Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 17:19

Πυρηνελαιουργείο Μαργέλη: Διαχωρίζουν την θέση τους για τη ματαίωση πτήσεων

Γράφτηκε από την
Πυρηνελαιουργείο Μαργέλη: Διαχωρίζουν την θέση τους για τη ματαίωση πτήσεων

Διαχωρίζει πλήρως τη θέση του το πυρηνελαιουργείο “Μεσσηνιακή Γεωργικές Βιομηχανίες ΑΒΕΕ” από τυχόν ευθύνες σχετικά με τη ματαίωση πτήσεων Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα που σημειώθηκαν πρόσφατα.

Με εξώδικη δήλωσή του που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αθ. Μαργέλης ισχυρίζεται ότι, μεταξύ άλλων, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ρυπαινουσών επιχειρήσεων, διότι η επεξεργασία του ελαιοπυρήνα γίνεται με σύγχρονα μέσα. Επίσης ότι η μονάδα ξήρανσης δεν λειτουργούσε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει τα εξής:

“Στο φύλλο της εφηµερίδας σας µε ημεροµηνία 15η/16η-12-2018 και στην εσωτερική σελίδα της υπ’ αρ. 9, υπό τον πηχυαίο τίτλο «Ακύρωση δύο πτήσεων λόγω καπνών πυρηνελαιουργείων», δημοσιεύθηκε άρθρο-σχολιασµός από τον υπογράφοντα συντάκτη σας µε το ακρωνύμιο Β.Γ.Μ., αναφορικά με την εκεί σηµειούµενη ματαίωση «για δύο συνεχείς ημέρες της προσγείωσης στη µεσσηνιακή πρωτεύουσα του αεροσκάφους που εκτελούσε το τακτικό δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη», λόγω µειωµένης ορατότητας, που «σύµφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, αποδίδεται στον συνδυασµό των πολύ µεγάλων ποσοστών υγρασίας στην περιοχή του αεροδρομίου και του αυξημένου φορτίου ρύπων στην ατμόσφαιρα κυρίως από τον καπνό των πυρηνελαιουργείων». Επισημειώνεται εξαρχής εκ µέρους μας η προσεκτικότητα της διατύπωσης εκφοράς της άνω πληροφορίας (της εμφανιζόµενης, δηλαδή, µη προσέγγισης των αεροσκαφών στον αεροδιάδρομο, ενόψει του ότι «σύµφωνα πάντα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν... η ορατότητα στην περιοχή του αεροδροµίου, λόγω των ειδικών συνθηκών, είχε περιοριστεί µόλις στα 2 χιλιόμετρα»), ως συνδεόµενης αιτιωδώς με «τον καπνό των πυρηνελαιουργείων», αφού η ως άνω φερόµενη αιτία δεν καταγράφεται ως πράγµατι συμβεβηκυία, τουτέστιν ως αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά μάλλον, απλώς, ως πιθανολογουμένη εκτίμηση. Ωστόσο, όμως, η ταυτόχρονα όλως γενικόλογη, στην αναφορά της περί πυρηνελαιουργείων, άνω διατύπωση του σχολιασμού του συντάκτη σας, ευχερώς νοηµατοδοτεί το δυνάμενο συµπερασματικά να εννοηθεί ότι µεταξύ των «ρυπαινουσών» επιχειρήσεων επεξεργασίας ελαιοπυρήνος περιλαμβανόμαστε και εμείς, πολλώ δε μάλλον ενόψει της όποιας εγγύτητας της προς το αεροδρόμιο Καλαµάτας εγκατάστασής μας. Το ανωτέρω καθίσταται ακόµα σαφέστερο, όταν από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον µας τίθενται ερωτήματα για τους ακριβείς λόγους δημιουργίας του άνω προβλήματος, όπως αυτό παρουσιάσθηκε από την εφημερίδα σας, ως εάν, αποδεδειγµένα, οφείλονταν στη λειτουργία μας. Οπως, συνεπώς, αντιλαμβάνεσθε, μία τέτοια γενικού περιεχομένου αρθρογραφία, η οποία καταλαμβάνει και τη δική μας επιχειρηματική µονάδα, χωρίς διάκρισή της από τις υπόλοιπες συναφείς, μας δηµιουργεί μείζονα προβλήµατα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας στην αδιαπραγμάτευτα και απαρέγκλιτα τηρητέα εκ μέρους μας αρχή για απόλυτα σύννομη και περιβαλλοντικά προστατευτική, λειτουργία μας. Ετσι, και με αφορμή την προμνησθείσα αναφορά σας, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι:

• Η μονάδα ξήρανσης του πυρηνελαιουργείου μας δεν λειτουργούσε από το πρωί της 13ης/12, όπως και την Παρασκευή 14η/12. Η διαδικασία ξήρανσης, τις ημερομηνίες αυτές, είχε ολοκληρωθεί τάχιστα για το εισερχόμενο υλικό, αφενός µεν εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών που εφαρμόζουμε στη διαδικασία ξήρανσης και επιτρέπουν την τάχιστη διαχείριση του εισερχόμενου ελαιοπυρήνα με το ελάχιστο οσμηρό αποτέλεσμα, αφετέρου δε λόγω της χαµηλής παραγωγής της φετινής ελαιοσυγκομιδής,

• η µονάδα μας λειτουργεί μόνιµα με 30% λιγότερη εκπομπή υδρατμών από τα ξηραντήρια, εφαρμόζοντας τεχνική ανακυκλοφορίας στα απαέρια της ξήρανσης,

• η μονάδα μας συνεχίζει εδώ και 50 χρόνια αδιάλειπτα τη λειτουργία της αρχικά δίπλα στο αεροδρόµιο στη Μεσσήνη και τα τελευταία δέκα χρόνια στη θέση Σάρρες στο Ασπρόχωμα, 3,5 χλμ. ανατολικότερα. Ουδέποτε έχει παρατηρηθεί πρόβλημα πτητικότητας των αεροπλάνων του αεροδροµίου Καλαμάτας, συνεπεία της δικής μας λειτουργίας,

• η επιχείρησή μας υιοθετεί τα πιο σύγχρονα μοντέλα προστασίας του περιβάλλοντος, έχει υλοποιήσει δαπανηρό επενδυτικό σχέδιο για το λόγο αυτό, τηρεί τους προβλεπόμενους όρους των αδειοδοτήσεών της και πρωτοπορεί στον τομέα της με την εφαρμογή καινοτομιών.

Συνεπώς, αδικεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε η συμπερίληψή µας στα πυρηνελαιουργεία συλλήβδην, την ίδια στιγμή που αυτή θα επέβαλε, ακριβώς, τη σαφή διάκριση της δικής µας περίπτωσης από άλλες του ίδιου κλάδου, ώστε, εύλογα, δικαιούμαστε να ζητήσουµε όπως:

1) Δημοσιεύσετε την παρούσα µας στην ίδια ή ανάλογη θέση µε το σχόλιο αναφοράς σας.

2) Παραλείπετε εφεξής να μας συµπεριλαµβάνετε στη γενικότητα - ολότητα των πυρηνελαιουργείων, δοθέντος ότι δεν λειτουργούµε πανοµοιότυπα.

3) Η τυχόν αναφορά σας στη µονάδα μας παρακαλούμε να είναι ειδική και επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, αν υφίστανται.

Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας, αρμόδιος δικαστικός επιµελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα εκεί που απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για τις νόμιµες συνέπειες”.


NEWSLETTER