Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 19:08

Τουριστική επένδυση ύψους 42 εκατ. ευρώ στη Σπάρτη

Γράφτηκε από την

 

Τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην θέση «Χρυσοβίτσα -Πλατάνα», του Δήμου Σπάρτης στη Λακωνία, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 250 θέσεις εργασίας. Η συνολική δυναμικότητα του καταλύματος ανέρχεται σε 343 κλίνες, σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 278.000 τ.μ.

 

Το έργο περιλαμβάνει: ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας πέντε αστέρων, 36 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας 72 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης (spa), συνεδριακό Κέντρο 500 ατόμων, ανοιχτό θέατρο, υποστηρικτικά έργα όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίτκυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα εξωτερικά δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.

Επιπλέον, προβλέπονται η δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης, η συμβολή στις προσπάθειες του δήμου για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, η δημιουργία κινήτρων στους επισκέπτες του σύνθετου τουριστικού καταλύματος να ανακαλύψουν την ευρύτερη περιοχή και ουσιαστική απόρρψη της λογικής του «all inclusive», η αξιοποίηση του τοπικού εργατικού δυναμικού, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και τη φάση λειτουργίας του έργου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και υποστήριξης των τοπικών παραγωγών, στη διερεύνηση της δραστηριότητάς τους, για παραγωγή και βιολογικών προϊόντων ποιότητας, τα οποία θα ανσωματωθούν στο menu του ξενοδοχείου και δημιουργία εκθετηρίου τοπικών προϊόντων και διοργάνωση φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, προβλέπεται η ενθάρρυνση νέων επαγγελματιών στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, που θα καλύπτουν τις ανάγκες επισκεπτών (οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, ξεναγήσεις, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, πεζοπορία κ.α.), αλλά και η αναβάθμιση και αναβίωση παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής

Τέλος, σημειώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ, με αφορμή την υπογραφή της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πραγματοποίησε συνάντηση με τον Καναδό Πρέσβη, κ. Robert Peck και τον εκπρόσωπο του φορέα επένδυσης του έργου «Π. Ηλιόπουλος Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.».

ΑΠΕ-ΜΠΕ