Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 14:29

Φώτης Παναγιωτόπουλος: "Δέκα καταστήματα κλείνουν, αλλά ανοίγει μόνο ένα"

Γράφτηκε από τον

"Στα δέκα καταστήματα που κλείνουν, μόλις ένα ανοίγει" σημειώνει ο Φώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, υπογραμμίζοντας πως ο εμπορικός κλάδος χρειάζεται κρατική και τραπεζική στήριξη για να μην καταρρεύσει και άλλο.  Σημαντικό, όπως αναφέρει, είναι να ξανακυλήσει χρήμα στην αγορά, να υπάρχει πιο δίκαιη φορολόγηση, να δοθούν κίνητρα στους βιοτέχνες και επιχειρηματίες, αλλά και να παταχθεί το παρεμπόριο.

 

1 Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον εμπορικό κόσμο;

«Η οικονομική κρίση έχει ζημιώσει ανεπανόρθωτα τον εμπορικό κόσμο και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι έμποροι λόγω έλλειψης  ρευστότητας είτε είναι υπερχρεωμένοι, είτε υποχρεώνονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».

 

2 Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σαν κλάδος;

«Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου μας είναι: α) Η μη έγκριση δανείων από τις τράπεζες. β) Η κατακόρυφη μείωση των μισθών και των συντάξεων και κατ' επέκταση η έλλειψη ρευστού στην αγορά. γ) Η υψηλή και άδικη φορολόγηση. δ) Η άνθηση και η μη αντιμετώπιση του παρεμπορίου. ε) Η εισχώρηση μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά. στ) Το κλείσιμο των ελληνικών βιοτεχνιών».

 

3 Σε τι βαθμό σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση;

«Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά αδιέξοδα στους επιχειρηματίες, αλλά έχει επιφέρει και μεγάλα οικογενειακά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα».

 

4 Το φαινόμενο με τα πολλά λουκέτα έχει φτάσει και στην περιφέρεια πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα;

«Στην περιφέρεια τα λουκέτα άρχισαν να μπαίνουν λίγο αργότερα σε σχέση με τα αστικά κέντρα, αλλά έχοντας εισέλθει στον πέμπτο χρόνο βαθιάς κρίσης παρατηρούμε πως κλείνουν και στην επαρχία τα μαγαζιά το ένα μετά το άλλο και οι επαγγελματικοί χώροι δεν επαναενοικιάζονται».

 

5 Το ισοζύγιο κλείσιμο-άνοιγμα νέων καταστημάτων στην πόλης σας προς τα πού γέρνει τα τελευταία χρόνια;

«Προς μεγάλη μας λύπη η αναλογία κλεισίματος–ανοίγματος μαγαζιών είναι 1 προς 10, δηλ. στα δέκα καταστήματα που κλείνουν, ανοίγει 1».

 

6 Από πολλούς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται ως η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. Αρκεί μόνο να το λέμε ή χρειάζεται και στήριξη;

«Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται κρατική και τραπεζική στήριξη για να μην καταρρεύσει και άλλο ο εμπορικός κλάδος».

  

7 Ποια μέτρα πιστεύετε θα μπορούσαν να τονώσουν την εμπορική δραστηριότητα;

«Η εμπορική δραστηριότητα θα μπορούσε να τονωθεί με: Δίκαιη και αντικειμενική φορολόγηση. Αύξηση μισθών και συντάξεων ώστε να «κυλάει το χρήμα στην αγορά», όπως λέμε στην γλώσσα των εμπόρων. Κίνητρα στους βιοτέχνες και επιχειρηματίες για να διατηρήσουν και να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους. Αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Δανειοδότηση με συμφέροντες όρους για τους επιχειρηματίες».

 

8 Το ότι δεν ψωνίζει ο κόσμος είναι μόνο θέμα έλλειψης χρημάτων;

«Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά και η αρνητική ψυχολογία από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι».

 

9 Μήπως είχαμε γίνει μια υπερκαταναλωτική κοινωνία και μέσα από την κρίση ο καταναλωτής βλέπει πλέον διαφορετικά τα πράγματα;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ψωνίζαμε βάσει αναγκών, αλλά βάσει επιθυμιών και σπαταλούσαμε αλόγιστα χρήματα κάποιες φορές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί έφθασαν στο άλλο άκρο και δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες».

 

10 Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει πλέον τον καταναλωτή όταν αποφασίσει να βγει στην αγορά;

«Oι καταναλωτές έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για έρευνα αγοράς, επιλέγουν να ψωνίζουν στις προσφορές και τις εκπτώσεις, υποστηρίζουν περισσότερο στα πολυκαταστήματα και επιλέγουν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες χωρίς να κάνουν περιττά έξοδα».

