Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 14:31

Αγωνία για την επιβίωση του περιφερειακού Τύπου σε σεμινάριο της Ε.Ε. στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Αγωνία για την επιβίωση του περιφερειακού Τύπου σε σεμινάριο της Ε.Ε. στην Καλαμάτα

Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να επιβιώσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, καθώς η οικονομική κρίση τους έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, στα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντεπεξέλθουν.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε χθες το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων), χαιρετίζοντας το σεμινάριο για τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης, με θέμα «Νέοι και εργασία: Νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. για την απασχόληση», το οποίο διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Είναι τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αυτά μέσω των οποίων η Ε.Ε. επιδιώκει να επικοινωνήσει την πολιτική και τα προγράμματά της. Η ενίσχυση των μέσων αυτών θα αποβεί για το καλό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για το καλό των πολιτών» σημείωσε ο Κ. Κορτέσης.

Περαιτέρω ενημέρωση για τα προβλήματα του περιφερειακού Τύπου στην Ελλάδα, στο μεταξύ, θα ζητήσει από τους ανθρώπους του η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη -όπως είπε, μιλώντας χθες στην εκδήλωση. Την ενημέρωση αυτή, συνέχισε, επιδιώκει να την έχει σε επαφές που η ίδια θα προκαλέσει ανά την Ελλάδα με εκπροσώπους του περιφερειακού Τύπου, ενώ για την αναζήτηση λύσεων δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου θα διοργανώσει συνάντηση, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν λύνεται με τυχοδιωκτισμούς, αφορισμούς και μέσα από την ανωνυμία του Διαδικτύου» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον περιφερειακό Τύπο -όπως ενδεικτικά ανέφερε- «να κάνει προτάσεις, να ζητάει, να αναπτύξει τις σκέψεις του για συγχωνεύσεις».

Η Μ. Σπυράκη, αναφερόμενη στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας γενικότερα -στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη- έκανε λόγο για μια «κρίσιμη πενταετία» μέχρι το 2020, επανέλαβε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς μόνο στην ευρωζώνη οι άνεργοι ξεπερνούν τα 5,5 εκατομμύρια, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι νέοι. Χαρακτήρισε ως «ασπιρίνη» τα μέτρα για την ανεργία σε επίπεδο της Ε.Ε., -αν και βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση, όπως είπε-, καθώς η δυνατότητα χρηματοδότησης νέων θέσεων, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις εθνικές οικονομίες είναι περιορισμένη, σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται να έλθουν χρήματα -άρα και θέσεις εργασίας- μέσω επενδύσεων.

Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, εξηγώντας ότι πλέον για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό όργανο.

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Περουλάκης, αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων, αναφέρθηκε πιο ειδικά στο θέμα της απασχόλησης και της νοοτροπίας που θα πρέπει να αλλάξει, δεδομένων των συνθηκών και της κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την αποκαλούμενη flexicurity, την ευελιξία δηλαδή στην αλλαγή απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο, καθώς -όπως είπε- είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό αυξάνεται -«δεν μπορεί πλέον να ισχύσει μια θέση εργασίας για όλη μας τη ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ο Αργ. Περουλάκης ότι στην Ελλάδα είναι απολύτως απαραίτητες οι δομικές αλλαγές, καθώς χωρίς αυτές, όπως είπε, η όποια ανάκαμψη θα έχει ελάχιστη διάρκεια και θα επανέλθουμε σε κατάσταση κρίσης

Εισαγωγικές παρατηρήσεις στην εκδήλωση -την οποία χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος- έκανε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησε η δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου, με αντικείμενο «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και εργαλεία», στην οποία μίλησαν επίσης ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα («Η πολιτική Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Μέσα και Εργαλεία») και ο Κάρλος Μαρτίν Ρούιθ ντε Γορδεχουέλα προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα («Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Επιτροπής για τους  δημοσιογράφους»).

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER