Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 08:29

Μεσσήνιοι στην πρωθυπουργική - επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα

Γράφτηκε από την
Μεσσήνιοι στην πρωθυπουργική - επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα

 

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΓΡΟΒΙΜ Ευγενία Γυφτέα μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στην Κίνα από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός και 66 Ελληνες επιχειρηματίες από τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και της αγροδιατροφής θα επισκεφθούν τη Σαγκάη όπου διοργανώνεται η διεθνής έκθεση China International Import Expo 2019.

Σε αντίθεση με τον πολυάριθμο κατάλογο εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, τον πρωθυπουργό δεν θα συνοδεύσουν παρά μόνο 3 κυβερνητικά στελέχη που κρίθηκαν απαραίτητα. Ειδικότερα, θα συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λούλης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην έκθεση και γι’ αυτό μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί και συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα καθοριστούν και οι λεπτομέρειες της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα το 2020.

Η Κίνα εμφανίζεται να ενδιαφέρεται -μεταξύ άλλων- να επεκτείνει την παρουσία της στις εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές της χώρας. Συγκεκριμένα η συνεργαζόμενη με την Cosco σιδηροδρομική εταιρεία Pearl συμμετέχει στο διαγωνισμό για το Θριάσιο ΙΙ, ενώ πριν από κάποιες ημέρες στελέχη κινεζικών εταιρειών, όπως η Bank of China, πραγματοποίησαν συναντήσεις με εκπροσώπους πολλών ελληνικών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η Κίνα έχει δείξει ενδιαφέρον για σιδηροδρομικά έργα και διαδρόμους, όπως Αλεξανδρούπολη – Ηγουμενίτσα, Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς, Θεσσαλονίκη – Βουδαπέστη και Αθήνα – Πάτρα.

Επίσης η Κίνα ενδιαφέρεται για δημιουργία εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Επίσης παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών λιμένων, των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και της διάθεσης του 30% του «Ελ. Βενιζέλος».

Τέλος, είναι γνωστή η πρόθεσή της Κίνας για το λανσάρισμα ηλεκτρικών οχημάτων / λεωφορείων και φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων.


NEWSLETTER