Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 20:27

Φρ. Παπαδόπουλος: Εμαθε Σκανδιναβία και Βαλτική να τρώνε λάδι, ελιές και φέτα (φωτoγραφίες)

Γράφτηκε από τον
Φρ. Παπαδόπουλος: Εμαθε Σκανδιναβία και Βαλτική να τρώνε λάδι, ελιές και φέτα (φωτoγραφίες)

Αφού πρώτα πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις κατά την τουρκική εισβολή, έφυγε όπως-όπως από την πατρίδα του την Κύπρο ως πρόσφυγας για την Σουηδία. Ο Φρίξος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του Μάρω… πολέμησαν για δεύτερη φορά για να στήσουν στη Στοκχόλμη την οικογενειακή τους ζωή και σιγά σιγά την επιχείρησή τους. Με τα χρόνια και με την φίρμα Fontana η επιχείρηση γιγαντώθηκε και σήμερα με τεράστιους τζίρους κυριαρχεί στην αγορά τροφίμων της Σκανδιναβίας αλλά και των χωρών της Βαλτικής.

Με θρησκευτική ευλάβεια στη συνεργασία με Ελληνες τυποποιητές, που τηρούν αυστηρά τις ποιοτικές προδιαγραφές μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι έμαθε τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, να τρώνε λάδι, ελιές και φέτα. Λάδι και ελιές από πού αλλού; Από την περιοχή που παράγει το καλύτερο, τη Μεσσηνία.

 

Η ανάπτυξη στενών σχέσεων με επιχειρήσεις και πρόσωπα από τη Μεσσηνία ήταν αυτό που τον έκανε να αγαπήσει την περιοχή και να έρχεται συχνά για διακοπές και επιχειρηματικές επαφές.

Το eleftheriaonline.gr βρήκε τον Φρίξο Παπαδόπουλο και του ζήτησε τις σκέψεις και τις απόψεις του για το γενικότερο οικονομικό τοπίο των εξαγωγών της Ελλάδας αλλά και για διάφορα άλλα ζητήματα.

Ας δούμε τη συνέντευξη στο Βασίλη Μπακόπουλο που ακολουθεί:


 - Ζείτε και δημιουργείτε στη Σουηδία και στις υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας εδώ και 40 χρόνια, μέσω της εισαγωγικής σας εταιρείας Fontana. Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή πραγματικότητα σε σχέση με τη δουλειά σας; 

"Η επιβολή των capital controls δυσκολεύει πάρα πολύ τη συνεργασία μου με τους προμηθευτές των προϊόντων από την Ελλάδα. Μας επιβάλλουν πρόστιμα στις καθυστερήσεις να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν συνεχισθεί αυτό για πολύ, πολλοί εισαγωγείς θα στραφούν σε άλλες χώρες για συνεργασία  με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι μεγάλη για την Ελλάδα. Η εταιρεία μου θα συνεχίσει τις προσπάθειες επέκτασής της, διότι μόνο με αναπτυξιακή προσπάθεια μπορούμε να υπάρξουμε στο μέλλον".

- Υπάρχει ζήτηση για τα μεσσηνιακά προϊόντα στη σκανδιναβική αγορά; Πόσο συχνά είναι οι επαφές σας με μεσσηνιακές επιχειρήσεις;

"Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για τα ποιοτικά μεσσηνιακά προϊόντα και οι επαφές μου με τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις είναι συχνές. Εδώ και 40 χρόνια διαφημίζω το λάδι και την ελιά της Καλαμάτας. Η εταιρεία μου προσπαθεί να βρει και να αναδείξει περισσότερα μεσσηνιακά προϊόντα με στόχο να τα προωθήσει στη Σκανδιναβία και στις Βαλτικές χώρες.