 

11 Παρατηρείτε στην πόλη σας φαινόμενα όπου ο κόσμος να προτιμά αγορές μεγάλων αστικών κέντρων;

«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τόπο μας είναι πως η νεανική και η μέση ηλικία -κατά πλειοψηφία- επιλέγουν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα για τα ψώνια τους και τα τοπικά καταστήματα με δυσκολία πλέον ανταποκρίνονται στα έξοδα και με δυσκολία επιβιώνουν».

 

12 Πώς προσπαθείτε σαν έμποροι να κάνετε τους καταναλωτές να προτιμήσουν την αγορά της πόλης τους;

«Προσπαθούμε να έχουμε καταστήματα που να ικανοποιούν όλες τις ηλικίες και τα γούστα των καταναλωτών μας, να έχουμε αρκετή ποικιλία εμπορευμάτων σε καλές τιμές, αλλά φροντίζουμε να έχουμε καλή επικοινωνία με τους πελάτες μας, να τους σεβόμαστε, να είμαστε ευγενικοί και εξυπηρετικοί».

 

13 Πώς μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα;

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να είναι ανταγωνιστικές θα πρέπει να διαθέτουν οικονομικά και ποιοτικά εμπορεύματα σε αρκετά μεγάλη ποικιλία».

 

14 Σαν Εμπορικός Σύλλογος ποιους στόχους έχετε θέσει;

«Ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε ως στόχο να κρατήσουμε τους συμπολίτες μας καταναλωτές στον τόπο μας, να συνεργαζόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις στα εμπορικά προβλήματα του τόπου μας, αλλά και να διεκδικούμε τα δικαιώματά του κλάδου μας».

 

15 Είδαμε σε πόλεις όπως η Καλαμάτα και στην συνέχεια στην Κυπαρισσία να διοργανώνονται "Λευκές Νύχτες" με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση. Σκέφτεστε κάτι ανάλογο;

«Στον Εμπορικό μας Σύλλογο προσφάτως έγινε γενική συνέλευση και συζητήθηκε η διοργάνωση "Λευκής Νύχτας", ωστόσο κάποιοι ήταν θετικοί, ενώ άλλοι πρότειναν να γίνει κάτι διαφορετικό και όχι αντιγραφή της "Λευκής Νύχτας" όπως έχουμε δει να διοργανώνεται μέχρι τώρα».

 

16 Τι θα θέλατε να βελτιωθεί στην πόλη σας που πιστεύετε να βοηθούσε και την εμπορική δραστηριότητα;

«Είναι σημαντικό να βελτιωθεί η καθαριότητα στην πόλη μας, να φωτιστούν σωστά τα σημεία της πόλης που βρίσκονται τα καταστήματά μας, να δημιουργηθούν και άλλες θέσεις πάρκινγκ και να δοθεί έμφαση στη διαφήμιση της πόλης μας τόσο από τον εμπορικό σύλλογο όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση».

 

17 Μπορεί η αγορά των Γαργαλιάνων να συνδεθεί με το τουριστικό προϊόν και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Εάν λυθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα, η πόλη μας θα μπορέσει να δεχθεί τουρισμό και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επισκεπτών μας».

 

18 Τι υποδομές πιστεύετε ότι χρειάζονται στην περιοχή που θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική οικονομία;

«Οι απαραίτητες υποδομές που θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική οικονομία μας είναι: Η σωστή συντήρηση του οδικού δικτύου. Ο σωστός ηλεκτροφωτισμός. Η επιμελής καθαριότητα. Ο βιολογικός καθαρισμός. Η διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων μας. Η προβολή της πόλης μας με σωστή διαφήμιση και marketing».

 

19 Ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εμπορικής δραστηριότητας;

«Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο θα μπορούσαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις, να διαφημίσουν τον τόπο μας, να αντιμετωπίσουν προβλήματα της ποιότητας της καθημερινότητάς μας και να παρεμποδίσουν το παρεμπόριο».

 

20 Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον;

«Είμαστε προβληματισμένοι για το μέλλον και μάλλον απαισιόδοξοι σύμφωνα με τα μηνύματα της αγοράς τα τελευταία πέντε χρόνια».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φώτης Παναγιωτόπουλος μεγάλωσε στους Γαργαλιάνους και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Πάτρας. Διατηρεί από το 2001 το εμπορικό κατάστημα «Διαχρονικό» στο κέντρο των Γαργαλιάνων, συνεχίζοντας την πολύ παλιά οικογενειακή επιχείρηση. Είναι μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι πρόεδρός του, καθώς επανεξελέγη στη θέση αυτή κατά τις πρόσφατες εκλογές. Επίσης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και Πολιτισμού Γαργαλιάνων (Φιλαρμονική). Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.