Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 07:45

Εστία πολιτισμού, φιλοξενίας και δημιουργίας στη Μεγάλη Μαντίνεια

Γράφτηκε από την

Μια εστία πράσινου, νερού, βλάστησης, πολιτισμού και φιλοξενίας λειτουργεί στην Μεγάλη Μαντίνεια Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Μαρίνη, εδώ και λίγα χρόνια και πλέον "ανοίγεται" ακόμη περισσότερο στο κοινό και στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Το "Art farm" βρίσκεται πολύ κοντά στην Καλαμάτα και από αυτό το Σάββατο ξεκινά στο θεατράκι του το πρόγραμμα για το πολιτιστικό καλοκαίρι, με μια συναυλία - αφιέρωμα στο Δημήτρη Μητροπάνο, με καλεσμένους το Γεράσιμο Ανδρεάτο και τους συνεργάτες του.

Το κτήμα είναι γεμάτο με ελιές πλούσιες, "φορτωμένες" με καρπό, ο οποίος δίνει απλόχερα το λάδι του, κάθε χρόνο. Τα δέντρα, οι ελιές και η χαρουπιά εκτός από τα πουλιά φιλοξενούν όμως και τους επισκέπτες, αφού πάνω τους είναι φτιαγμένα δροσερά δεντρόσπιτα. Το πάνω μέρος τους είναι καλυμμένο με φτέρες, με καλάμι, με πλίνθες και άχυρο, ώστε να έχει δροσιά. Οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί, προέρχονται από την παράδοση τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια στιγμή θα έρθει στην Μαντίνεια να φτάξει ένα δεντρόσπιτο ο διάσημος παρουσιαστής Πιτ Νέλσον, ο οποίος θα γυρίσει εδώ και εκπομπή για το κανάλι στο οποίο εργάζεται.

Η εναλλακτική, φυσική και οικολογική φιλοξενία είναι ένας από τους στόχους του αγροκτήματος. Εμπνευση των υπευθύνων είναι ο επισκέπτης να ζει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική εμπειρία, να δει πως είναι οι αγροτικές δουλειές, το περιβόλι, το παραδοσιακό μαγείρεμα. Γι' αυτό το λόγο και υπάρχει ξυλόφουρνος, αλλά και πυροστιές, καθώς και μαγειρικά σκεύη σε άλλο σημείο, όπου όποιος θέλει μπορεί να ετοιμάσει ή και να γευτεί απλώς γεύσεις από συνταγές ντόπιες.

Το θέατρο έχει την σκηνή, τα 500 καθίσματα και τη μορφή ενός αρχαίου θεάτρου γενικότερα. Τα δέντρα υψώνονται περήφανα και γεμάτα θαλπωρή τόσο δίπλα στη σκηνή όσο και ανάμεσα στα καθίσματα.

Για τον κόσμο που θα βλέπει τις συναυλίες ή τις παραστάσεις, υπάρχουν σύγχρονες τουαλέτες, ντουζ και καμαρίνια για τους καλλιτέχνες. Σε ψηλότερο σημείο υπάρχει μπαρ όπου θα μπορούν επίσης να απολαμβάνουν τη μουσική κάποιοι θεατές.

Το Αγρόκτημα αναμένεται να είναι αρκετά δροσερό και το καλοκαίρι, αφού είναι γεμάτο δέντρα, αλλά και … 23 βρύσες. Η μία είναι μάλιστα σαν μια μικρή πισίνα, ιδιαίτερα εξωτική, αφού το νερό πέφτει από κάποιο ύψος. Το βρόχινο νερό μαζεύεται σε υπόγεια δεξαμενή και έτσι 300 κυβικά νερού ποτίζουν το αγρόκτημα.

Ομορφες δραστηριότητες προγραμματίζονται και για τα παιδιά, όπως εργαστήρια, καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, γνωριμία με το μποστάνι. Οι ενήλικοι μπορούν από την άλλη πλευρά να παρακολουθούν μαθήματα στα εργαστήρια, τα οποία έχουν φτιαχτεί στη λογική των μανιάτικων στοών. Τεχνίτες εκεί θα εξάγουν αιθέρια έλαια, θα φτιάχνουν σαπούνι, παξιμάδι, κουλουράκια, μαρμελάδα κ.α. Τα βότανα που μένουν από τις διαδικασίες αυτές δεν πετιούνται, αντιθέτως αξιοποιούνται στις φωτιές για να δίνουν άρωμα στα φαγητά.

Εξαιρετικής θέας είναι η βεράντα του κτηρίου, ιδανική για να φιλοξενήσει πάρτι, εκδηλώσεις, κοινωνικά δρώμενα, δεξιώσεις και συνέδρια. Οι ίδιες εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν και στην κλειστή αίθουσα. Η βεράντα θα είναι επισκέψιμη για τον κόσμο κάποιες συγκεκριμένες θεματικές βραδιές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φαγητό και μουσική. Τα φαγητά που θα σερβίρει το "Art farm" θα είναι μαγειρεμένα με πρώτες ύλες, από ντόπιους παραγωγούς (τυρί, κρέας κ.α.).

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το πρόγραμμα αυτού του καλοκαιριού ξεκινά λοιπόν το Σάββατο στις 9 μ.μ. με το αφιέρωμα στο Μητροπάνο και καλεσμένους του Γερ. Ανδρέατο (ο οποίος ξεκίνησε από το "Duende" το παλιό μαγαζί του κ. Μαρίνη) και την Ειρήνη Τουμπάκη. Στις 17-18-19 του μήνα διοργανώνεται η "Fete de la musique", ένας διάσημος ευρωπαϊκός θεσμός. Την πρώτη ημέρα το πρόγραμμα έχει μουσική gypsy jazz με τους "Diminuita", τη δεύτερη λάτιν και μπατσάτα και την τρίτη jazz soul με τη Νάσια Γκόφα. Στις 25 τραγουδά ζωντανά ο Χρήστος Θηβαίος και στις 2 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει ένα σχήμα νέων που παίζοντας Καραγκιόζη αφηγείται την ιστορία του ρεμπέτικου. Στις 16 Ιουλίου καλεσμένη είναι η Μάρθα Φριτζήλα. Αλλες εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα αφορούν εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρι γλυπτικής, θέατρο κ.α.

Γ. Σαρ.