Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 08:38

Σύμφωνα με το Σύλλογο Φροντιστών: "Ο ΦΠΑ στα φροντιστήρια οδηγεί σε λουκέτα και απολύσεις"

Γράφτηκε από τον

«Πάρα πολλά φροντιστήρια θα βάλουν λουκέτο, απολύοντας εργαζόμενους και οδηγώντας τους στην ανεργία, με τη νέα συμφωνία που προβλέπει ότι τα φροντιστήρια δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από τον ΦΠΑ».

Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Μ.Ε. Μεσσηνίας Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επισημαίνοντας την αντίδραση των φροντιστών στο νομοσχέδιο που έφερε η νέα συμφωνία. Ο κ. Δημητρακόπουλος παρατήρησε ότι «πρόκειται για μια διάταξη κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά  λανθασμένη» και διευκρίνισε: «Τα έσοδα στα οποία προσβλέπει ο νόμος, δεν πρόκειται να εισπραχτούν. Απεναντίας, με το κλείσιμο θα χαθούν ασφαλιστικές εισφορές και φόροι εισοδήματος». Εξήγησε πως «τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση στην προσπάθεια να επιβιώσουμε, έχουμε όχι απλά καθηλώσει, αλλά μειώσει τα δίδακτρα, ώστε οι λαϊκές οικογένειες που αποτελούν την κύρια πελατεία μας να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους, αποβλέποντας σε μια υψηλότερη μόρφωση. Το φροντιστήριο διαχρονικά στην Ελλάδα έδωσε την δυνατότητα σε παιδιά χαμηλών οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων να σπουδάσουν και κυριολεκτικά να αλλάξουν τάξη». Ανέφερε με νόημα ότι «για τα ιδιωτικά σχολεία και τα κολέγια συνεχίζει η εξαίρεση από τον ΦΠΑ, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία και ισχύει για όλη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος των φροντιστών εκτίμησε ότι «με τις νέες συνθήκες οι γονείς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένα δίδακτρα. Οσες επιχειρήσεις δοκιμάσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, είναι αδύνατο να απορροφήσουν τον ΦΠΑ, να μην τον μετακυλίσουν στους πελάτες τους και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αναφερόμενος στα κέντρα ξένων γλωσσών, όπου οι μαθητές μαθαίνουν και αποκτούν πτυχία σε δύο ξένες γλώσσες, επεσήμανε ότι «το κόστος πλέον για κάτι τέτοιο θα είναι απαγορευτικό, πάλι για τους οικονομικά ασθενέστερους, οι οποίοι πολύ εύκολα θα "ξεχάσουν" την δεύτερη ξένη γλώσσα και ίσως και την πρώτη».

Ο κ. Δημητρακόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση, «που κάνει ότι δεν βλέπει το όργιο των παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων τα οποία παραδίδονται κυριολεκτικά απ’ τον "πάσα ένα" σε διαμερίσματα κατάλληλα διαμορφωμένα, αλλά και σε κουζίνες, τραπεζαρίες κ.λπ.» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι δημιουργούν μια παραοικονομία που γιγαντώνεται και για την οποία κυβερνώντες και "ενδιαφερόμενοι" κρατούν έναν απαράβατο νόμο σιωπής, παρ’ ότι το κράτος χάνει δισεκατομμύρια από φόρους και εισφορές. Είναι προφανές ότι με την υπερφορολόγηση των φροντιστηρίων το φαινόμενο θα αυξηθεί, αλλά κανείς δεν ασχολείται. Προτίμησαν να στραγγαλίσουν οικονομικά νόμιμες επιχειρήσεις, οδηγώντας τες στην εξόντωση εν μια νυκτί».

Ο γραμματέας του συλλόγου Σπύρος Μαμμωνάς παρατήρησε ότι «τα φροντιστήρια δουλεύουν με τιμές πίσω από το 2004. Και να μειώσουν τις τιμές, αυξάνονται ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικά βάρη. Το νομοσχέδιο μας έχει φέρει στα πρόθυρα της εξόντωσης». Σημείωσε, ακόμα, πως «δεν είμαστε η πληγή της κοινωνίας. Οι γονείς μάς εμπιστεύονται. Αυτό το μέτρο είναι ισοπεδωτικό. Θα υπάρχουν απολύσεις, θα επωμιστούμε περισσότερο βάρος στη διδασκαλία οι ιδιοκτήτες και αρκετά φροντιστήρια θα κλείσουν».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, ο Σύλλογος Φροντιστών Μ.Ε. Μεσσηνίας έχει 27 μέλη - φροντιστήρια και υπάρχουν και άλλα 10 στο νομό, ενώ κατά μέσο όρο πέρα από τους ιδιοκτήτες σε κάθε φροντιστήριο υπάρχουν 7 - 8 καθηγητές.

Γ.Σ.