Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 21:18

Η ομιλία του προέδρου των εργαζόμενων στην καπνοβιομηχανία Καρέλια

Γράφτηκε από την
Η ομιλία του προέδρου των εργαζόμενων στην καπνοβιομηχανία Καρέλια

Για τη συμβολή των εργαζόμενων στην ανοδική πορεία της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, αλλά και για τη νέα χρονιά, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων, Νίκος Παραγγίνης, στην καθιερωμένη ομιλία του κατά την ετήσια γιορτή της εταιρείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Θα ήθελα πριν από την καθιερωμένη ομιλία μου στη γιορτή μας να εκφράσω τη συμπάθειά μας στους ναυαγούς του "Νόρμαν Ατλάντικ", ιδιαίτερα στους Μεσσήνιους συμπολίτες μας.

Πέρυσι, τελειώνοντας την καθιερωμένη γιορτή μας, ο κ. Ανδρέας, μου παρατήρησε ότι καλό θα ήταν να αναβαθμισθεί κάπως ο χώρος του μπαρ. Γνωρίζοντας τι σήμαινε αυτό περίμενα κάτι εξαιρετικά όμορφο, αλλά η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλύτερες αίθουσες εκδηλώσεων.

Την χρονιά που σε λίγο περνάει στην ιστορία δεν κάναμε ρεκόρ, στις ποσότητες που διαθέτουμε στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Αιτία εξωγενείς παράγοντες όπως η επιδημία Εμπολα, οι πολεμικές συρράξεις, η οικονομική κρίση κ.λπ. Είναι ένα γεγονός που εκ πρώτης όψεως μας στενοχωρεί, γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι είχαμε συνηθίσει να καταρρίπτουμε τις προηγούμενες επιδόσεις μας. Αν όμως δούμε πιο προσεκτικά την πορεία μας, κάτι που θα κάνει λεπτομερέστερα ο κ. Ανδρέας, θα διαπιστώσουμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε η εταιρεία των ρεκόρ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι ορειβάτες στην προσπάθεια για την κατάκτηση των κορυφών, προχωρούν μεθοδικά δημιουργώντας βάσεις σε ολοένα και μεγαλύτερα ύψη, στις οποίες επιστρέφουν για ανασυγκρότηση. Και η δική μας βάση είναι πλέον αρκετά ψηλά και αρκετά σίγουρη, ώστε να ατενίζουμε με αισιοδοξία ακόμα υψηλότερες κατακτήσεις.

Είναι αυτό που τονίζω κάθε χρόνο στην ομιλία μου. Οτι σε μία επιχείρηση δεν αρκεί μόνο να ανέβεις στην κορυφή αλλά να κρατηθείς εκεί. Και εμείς όχι μόνο παραμένουμε στην κορυφή αλλά είμαστε και με αναμμένες μηχανές για νέους ορίζοντες.

Είμαστε σίγουροι ότι η διοίκηση της εταιρείας θα κάνει ό,τι ακριβώς απαιτείται, σε επενδυτικές και προωθητικές κινήσεις, ώστε η πορεία μας και τα επόμενα χρόνια να είναι επιτυχής και να αποτελεί παράδειγμα προς θαυμασμό και μίμηση.

Οι εργαζόμενοι διατήρησαν την παραγωγικότητα της εργασίας τους σε υψηλά επίπεδα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους, αλλά και υπεύθυνους ώστε όχι μόνο για να διατηρηθεί, αλλά και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά.

Στη ζωή τίποτα δεν είναι στατικό και συνεχώς υπάρχουν νέες προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Δεν πρέπει επίσης να εφησυχάζουμε στις δάφνες των επιτυχιών μας, αλλά να θέτουμε ολοένα και μεγαλύτερους στόχους, γιατί και τους μπορούμε και τους αξίζουμε.

Η καινούργια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έχει σκοπό δήθεν την προστασία των πολιτών από το κάπνισμα, είναι πλέον γεγονός. Προτίθεται να επιβάλει αυστηρά μέτρα, που θα επηρεάσουν και θα αναδιατάξουν πιθανόν την σημερινή κατάσταση της αγοράς.

Χαρακτηριστικά αναφέρω την απαγόρευση των πακέτων τύπου ΟΜΕ, την κάλυψη του 65% της επιφανείας του πακέτου με φωτογραφίες και προειδοποιήσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, το οποίο είναι δυσανάλογο των ασαφών επιδιώξεων των νομοθετούντων.

Η πατρίδα μας συνεχίζει να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση απέναντι στους δανειστές. Οπως είχε πει ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος: «Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί».

Στα πλαίσια αυτών των πιέσεων υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί για πολλοστή φορά η φορολογία στα τσιγάρα, ένα αναποτελεσματικό μέτρο που έχει οδηγήσει στην αλματώδη αύξηση της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού, που αγγίζει το 20%.

Στα πλαίσια της κοινωνικής του παρέμβασης το σωματείο των εργαζομένων, πάντοτε ευαίσθητο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της όμορφης πόλης μας, για μια ακόμη χρονιά συγκέντρωσε σημαντική ποσότητα γάλακτος, από την δική σας προσφορά, που θα διατεθεί σε ευπαθείς ομάδες της πόλης μας - και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.

Συνεχώς προβληματιζόμαστε για δράσεις που σαν σκοπό θα έχουν την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Επίσης θέλω να σας ανακοινώσω, ότι με την αμέριστη κατανόηση της διοίκησης της εταιρείας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τράπεζα αίματος. Το αίμα, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που η προσφορά του δεν στοιχίζει τίποτα για τον δότη, αλλά είναι δώρο ζωής για τον λήπτη.

Δεν θα σας κουράσω άλλο, γνωρίζω πόσο θέλετε να ακούσετε τον κ. Ανδρέα μαζί με τα ευχάριστα. Γι’ αυτό εκ μέρους του Δ.Σ. αλλά και προσωπικά, εύχομαι από την καρδιά μου στη διοίκηση της εταιρείας τον καινούργιο χρόνο να έχει υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και να συνεχίσει τη δημιουργική της πορεία.

Σε όλους εσάς, εύχομαι πάνω από όλα υγεία και κάθε όνειρό σας να πραγματοποιηθεί.

Εύχομαι ο κόσμος να γίνει πιο ειρηνικός, πιο αλληλέγγυος στον συνάνθρωπο, πιο ανθρώπινος».

 

Καλή και Ευτυχισμένη η Νέα Χρονιά

Νικόλαος Παραγγίνης

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων

 

Καπνοβιομηχανίας Καρέλια

 * Διαβάστε επίσης τον απολογισμό της Καρέλια Α.Ε. για το 2014 και για τις έκτακτες παροχές 2,85 ευρώ προς τους εργαζόμενους εδώ


NEWSLETTER