Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 18:06

Κέρδη - ρεκόρ για την Καρέλια Α.Ε. το 2014 και 2,85 εκατ. ευρώ οι έκτακτες παροχές στους εργαζόμενους

Γράφτηκε από τον
Κέρδη - ρεκόρ για την Καρέλια Α.Ε. το 2014 και 2,85 εκατ. ευρώ οι έκτακτες παροχές στους εργαζόμενους

Η πιο κερδοφόρα χρονία στην ιστορία της καπνοβιομηχανίας Καρέλια ήταν το 2014, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πρόσθετες δυσκολίες και πρωτόγνωρα προβλήματα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας κατά τον σημερινό απολογισμό της οικογένειας για τα πεπραγμένα τη χρονιά που φεύγει. Τα αυξημένα κέρδη της εταιρείας μάλιστα επέτρεψαν για μία ακόμα χρονιά στην διεύθυνση να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους, οι οποίες συνολικά για φέτος θα ξεπεράσουν τα 2,85 εκατ. ευρώ.

“Το 2014 για την εταιρεία μας αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Οπως είχα τονίσει και πέρσι τα πολύ καλά αποτελέσματα του 2013 θα ήταν δύσκολο να επαναληφθούν, καθώς θα υπάρξουν διάφορες δυσκολίες. Παρόλα αυτά όμως καταφέραμε να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας το 2014” επεσήμανε ο κ. Καρέλιας.

Οπως είπε, μέσα στο 2014 υπήρξε μείωση του όγκου πωλήσεων στην ελληνική και τη διεθνή αγορά της τάξεως του 10,5% . Στην ελληνική αγορά η πτώση ήταν της τάξεως του 1,3% “σε μία αγορά όμως που πέφτει με ποσοστό 5%”, και συνεπώς σημειώθηκε αύξηση μεριδίου της εταιρείας κατά 1% και συνολικά ανήλθε στο 12,5 % της ελληνικής αγοράς.

Στις διεθνείς πωλήσεις υπήρξε πτώση της τάξεως του 11%, αλλά παρόλα αυτά, όπως σημείωσε και ο Ανδρέας Καρέλιας υπήρξαν πολύ καλά αποτελέσματα στις περισσότερες χώρες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι υπήρξε αξιοζήλευτη πορεία στις χώρες της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης γενικότερα με εξαίρεση την Ισπανία, που έχει μετατραπεί σε σκληρή αγορά λόγω ειδικών συνθηκών. Σημαντική άνοδος υπήρξε στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και την Κροατία. Πολύ θετικά ήταν τα αποτελέσματα στις αγορές duty free της Τουρκίας, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας. Αντιθέτως μείωση πωλήσεων υπήρξε σε χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης κυρίως λόγω της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, που παρατηρείται αυτή την περίοδο.

Παρά τις δυσκολίες και τις πτωτικές τάσεις που σημειώθηκαν σε κάποιες αγορές, ο κ. Καρέλιας εξήγησε ότι η αυξημένη κερδοφορία ήρθε, καθώς αυξήθηκαν γενικά οι πωλήσεις των κερδοφόρων σημάτων και μειώθηκαν αυτές των λιγότερο κερδοφόρων.

Στην αυξημένη κερδοφορία πάντως επίσης συνέβαλε, όπως ειπώθηκε, η αυξημένη παραγωγικότητα του εργοστασίου και των εργαζομένων, αλλά και η ισοτιμία του δολαρίου, η οποία σε συνδυασμό με την πολύ καλή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, της επέτρεψε να προχωρήσει σε ευνοϊκή μετατροπή των ποσών σε ευρώ υπό τις καλύτερες δυνατές συναλλαγματικές συνθήκες.

Οσον αφορά την αυξημένη παραγωγικότητα, σε αυτό συνέβαλαν τόσο οι συνεχείς επενδύσεις, όσο και τα προνομιακά προγράμματα έκτακτων παροχών προς τους εργαζόμενους.

Στην πώληση 500 τόνων καπνού, αριθμό ρεκόρ για την Καρέλια Α.Ε., προχώρησε η εταιρεία στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά, όσον αφορά για στριφτό τσιγάρο. Στο συγκεκριμένο είδος υπήρξε αύξηση των πωλήσεων σε όλες τις χώρες. Στην ελληνική αγορά η αύξηση ήταν της τάξης του 1,2%, γεγονός που την διατήρησε στη δεύτερη θέση της αγοράς καπνού στη χώρα.

Παράλληλα στο διάστημα 2013-2014 η εταιρεία συνεισέφερε περί τα 800 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων, περί τα 14,5 εκατ. ευρώ μέσω ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το συναλλαγματικό κέρδος από τις εξαγωγές απέφερε το ποσό των 330 εκατ. ευρώ.