Η παραχώρηση της ΕΑΣ στην "Κωνσταντόπουλος Α.Ε." που χρόνια συνεργάζομαι, θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην επαφή μου με την Καλαμάτα. Η εταιρεία αυτή που εξάγει σε πάνω από 70 χώρες και με την εμπειρία που έχει στην τυποποίηση, στο μάρκετινγκ και που στοχεύει στην ποιότητα, θα αναβαθμίσει τα μεσσηνιακά προϊόντα διεθνώς. Ηδη η εταιρεία μου αναβάθμισε την ποιότητά της, το design  με το Frixos Φ Finest Fontana. Η Μεσσηνία είναι το αγαπημένο μου μέρος και οι καλύτεροί μου φίλοι είναι Μεσσήνιοι".

- Στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια περίπου βιώνουμε την κρίση-οικονομική και κοινωνική. Ζώντας στο εξωτερικό, πώς βλέπετε την κατάσταση; Διαφαίνεται κάποια αλλαγή;

"Γνωρίζω τα προβλήματα που έχει η εταιρεία μου με τους προμηθευτές μου. Δεν μπορώ να γνωρίζω λεπτομέρειες για τα προβλήματα της Ελλάδος. Θέλω όμως να πω ότι σαν λαός οι Ελληνες έχουν τα καλύτερα αισθήματα. Δεν καταφέραμε όμως να αξιοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε τα καλύτερα αγαθά και τον πλούτο που έχει η χώρα. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει δομή η χώρα και η νοοτροπία του λαού. Να υπάρξει μια ελκυστική αναπτυξιακή πολιτική, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές που με τη σειρά τους σιγά σιγά να κάνουν επενδύσεις".

- Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση την επαγγελματική σας δραστηριότητα, υπάρχουν προβλήματα και πού τα εντοπίζετε;

"Επειδή οι παραγωγοί (τυποποιητές) αγροτικών μεσσηνιακών προϊόντων είναι «μικροί» και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις τρέχουσες συνθήκες στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Αδυνατούν επίσης λόγω μεγέθους αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης (από τις τράπεζες) να σχεδιάσουν και να υποστηρίξουν αποτελεσματικά ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ. Το πρόβλημα μάλιστα είναι τόσο έντονο που τους υποχρεώνει - σε αρκετές περιπτώσεις να ακυρώσουν παραγγελίες λόγω αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης για τις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας. Σε αυτό το περιβάλλον οι μικροί παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν στρατηγικές «οικονομίας της κλίμακας».

Σε κάθε περίπτωση οι μικροί παραγωγοί πρέπει να βρουν τρόπο για να συνδεθούν με μικρά δίκτυα διανομής κυρίως στις αγορές του εξωτερικού και φυσικά με το δικό τους grande name που είναι στην ουσία και όλη τους η περιουσία".

- Στην Κύπρο υπήρξε κρίση. Ωστόσο η ιδιαίτερη πατρίδα σας φαίνεται να αντεπεξήλθε καλύτερα. Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι έγινε αυτό;

"Κατ' αρχήν νομίζω ότι έκρινε σωστά ότι οι δανειστές δεν μπλοφάρουν, και έτσι το θέμα της κρίσης το αντιμετώπισε διαφορετικότερα. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, έγκαιρα με πλήρη συμμόρφωση και χωρίς καθυστέρηση επετύγχανε τους στόχους που επέβαλαν. Ετσι απέφευγε νέες φορολογίες, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της και βραδύνει περισσότερο την ανάπτυξη. Φυσικά περιόρισε τις δημόσιες δαπάνες, τις προσλήψεις κ.λπ., προέβη γρήγορα σε σημαντικές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εξορθολογίζοντας και ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό της μέσα σε 1 χρόνο. Ετσι ενίσχυσε την αξιοπιστία της με αποτέλεσμα να την εμπιστεύονται. Φέτος περιμένει ανάπτυξη 1,5%. Το τραπεζικό της σύστημα ήταν υπό κατάρρευση. Πέτυχε να το σταθεροποιήσει και την οικονομία της από υποβαθμισμένη να την αναβαθμίσει και να βγει πάλι στη διεθνή αγορά. Εχει μπει τελικά σε καλό δρόμο και βλέπει θετικά το μέλλον της. Οι μεμψιμοιρίες και οι αναβολές δεν οδηγούν πουθενά. Την οργάνωση και την εξυγίανση της χώρας δεν πρέπει να σου την επιβάλλουν άλλοι".

