταιρεία”, εξήρε τις προσπάθειες της διοίκησης για εξέλιξη της δραστηριότητας της εταιρείας, ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις που έκανε το σωματείο, τόσο προς τα μέλη του, όσο και προς φορείς της πόλης. Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο κ. Λαγωνικάκος τίμησε εκ μέρους των εργαζομένων την Βίκυ Καρέλια, ως “μάνα της καπνοβιομηχανίας” δίνοντάς της έναν ασημένιο δίσκο με χαραγμένη στο κέντρο του την μορφή της Παναγίας της Υπαπαντής. Η κ. Καρέλια εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για αυτή την κίνηση, ενώ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Παναγίας Υπαπαντής, στην οποία έχει προσφύγει σε αρκετές δύσκολες στιγμές”.

Μιλώντας προς τους εργαζόμενους ο Ανδρέας Καρέλιας μεταξύ άλλων επεσήμανε:

"Σε ότι αφορά ειδικότερα τον κλάδο μας, την αγορά του τσιγάρου, είναι σίγουρο ότι παραμένει και θα παραμείνει μια τεράστια αγορά. Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες: 5,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα. Μέσα σε αυτή την αγορά έχουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι. Μαζί με τις διεθνείς μας πωλήσεις, μας αναλογεί περίπου μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση κοντά στο 0,27%. Και όμως αυτή η συμμετοχή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κεκτημένο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μόνο στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιούντο 14 διαφορετικές εταιρείες, έξι εκ των οποίων ήταν ελληνικές και 8 ξένες. Σήμερα έχουμε μόνο 5 εταιρείες, εκ των οποίων, μόνον μία, η δική μας, είναι ελληνικών συμφερόντων. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί μοναδικότητα του κλάδου μας. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει και αλλού. Ας αναλογιστούμε ότι σε ένα τυπικό bar, με περίπου 70 μπουκάλια πίσω από τον barman, βρίσκονται το πολύ 4 έως 5 εταιρείες του κλάδου.

Το ότι καταφέραμε και εμείς να βρισκόμαστε μεταξύ των 5 και όχι μεταξύ των 9, που σήμερα δεν υπάρχουν, αποτελεί καθ’ αυτό μοναδικό επίτευγμα. Διότι μέσα από 130 χρόνια δραστηριότητας, κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε και ακούσαμε πολλά, ζήσαμε ακόμη περισσότερα και μάθαμε μέσα από τις μεγάλες επιτυχίες μας αλλά και από τα λάθη μας τι χρειάζεται ώστε να παραμένουμε επίκαιροι, να παραμένουμε σύγχρονοι και σημαντικοί".

Οι έκτακτες παροχές και οι δωρεές

Οι έκτακτες παροχές έφτασαν και φέτος συνολικά στα 3,2 εκατ. Ευρώ, ενώ για 2η χρονιά συνοδεύτηκαν από δωρεές ύψους 550.000 ευρώ προς κοινωφελείς φορείς.

Οπως έκανε γνωστό ο Ανδρέας Καρέλιας οι 550.000 ευρώ για κοινωφελείς σκοπούς επιμερίζονται ως εξής:

- 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Καλαμάτας 100.000 ευρώ

- Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας 50.000 ευρώ

- Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό Μεσσηνίας 60.000 ευρώ

- Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Μεσσηνίας 50.000 ευρώ

- Νοσοκομείο Καλαμάτας 75.000 ευρώ

-Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας 75.000 ευρώ

-Χαμόγελο του Παιδιού 150.000 ευρώ

 

Οσον αφορά τις παροχές προς τους εργαζόμενους αυτές φέτος διαμορφώθηκαν ως εξής:

- Επίδομα για το εορταστικό τραπέζι: 220 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο

- Επίδομα παρουσίας για κάθε εργαζόμενο, που δεν έλειψε μέρα από την εργασία του: 900 ευρώ. Πέρυσι το έλαβε το 84% των εργαζομένων.

- Για εργαζόμενους με παιδιά, που φοιτούν σε ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ: 1.500 ευρώ

- Για παιδιά που πέρασαν φέτος σε ελληνικά ΑΕΙ-ΤΕΙ επιπλέον 500 ευρώ και δώρο ένας υπερσύγχρονος φορητός υπολογιστής Apple

- Για εργαζόμενους με αποδοχές έως 2.500 ευρώ, έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ

- Για εργαζόμενους με αποδοχές 1.700 ευρώ και κάτω επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ

- Για εργαζόμενους με αποδοχές έως 1.200 ευρώ και με 2 ανήλικα τέκνα και άνω έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

- Επιπλέον των παραπάνω και με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων ιστορίας της “Καρέλια” κάθε εργαζόμενος θα λάβει επίδομα 1.300 ευρώ

Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά και τις κρατήσεις τις καλύπτει η εταιρεία.

Παράλληλα και φέτος κληρώθηκαν 40 τυχεροί με κάθε λαχνό να αντιστοιχεί στο ποσό των 850 ευρώ, ενώ ο “χρυσός” λαχνός φέτος αυξήθηκε στις 10.000 ευρώ και τον οποίο τελικά κέρδισε ο Κωνσταντίνος Μαλλούς από την εμπορική διεύθυνση των γραφείων της Αθήνας.

Τους 40 λαχνούς των 850 ευρώ κέρδισαν οι: Κυριακή Κατσαρού, Παναγιώτα Ντάκουρη, Όλγα Ιακώβου, Ηλίας Ψαρρέας, Ευγενία Μιχαλοπούλου, Αθανάσιος Τζαναδάκης, Χριστίνα Μπολέτη, Νικόλαος Ζερβάκος, Νικόλαος Τενέντες, Ιωάννης Μαρμαράς, Κωνσταντίνος Σταθέας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Πολυχρόνης Καραμπίλας, Ιωάννης Τσαούσης, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γιώργος Καστρίτης, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Λυγερή Συμειωνοπούλου, Αναστάσιος Κωτσάκης, Γεράσιμος Γεωργακάς, Γιώργος Καργάκος, Ευγενία Σιψά, Ευσταθία Παπαμικρουλέα, Ευάγγελος Μαρινάκης, Νικόλαος Αγγελόπουλος, Σταυρούλα Τζαβάρα, Σταυρούλα Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Δεμπεγιώτης, Ασημάκης Λιάβαρης, Γιώργος Αθανασόπουλος, Ευάγγελος Γαϊτάνης, Ιάκωβος Ζερκούλης, Δημήτρης Μάραντος, Σταύρος Δεληγιάννης, Ιωάννης Γκουβέρος, Παγώνα Τυλλιανάκη, Θεμιστοκλής Μπούσιας, Ουρανία Σταυροπούλου, Παύλος Γραικός και Λάζαρος Μεϊμάρογλου.


NEWSLETTER