Ο εφιάλτης του λαθρεμπορίου

Για μία ακόμα χρονία ο Ανδρέας Καρέλιας αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί το λαθρεμπόριο στην καπνοβιομηχανία, σημειώνοντας μάλιστα ότι 1 στα 5 τσιγάρα στην ελληνική αγορά είναι λαθραία. Σε αυτό φυσικά, όπως τόνισε, οδηγούν τόσο ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης, όσο και η νέα κοινοτική οδηγία, που θα τεθεί οριστικά σε ισχύ από τον Μάιο του 2016. Βάσει της συγκεκριμένης οδηγίας όλες οι εταιρείες καπνοβιομηχανίας θα πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους σε συσκευασίες ιδιαιτέρως αποκρουστικές με μηνύματα, αλλά και εικόνες για τις συνέπειες του καπνίσματος.

“Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι δυσανάλογα με τους στόχους τους και κατά τη δική μας εκτίμηση θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα έσοδα των κρατών της Ε.Ε. και θα αποτελέσουν μία πρόσθετη στήριξη στην ανάπτυξη του λαθρεμπορίου” υπογράμμισε ο κ. Καρέλιας, ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι η εταιρεία θα πρέπει μέσα στο 2015 να προχωρήσει σε υποχρεωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κοινοτικής οδηγίας. “Καλούμαστε να εκταμιεύσουμε μεγάλα ποσά για να παράγουμε λιγότερο καλαίσθητα προϊόντα” είπε ο Ανδ. Καρέλιας και κατέληξε λέγοντας ότι οι επενδύσεις αυτές ουσιαστικά θα επιτρέψουν στην εταιρεία να εξακολουθήσει να κυκλοφορεί τα ίδια σήματα, τα οποία μάλιστα δεν θα είναι μόνο ακριβά, αλλά και λιγότερο αρεστά στην εμφάνιση”.

Στη συνέχεια κατά την ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο πλαίσιο της γιορτής επιπλέον πρόσθεσε:

"Θέλω να είστε σίγουροι ότι από την πλευρά της Διοίκησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου η εταιρία να παραμείνει ισχυρή, οικονομικά εύρωστη και όσο το δυνατόν θωρακισμένη απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μπροστά μας. Όπως είπα και στην αρχή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητος, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα εκλείψουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής που διαχρονικά έχουν σημαδέψει την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως , θα επικρατήσουν η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας".

Παροχές 2,85 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους

Η αυξημένη κερδοφορία της εταιρείας μέσα στο 2014 έδωσε τη δυνατότητα να ανακοινωθούν και φέτος πολύ μεγάλες έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους οι οποίες ξεπερνούν τα 2,85 εκατ. ευρώ, οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας.

Αναλυτικά οι έκτακτες παροχές:

- Επίδομα γαλοπούλας: 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

- Επίδομα παρουσίας: 800 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, που δεν έλειψε ούτε μία μέρα από την εργασία του.

- Κάθε εργαζόμενος με παιδί, που σπουδάζει σε ελληνικό ΑΕΙ-ΤΕΙ επίδομα 1.300 ευρώ

- Αν το παιδί πέρασε φέτος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ, καθώς και έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή.

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 2.001 ευρώ και πάνω επίδομα 700 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.701 -2000 ευρώ επίδομα 750 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.401 – 1.700 ευρώ επίδομα 1.400 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 – 1.400 ευρώ επίδομα 1.450 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.001 – 1.200 ευρώ επίδομα 2.200 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και 1.000 ευρώ επίδομα 2.400. ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 - 1.700 ευρώ και με 3 ανήλικα παιδιά και πάνω επίδομα 750 ευρώ

- Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ και με 2 ανήλικα παιδιά και πάνω επίδομα 450 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κάθε λαχνός που προέκυψε ως φλουρί στη βασιλόπιτα αντιστοιχούσε σε 800 ευρώ

- Ο “χρυσός” λαχνός αντιστοιχούσε στο ποσό των 8.500 ευρώ

Ολες οι παραπάνω παροχές θα διατεθούν στους εργαζόμενους καθαρές, καθώς η εταιρεία θα καλύψει τους φόρους και τις κρατήσεις. Παράλληλα διά στόματος Ανδ. Καρέλια ανακοινώθηκε σήμερα ότι από την 1η Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 2.800 ευρώ θα λάβουν αύξηση 100 ευρώ μικτά το μήνα στο μισθό τους.

Δείτε τους τυχερούς των λαχνών εδώ


NEWSLETTER