Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 15:02

Βιργινία Γκριν: Μεσσηνιακό χρώμα σε βράβευση στη Γερμανία

Γράφτηκε από τον

Μεσσηνιακό χρώμα έχει μία πρόσφατη σημαντική διάκριση για την Ελλάδα, με τον γνωστό πολυεθνικό όμιλο πιστοποίησης TUV Nord να ανακηρύσσει την χημικό μηχανικό και επιχειρηματία Βιργινία Γκριν σε "Μάνατζερ της Χρονιάς για το 2014". Μπορεί φυσικά η κ. Γκριν να είναι γεννημένη στο Διδυμότειχο, είναι όμως σύζυγος του γνωστού Καλαματιανού και πρώην διπλωματικού Σταύρου Σταθουλόπουλου.

 

Η δρ. Βιργινία Γκριν (το γένος Γιοβανούδη) είναι διδάκτωρ χημικός μηχανικός, ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ENCOS GmbH -μέλους σήμερα της TUV Nord- με έδρα το Αμβούργο και παραρτήματα σε Φρανκφούρτη και Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και διάφορα εργοτάξια στη Βόρεια Γερμανία. Η εταιρεία της έχει ειδικευτεί στις μελέτες διεργασιών στο χώρο της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας. Απασχολεί πάνω από 150 επιστήμονες, μηχανικούς, τεχνικούς κ.ά., εκ των οποίων οι 25 είναι Ελληνες. Η Βιργινία Γκριν μάλιστα τα τελευταία χρόνια εκλέγεται συνεχώς τόσο στη γενική συνέλευση όσο και στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Καινοτομίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Αμβούργου. Η εταιρεία της είναι μέλος του γνωστού πολυεθνικού ομίλου πιστοποίησης TUV Nord, ο οποίος απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους σε 70 χώρες. 

Κάθε χρόνο μάλιστα η κ. Γκριν με το σύζυγό της Σταύρο Σταθουλόπουλο επισκέπτονται την Καλαμάτα και διαμένουν στο πυργόσπιτό τους στη Σάνταβα. Είναι γνωστό σε πολλούς φυσικά ότι ο κ. Σταθουλόπουλος είναι γέννημα-θρέμμα Καλαματιανός, πρώην διπλωματικός Τύπου και Επικοινωνίας και διευθυντής του ΕΟΤ στο Μόναχο. Σήμερα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και εκδότης-συγγραφέας, εγκατεστημένος στο Αμβούργο.

"Η Μεσσηνία είναι ευλογημένος τόπος, που είχα τώρα την ευκαιρία, λόγω του συζύγου, να γνωρίσω καλύτερα” σημειώνει μιλώντας στην "Ε" η κ. Γκριν και συνεχίζει: "Εχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Θα πρέπει να βελτιώσει καθοριστικά την τουριστική της υποδομή, κατά το παράδειγμα άλλων προχωρημένων στον τομέα αυτό περιοχών της χώρας. Προπάντων δε, για τουρίστες ποιότητας αφού διαθέτει όχι μόνο άριστο φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλούτο κι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο, διεθνές αεροδρόμιο, πέρα από το γεγονός ότι απέχει πλέον μόνο δύο ώρες από μια μεγαλούπολη 5 εκατομμυρίων και το «Ελ. Βενιζέλος»".

Με βάση και την πολύχρονη επιχειρηματική της εμπειρία η Βιργινία Γκριν αναφέρεται και στις δυνατότητες περαιτέρω διείσδυσης που έχουν τα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας στη διεθνή αγορά: "Η μοναδική σε ποιότητα και ποικιλία αγροτική παραγωγή της περιοχής πρέπει να υπαχθεί σε ένα ενιαίο εμπορικό σήμα ανά προϊόν για ολόκληρο τον νομό (λ.χ., Kalamata olives, Messinia figs). Δηλαδή, ολόκληρη η παραγωγή του καθενός ξεχωριστά μεσσηνιακού προϊόντος να συγκεντρώνεται από ένα φορέα κι, εφόσον πληροί τα ποιοτικά κριτήρια, να συσκευάζεται με την ίδια ετικέτα ώστε να είναι αναγνωρίσιμη από τον ξένο καταναλωτή. Ετσι θα εξασφαλισθεί η διαχρονική συνέχεια και συνέπεια της τροφοδότησης της ξένης αγοράς με επαρκή πάντα ποσότητα κι εγγυημένη σταθερή ποιότητα του προϊόντος. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τους μεγάλους εμπορικούς οίκους και αλυσίδες καταστημάτων στο εξωτερικό. Ο ενιαίος βέβαια φορέας θα πρέπει να φροντίσει και για την εκτεταμένη προβολή στις κατάλληλες εκθέσεις, στους μεσάζοντες προμηθευτές, στο Διαδίκτυο κ.λπ. Οι Ελληνες είμαστε οξυδερκείς και ιδιαίτερα παραγωγικοί εάν βρεθούμε στο κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον. Το διαπιστώνω στους Ελληνες συνεργάτες μου. Υπάρχουν για τους νέους μας πολλά περιθώρια για νεοφυείς εταιρείες (start ups) στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, λογισμικών, έρευνας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προπάντων στην προικισμένη Μεσσηνία".

Στην "Ε" μίλησε για μία ακόμα φορά και ο Σταύρος Σταθουλόπουλος: "Για τους ξένους που θα ήθελαν -και δεν είναι λίγοι- να δημιουργήσουν εδώ θέσεις εργασίας, η χώρα μας εξακολουθεί, ατυχώς, να είναι ακόμη -λόγω της γραφειοκρατίας και της ρευστότητας του επενδυτικού πλαισίου- «κινούμενη άμμος». Μέχρι να βελτιωθεί αποφασιστικά το κλίμα, τα γραφεία της ENCOS στην Ελλάδα απασχολούν το προσωπικό κυρίως σε έργα που η μητρική εταιρεία έχει αναλάβει στο εξωτερικό. Συχνά δε αποσπά η εταιρεία τεχνικούς από την Ελλάδα στα κεντρικά γραφεία στο Αμβούργο, στη Φρανκφούρτη και στα εργοτάξιά της στη Βόρεια Γερμανία".

Η εταιρεία της Βιργινίας Γκριν έχει τη φήμη του πιο αξιόπιστου εταίρου για τις υπηρεσίες στον τομέα της χημικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο η κ. Γκριν όσο και ο κ. Σταθουλόπουλος μάλιστα απευθύνουν κάλεσμα σε νέους επιστήμονες από τη Μεσσηνία και τις γύρω περιοχές να ενημερωθούν για τη δραστηριότητα της εταιρείας, στην οποία φυσικά υπάρχουν και ευκαιρίες για εργασία. Οι ενδιαφερόμενοι πτυχιούχοι χημικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μπορούν να ενημερωθούν από τον ιστότοπο της εταιρείας http://www.encos.de/index.php?id=2&L=1 ή να απευθυνθούν στα γραφεία της ΕΠΕ, Αριστοτέλους 28, 54623 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 512123, φαξ 2310 536416, info@encos.de.

Δ.Πλ.