- Πώς φθάσατε να είσαστε ο κύριος τροφοδότης σε καθημερινή βάση χιλιάδων καταστημάτων στη Σκανδιναβία και τις Βαλτικές χώρες με ελιές, λάδι, ποικιλίες ελληνικών και κυπριακών τυριών, κ.λπ.;

"Εργάσθηκα πολύ σκληρά. Βασίσθηκα στα καλύτερα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα που είναι ωφέλιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Με βοήθησε το σύστημα και οι προϋποθέσεις της χώρας που ζω και δραστηριοποιούμε. Πάντα διάλεγα τους καλύτερους και εξειδικευμένους υπαλλήλους. Οποιος εργάζεται με ειλικρίνεια, τιμιότητα, στοχεύει στην ποιότητα και στις μικρές λεπτομέρειες που δεν πρέπει να ξεχνάμε στη διάρκεια αμείβεται".

- Πώς προέκυψε το βιβλίο της συζύγου σας με τις παραδοσιακές-κυπριακές και ελληνικές συνταγές;

"Στη Σκανδιναβία και στις Βαλτικές χώρες πάνω από 4.000 σούπερ μάρκετ έχουν στα ράφια τους τα προϊόντα μας. Ως εκ τούτου προέκυψε η ανάγκη όχι μόνο να τα πουλάμε, αλλά και να τους μάθουμε να τα χρησιμοποιούν στην κουζίνα όπως οι Ελληνες καταναλωτές. Ετσι η σύζυγός μου το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής με ελληνικές συνταγές με μεγάλη επιτυχία. Το 2016 θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της με συνταγές από όλη την Ελλάδα. Ενα μεγάλο μέρος του βιβλίου είναι ειδικά αφιερωμένο στη Μεσσηνία. Το βιβλίο θα είναι εμπλουτισμένο με 8 μικρά ντοκιμαντέρ από διάφορα μέρη της Ελλάδας που θα προβάλλουν τη φύση και τα ποιοτικά αγνά προϊόντα της κάθε περιοχής".

- Εχετε κατορθώσει να βάλετε τις κυπριακές και ελληνικές γεύσεις στο καθημερινό τραπέζι των Σουηδών και των άλλων Σκανδιναβών;

"Γίνεται μια συνεχής προσπάθεια γι' αυτό επειδή πιστεύω στην ποιότητα των προϊόντων και ταυτόχρονα στο πόσο ωφέλιμα είναι στην υγεία των ανθρώπων. Εκτιμώ ότι ειδικά το ελαιόλαδο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σπίτια των Σκανδιναβών".

- Τι προτάσεις έχετε να κάνετε στη Μεσσηνία για την προβολή των προϊόντων της στο εξωτερικό; 

"Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Παρουσιάσεις των προϊόντων στις μεγάλες διεθνείς θεσμικές εκθέσεις με γευσιγνωσίες, διαλέξεις κ.λπ. Πρόσκληση εισαγωγέων και δημοσιογράφων ειδικά από τις χώρες που δεν παράγουν τα ίδια προϊόντα να επισκεφθούν τη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από κοντά την παραγωγή των προϊόντων και εν γένει τις ομορφιές της Μεσσηνίας.

