Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 08:28

Θερμοκηπιακή μονάδα με παγκόσμια αναγνώριση

Γράφτηκε από τον

Ως μία από τις 50 κορυφαίες θερμοκηπιακές μονάδες καλλιέργειας ντομάτας στον κόσμο έχει επιλεγεί αυτή της "Γεωργικής Ανάπτυξης", που βρίσκεται στα Φιλιατρά.

Η επιλογή έγινε ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης "Fruit Logistica" που είναι ο κορυφαίος διεθνής τόπος συνάντησης των εμπόρων λαχανικών και φρούτων από όλο τον κόσμο και η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 5-7 Φεβρουαρίου. Η επιλογή και η πρόταση της συγκεκριμένης θερμοκηπιακής μονάδας η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια ντομάτας, έχει γίνει από κορυφαίες πολυεθνικές εταιρείες που συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται στον τομέα των θερμοκηπίων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από την Ελλάδα μόλις μία ακόμη θερμοκηπιακή μονάδα από την Βόρεια Ελλάδα, έχει προταθεί στο σχετικό διαγωνισμό που θα γίνει στα πλαίσια της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 58.000 άτομα από 130 χώρες, ενώ φέτος η συμμετοχή των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.300.

Η επιλογή σίγουρα έχει ικανοποιήσει τα μέλη της "Γεωργικής Ανάπτυξης" που έχουν επιλέξει και εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας προσδοκώντας σε ένα τελικό προϊόν με υψηλά στάνταρντ ποιότητας. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Κυπαρισσία και η θερμοκηπιακή μονάδα περίπου 36 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί στα Φιλιατρά, με την καλλιέργεια να γίνεται σε υδροπονία πλήρως ελεγχόμενη από ηλεκτρονικά μέσα. Η συσσωρευμένη εμπειρία δε των γεωπόνων που απαρτίζουν την συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται ότι έχει φέρει αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο Γιώργος Ζωγόπουλος, ένας εκ των βασικών συντελεστών της επιχείρησης, μας είπε χαρακτηριστικά: «Στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης "Fruit Logistica" που γίνεται στο Βερολίνο το Φεβρουάριο θα βραβευτεί ο καλύτερος παραγωγός ντομάτας του κόσμου. Η επιλογή των 50 καλύτερων παραγωγών του κόσμου έχει γίνει από πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιομηχανίας των θερμοκηπίων. Αλλες από αυτές ασχολούνται με τους σπόρους, άλλες με τα υποστρώματα, με την κατασκευή του θερμοκηπίου, με τους αυτοματισμούς. Ολοι αυτοί επειδή ξέρουν τους παραγωγούς έχουν και γνώση της παραγωγής. Αυτοί έχουν επιλέξει τους 50 καλύτερους και μέσα σε αυτούς είμαστε και εμείς, η "Γεωργική Ανάπτυξη", ενώ από την Ελλάδα είναι μόνο ακόμη μία εταιρεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εχουν επιλεγεί παραγωγοί και εταιρείες από Ευρώπη, Αμερική, Κανάδα, Κίνα, Αυστραλία. Για εμάς είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε και περισσότερο είναι η ηθική ικανοποίηση ότι έχουμε επιλεγεί να παραστούμε στη βράβευση. Μακάρι να είμαστε εμείς που θα βραβευτούμε. Τα κριτήρια της επιλογής δεν τα ξέρουμε αλλά προφανώς έχουν να κάνουν με τον επαγγελματισμό που δείχνουν οι παραγωγοί αλλά και με την ποιότητα. Πέρα από την ηθική ικανοποίηση αυτό άμεσα δεν μπορεί να μεταφραστεί σε κάτι άλλο, καθώς οι ποσότητες παραγωγής μας είναι μικρές και δεν μπορούν να στηρίξουν απαιτήσεις παραγωγής που έχει μια οργανωμένη αγορά στην Ευρώπη».

 Μιλώντας για την φιλοσοφία που έχουν ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια ώστε να οδηγηθούν σε αυτά τα αποτελέσματα, ο κ. Ζωγόπουλος τόνισε: «Είναι αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι η γνώση και η εμπειρία που είναι συσσωρευμένη στους μετόχους αν μπορεί αυτό να αθροιστεί είναι πέρα από 100 χρόνια. Είμαστε γνώστες του αντικειμένου, ξέρουμε τι κάνουμε και κυρίως γιατί το κάνουμε και προσπαθούμε πάντα να το κάνουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος, γιατί αυτός είναι και αναλλοίωτος κανόνας της γεωργίας, να κάνεις την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή με το μικρότερο κόστος. Αυτό έχουμε ενσωματώσει στην εταιρεία και γι' αυτό έχουμε τέτοιο αποτέλεσμα. Τα βήματα που έχουμε ακολουθήσει είναι αργά και σταθερά, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα για οτιδήποτε προτείνεται παρά μόνο αν περάσει από εμάς και πειστούμε για αυτό. Ενας από τους στόχους όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ήταν ότι θέλαμε να δείξουμε στους παραγωγούς, πραγματοποιώντας το οι ίδιοι, πώς πρέπει να καλλιεργούν. Δυστυχώς αυτό δεν επιτεύχθηκε, εμείς είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την ενημέρωση που δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο και βέβαια το μπαλάκι είναι στους παραγωγούς».