Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 08:29

Νέο επιχειρηματικό πλάνο εξυγίανσης και προστασίας της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός εφαρμόσιμου και βιώσιμου επιχειρηματικού πλάνου εξυγίανσης βρίσκεται αυτό το διάστημα η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας.

Το Πρωτοδικείο με μια πρωτοποριακή απόφαση για τα δεδομένα της Μεσσηνίας δέχτηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΑΣ ώστε να μείνει σε λειτουργία και να μπει σε διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές της. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συνεταιρισμού για ένα διάστημα 4 μηνών (όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος) δεν μπορούν να δεσμευτούν, έτσι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για να ρυθμίζει τις οφειλές του και να διασφαλίζει τους εργαζομένους του.

Οπως είναι γνωστό η ΕΑΣ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και το ποσό των συνολικών οφειλών του συνεταιρισμού αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ.

ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η δικηγόρος της ΕΑΣ Ζαχαρούλα Μουρδουκούτα (φωτό) μιλώντας σχετικά στην "Ε" ξεκαθάρισε ότι "είναι πάγια αρχή του συνεταιρισμού να μην σχολιάζουμε τις δικαστικές αποφάσεις, παρ' όλα αυτά εδώ κάνουμε μια εξαίρεση, για το λόγο ότι η απόφαση αυτή έχει τεράστιο νομικό ενδιαφέρον, αλλά και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι εργαζόμενοι, όσο και οι εν γένει συναλλασσόμενοι με το συνεταιρισμό".

Ως προς το νομικό ενδιαφέρον της απόφασης "είναι η πρώτη απόφαση που αφορά επιχείρηση ή συνεταιρισμό του νομού που υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 106α" εξηγεί.     

Πρόκειται λοιπόν "για μια γενναία απόφαση κατά την άποψή μας, η οποία αποδέχεται το αίτημα του συνεταιρισμού για χορήγηση προσωρινής προστασίας. Η απόφαση αυτή στην πραγματικότητα αναστέλλει όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εκτέλεσης για ένα χρονικό διάστημα έως την κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης, και πάντως έως την συμπλήρωση 4 μηνών από την έκδοσή της" αναφέρει συγκεκριμένα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου, επομένως μέχρι τις 29 Μαΐου δεν μπορούν να ληφθούν καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του συνεταιρισμού ή να υπάρξει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Ταυτοχρόνως, αποδεσμεύονται και οι λογαριασμοί του συνεταιρισμού. 

ΠΛΑΝΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

Το βασικότερο στοιχείο αυτής της απόφασης, σύμφωνα με την κ. Μουρδουκούτα, είναι ότι "αναγνωρίζει και πιθανολογεί ότι η αίτηση του συνεταιρισμού δεν ήταν προσχηματική για να αποφύγει τους πιστωτές της, αλλά αποσκοπεί ακριβώς στην κατάθεση ενός πλάνου εξυγίανσης σε συνεννόηση πάντοτε με τους πιστωτές του συνεταιρισμού". Επιπρόσθετα "η συγκεκριμένη απόφαση μας δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε απρόσκοπτα με τους πιστωτές μας, προκειμένου σε αυτό το χρονικό διάστημα να καταθέσουμε ένα πλάνο εξυγίανσης που θα λύσει μια διά παντός το οικονομικό ζήτημα του συνεταιρισμού".

Η ίδια αναφέρθηκε και στην υποστήριξη των εργαζομένων για να επιτευχθεί ο στόχος, με παρέμβασή τους στο δικαστήριο υπέρ της ΕΑΣ στην συντριπτική τους πλειοψηφία - και κατά την ίδια αυτό "ήταν ένα από τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα".

ΜΕΤΑ ΤΙΣ 29 ΜΑΪΟΥ

Αφού λοιπόν φτάσουμε στις 29 Μαΐου "θα κατατεθεί πλέον νέα αίτηση στο πλαίσιο του άρθρου 106β". Αυτή είναι άλλη διαδικασία, εξηγεί η κ. Μουρδουκούτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, "σε συνεννόηση με τους πιστωτές, με το 60% τουλάχιστον των πιστωτών που θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, θα γίνει ένας προγραμματισμός αποπληρωμής όλων των υποχρεώσεων του συνεταιρισμού".

Είναι ουσιαστικά, όπως λέει η δικηγόρος της ΕΑΣ, "ένα μίνι μνημόνιο ανάμεσα στον συνεταιρισμό και τους πιστωτές του". Αυτό το "μίνι μνημόνιο" θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του συνεταιρισμού, τόσο έναντι του Δημοσίου και των εργαζομένων του, όσο και έναντι τρίτων, προμηθευτών κ.λπ. "Αυτό το πλάνο εξυγίανσης επικυρώνεται πλέον από το δικαστήριο και εκδίδεται άλλη απόφαση, η οποία θα είναι Ευαγγέλιο το οποίο θα πρέπει ο συνεταιρισμός να τηρεί απαρέγκλιτα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του", καταλήγει σχετικά.

Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οσον αφορά τον κόσμο, η Ζαχαρούλα Μουρδουκούτα ξεκαθαρίζει ότι "μπορεί να εξυπηρετείται απρόσκοπτα από το συνεταιρισμό" και "δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία του". Αντιθέτως, η απόφαση του δικαστηρίου "αυτό πιθανολογεί: ότι επίκειται η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης που θα δώσει οριστική λύση στο οικονομικό ζήτημα που απασχολεί το συνεταιρισμό".

Οι παραγωγοί και οι συναλλασσόμενοι με την ΕΑΣ "δεν πρέπει να έχουν κανένα φόβο, μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά με τον συνεταιρισμό, όλες οι υπηρεσίες του και όλες οι λειτουργίες του είναι σε πλήρη ανάπτυξη, τα έργα τα οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει εξακολουθεί και τα διεκπεραιώνει, όπως διεκπεραιώνει και καινούργιες διαδικασίες", αναφέρει καταλήγοντας η δικηγόρος.

Ν.Κ.

(Φωτογραφία αρχείου)