Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 08:02

Το νερό "Ανδανία" δυναμικά στη μάχη της αγοράς (φωτογραφίες - βίντεο)

Γράφτηκε από την
Το νερό "Ανδανία" δυναμικά στη μάχη της αγοράς (φωτογραφίες - βίντεο)

Ένα ξεχωριστό τοπικό προϊόν απέκτησε η Μεσσηνία. Το εμφιαλωμένο νερό, με την ονομασία "Ανδανία", το οποίο μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από την εμφάνισή του στην τοπική αγορά, φαίνεται πως έχει κερδίσει όχι μόνο τους επαγγελματίες που το βάζουν στα ράφια των καταστημάτων τους αλλά και τους καταναλωτές.

Πρόκειται για ένα επιτυχημένο -όπως όλα δείχνουν- εγχείρημα, της εταιρείας "Ergopack" με έδρα το Διαβολίτσι, που μετά από αρκετά χρόνια γραφειοκρατίας ο Βασίλης Χαρίτσης κατόρθωσε να εντάξει στη δραστηριότητά της, καθώς ασχολείται ακόμα με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και μια καινοτόμα φιάλη, που ο ίδιος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τενεκέ για το ελαιόλαδο. Επίσης συνεχίζεται και η κατασκευή πλαστικών φιαλών για την κάλυψη όμως πλέον αποκλειστικά των αναγκών εμφιάλωσης του νερού "Ανδανία".

Αυτή την περίοδο το κύριο βάρος έχει πέσει στο νερό, η εμφιάλωση του οποίου γίνεται μέσα στις ίδιες εγκαταστάσεις, όπου απασχολείται ντόπιο προσωπικό. Προέρχεται από γεώτρηση που κατασκευάστηκε εντός του περιβάλλοντα χώρου της επιχείρησης, η οποία επετεύχθη μετά από έρευνες και μελέτες των πετρωμάτων και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Πρόκειται για νερό καθαρά υπόγειας προέλευσης, όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η απομόνωση των επιφανειακών υδάτων. Η δυνατότητα της παροχής της μάλιστα αρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες υδροδότησης μιας πόλης 10.000 κατοίκων, επισημαίνει.

ENA ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

Το εμφιαλωμένο νερό «Ανδανία» κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην αγορά στις 10 Ιουλίου κι άμεσα έκανε αισθητή την παρουσία του σε τοπικό επίπεδο. Αλλωστε, σε πρώτη φάση απευθύνεται στην περιοχή μας και η παραγωγή του, αν και δεν έχει φτάσει στο 100% ακόμα των δυνατοτήτων, είναι αρκετά μεγάλη και καλύπτει τις ανάγκες των πελατών με τους οποίους υπάρχει ήδη συνεργασία. 

 

Η ΙΔΕΑ…

Η ιδέα για την εμφιάλωση νερού ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια καθώς η μακρά εμπειρία του κ. Χαρίτση σε μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης, δε μπορούσε παρά να τον οδηγήσει στη σκέψη να αξιοποιήσει τα πλούσια αποθέματα νερού της περιοχής της Ανδανίας. Αλλωστε, και η επιλογή του ονόματος είχε γίνει βάσει και των ιστορικών δεδομένων. Όπως εξηγεί ο κ. Χαρίτσης, που συμμετέχει στην εταιρεία μαζί με τα παιδιά του, «ο Παυσανίας στα «Μεσσηνιακά», αναφέρεται στην πρώτη πρωτεύουσα των Μεσσηνίων, η οποία εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή και κάνει λόγο για μια ονομαστή πηγή της περιοχής με άφθονο νερό, όπου περιμετρικά βρισκόταν το Καρνάσιο δάσος».

«Πιστέψαμε πως έχοντας τοπικό χαρακτήρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην τοπική αγορά. Και δεν διαψευστήκαμε. Εχουμε αρκετή επιτυχία» σημειώνει ο τονίζοντας πως το συγκεκριμένο νερό είναι κατάλληλο για δίαιτα φτωχής σε νάτριο και χαμηλής περιεκτικότητας σε άλατα.

Ωστόσο από τον εντοπισμό της πηγής που έχει μεγάλη παραγωγή και νερό πολύ καλής ποιότητας, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, χρειάστηκαν 5 χρόνια γραφειοκρατίας για να γίνει το όνειρο πράξη. Με δεδομένο μάλιστα πως η εταιρεία αποκτά σταδιακά την εμπειρία στην εμφιάλωση κι έχοντας τα κατάλληλα μέσα για τους μικροβιακούς ελέγχους και την παραγωγή φιαλών, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για το μέλλον, γιατί όχι ακόμα και για εμφιάλωση άλλων πρωτότυπων προϊόντων. Τα σχέδια για το μέλλον λοιπόν είναι αρκετά ακόμα και σε επίπεδο συνεργασιών, αναφορικά και με τη διανομή αλλά και με την παραγωγή άλλων προϊόντων, τα οποία φυσικά δεν προβλέπεται να είναι συνηθισμένα.

Εξάλλου, ο κ. Χαρίτσης εκτιμά πως δεν θα πρέπει να αγνοηθούν τα πολύ θετικά μηνύματα που υπάρχουν από την κυκλοφορία του εμφιαλωμένου νερού «Ανδανία» και για τη συσκευασία του και για την ποιότητα και τη γεύση του.  

 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Πρέπει όμως να αναφερθούν και τα προβλήματα που εκλήθη και η συγκεκριμένη εταιρεία να αντιμετωπίσει εξαιτίας της εφαρμογής των capital controls, αφού παρατηρήθηκε μεγάλο ζήτημα αναφορικά με την προμήθεια πρώτων υλών αλλά και ανταλλακτικών. Μάλιστα η αδυναμία προμήθειας ενός ανταλλακτικού κόστους… 40 ευρώ, μεταφράζεται σε ζημιά … 500 ευρώ ημερησίως για την εταιρεία. 

 

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

H εταιρεία ξεκίνησε από το 2001 στο Διαβολίτσι, παράγοντας πλαστικά πώματα για τις φιάλες νερού. Οι εργασίες κράτησαν 4 - 5 χρόνια οπότε ξεκίνησε και η παραγωγή πλαστικών φιαλών, για την τοπική αγορά. Το 2007 ξεκίνησαν οι μελέτες - κατασκευές φωτοβολταϊκών πάρκων και στη συνέχεια άρχισε η παραγωγή μιας πλαστικής φιάλης pet για ελαιόλαδο, που ο ίδιος φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον κλασ ικό τενεκέ ενώ το καλοκαίρι ξεκίνησε και η εμφιάλωση νερού, η οποία –όπως όλα δείχνουν- ανοίγει νέους ορίζοντες στις δραστηριότητες της εταιρείας.

 

 

[βίντεο - φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης]


NEWSLETTER