Πολύ βασικό είναι οι συνεργασίες με γνωστά ερευνητικά κέντρα ξένων  πανεπιστημίων που έχουν εμπειρία και γνώσεις στην έρευνα του ελαιολάδου και της μεσογειακής διατροφής για το πόσο χρήσιμο είναι στην υγεία του ανθρώπου. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουψάλας για το ελαιόλαδο ως βασική τροφή σε γυναίκες απέδειξε ότι έχουν πολύ μικρό ποσοστό να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού. Το αποτέλεσμα αυτό δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Αμέσως οι πωλήσεις του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα ύψη. Διάβασα την πολύ αξιόλογη μελέτη «A future for Messinia» που υλοποιήθηκε το 2014 από το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη. Σκοπός ήταν η πρώτη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και πώς η ταυτότητα του προϊόντος και η ανάπτυξη μιας ενιαίας τοπικής ταυτότητας (brand name) μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αλλά και την ευκαιρία σύνδεσης όλων των τομέων παραγωγής. Τα αποτελέσματα αποτελούν μια καλή αρχική βάση που συμπεριλαμβάνουν κατευθύνσεις και προτάσεις ως προς το τι θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας τους εμπλεκόμενους. Το ερευνητικό αυτό κέντρο έχει στο ενεργητικό του πολλές αξιόλογες έρευνες.

Η συνεργασία με διεθνή αξιόπιστα πανεπιστημιακά κέντρα, που έχουν μεγάλη εμπειρία με καταξιωμένους επιστήμονες, θα είναι πολύ ωφέλιμη για τα διατροφικά προϊόντα της Μεσσηνίας.

Επίσης στο οδοιπορικό των "Δρόμων της ελιάς" που είναι κάτω υπό την αιγίδα της Unesco και του Συμβουλίου Ευρώπης μπορείς θαυμάσια να προβάλλεις τα μεσσηνιακά προϊόντα στο εξωτερικό. Το οδοιπορικό που έγινε προ ετών στις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες είχε μεγάλη απήχηση και επιτυχία. Επίσης διεθνή ερευνητικά Πανεπιστημιακά Κέντρα προβάλλουν μετά από έρευνα τη μεσογειακή διατροφή, που η βάση της είναι το ελαιόλαδο, ως την καλύτερη διατροφή για τους  ανθρώπους. Η Μεσσηνία έχει το προνόμιο να έχει την Κορώνη ως εμβληματική πόλη μεσογειακής διατροφής και με θεσμούς και επιστήμονες που τη στηρίζουν. Αυτό μόνο δεν φθάνει πρέπει και οι εστιάτορες και ειδικά της Κορώνης να το αποδεικνύουν έμπρακτα".

- Πρόσφατα ιδρύσατε στη Σουηδία το ίδρυμα "Fontana - Frixos Papadopoulos". Ποιος είναι ο σκοπός του;

Σκοπό έχει να πληροφορεί και να κατευθύνει τους νέους γύρω από την επιχειρηματικότητα.

- Τον επόμενο μήνα αρχίζει η παραγωγή του ελαιολάδου. Τι έχετε να πείτε στους παραγωγούς;

"Κατ' αρχήν να προσέχουν κατά τη διάρκεια της δύσκολης εργασίας τους. Να ακολουθούν τους κανόνες που απαιτούνται κατά τη συγκομιδή και έκθλιψη της ελιάς ώστε να παράγουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Το ποσοστό παραγωγής του extra παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι 82% και μπορεί να ανέλθει και άλλο, στην Ιταλία 30% και στην Ισπανία 20%. Το 90% εξάγεται χύμα. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Μεσσηνίας που πρέπει να διατηρηθεί αλλά ταυτόχρονα και να εκμεταλλευθεί κατάλληλα προς όφελος όλων μας. Το ελαιόλαδο, η ελιά είναι διαχρονικά τρόφιμα και αργά ή γρήγορα θα καθιερωθούν ως η υγιεινή βασική τροφή του ανθρώπου. Το όνομα ΚΑΛΑΜΑΤΑ και η υψηλή ποιότητα μπορεί να κατακτήσει την αγορά. Αυτό πρέπει να γίνει στόχος".

 


NEWSLETTER