Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 22:07

Σημαντικές διακρίσεις για τα κρασιά Παναγιωτόπουλου στο "Berlin Wine Trophy 2011"

Γράφτηκε από τον
Σημαντικές διακρίσεις για τα κρασιά Παναγιωτόπουλου στο "Berlin Wine Trophy 2011"

Σημαντικές διακρίσεις σε έναν διεθνή διαγωνισμό απέσπασαν ακόμη μια φορά τα κρασιά του Κτήματος Παναγιωτόπουλου στον Πύργο Τριφυλίας. Αυτή τη φορά κατέκτησαν 2 ασημένια μετάλλια στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου "Berlin Wine Trophy 2011" που έγινε στο Βερολίνο τον Ιούλιο.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το γερμανικό περιοδικό "DWM - German Wine Marketing", υπό την αιγίδα του OIV (Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου).
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν το "Φιλέρι 2010" και το "Καλντερίμι - Λευκό 2010" του Κτήματος Παναγιωτόπουλου, σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Περισσότερα για τις νέες αυτές επιτυχίες μάς είπε ο γνωστός οινοποιός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος:
«Συμμετείχαμε με 2 λευκά κρασιά του 2010. Το ένα είναι φιλέρι, ελληνική ποικιλία καθαρά τοπική της περιοχής μας, και το άλλο έχει εμπορική ονομασία "Καλντερίμι" και είναι φιλέρι με ροδίτη, σε μια αναλογία 50-50. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση γιατί αφορά καθαρά ελληνικές ποικιλίες. Και μακάρι όλα τα ελληνικά κρασιά να μπορούσαν να πάρουν διακρίσεις στο εξωτερικό, γιατί ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού κρασιού διεθνώς.
Θεωρώ ότι αυτή την περίοδο το κρασί έχει πάρει αρκετό χώρο από τα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά, και λόγω τιμολογιακής πολιτικής. Διανύουμε μια περίοδο που τη θεωρώ πολύ καλή για να κερδίσει έδαφος το ελληνικό κρασί. Κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε βάση όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κρασιά είναι να ανεβάσουμε την ποιότητα. Τη φετινή περίοδο έχει περάσει αρκετός κόσμος από το οινοποιείο και έχω δει ενδιαφέρον για την ποιότητα.
Κρασιά υπάρχουν πολλά, και ανά τον κόσμο βγαίνουν χιλιάδες ετικέτες και με διαφορετικές τιμές. Κι εγώ έχω ένα κρασί που θεωρείται ακριβό για την περίοδο αυτή της κρίσης. Ομως υπάρχει ένα αγοραστικό κοινό που δεν έχει κρίση και δεν θεωρώ ότι είναι ακριβό για αυτούς. Για μένα, μακάρι ανά την Ελλάδα να έχουμε δεκάδες ακριβά κρασιά - για να μάθουν ότι και οι Ελληνες μπορούν να κάνουν κάτι ποιοτικό και ακριβό, κι όχι μόνο οι Γάλλοι λόγω μάρκετινγκ».
Για την πληθώρα των βραβείων που έχουν αποσπάσει τα κρασιά από το Κτήμα Παναγιωτόπουλου μας είπε:
«Πιστεύω ότι γίνεται μια συλλογική προσπάθεια από όλους τους συνεργάτες στο οινοποιείο, από το εργατικό προσωπικό του οινοποιείου και του αμπελώνα, ενώ μεγάλη συμβολή στις επιτυχίες έχει ο Γιάννης Φλεριανός, ο οινολόγος του οινοποιείου ο οποίος έχει βάλει και το μεγαλύτερο λιθάρι στο Κτήμα. Αν δεν έχεις οινολογική υποστήριξη δεν μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα.
Από εκεί και πέρα σημασία έχει ο αμπελώνας, οι παραγωγοί που είναι συνεργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Αλλά κι εμείς σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε έχουμε πληρώσει τους πάντες - δεν χρωστάμε σε κανέναν κι ετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν.
Φέτος έχουμε κάποιες δυσκολίες λόγω ζημιών στα αμπέλια, αλλά και λόγω μείωσης της παραγωγής.
Οσο για τις διακρίσεις αυτές, που είναι διεθνούς επιπέδου με συμμετοχές κρασιών από όλο τον κόσμο, μας βοηθάνε καθώς μας δίνουν κουράγιο και δύναμη να προχωρήσουμε σε κάτι καλύτερο. Βοηθάνε όμως και τον εστιάτορα, την κάβα, το σούπερ μάρκετ, τον επιχειρηματία... όλα τα σημεία που πουλάνε κρασί, καθώς έχουν ένα ατού προς πώληση. Γιατί πιο εύκολα ο καταναλωτής θα επιλέξει ένα κρασί που έχει διάκριση. Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι ένα προωθητικό σημείο και για την περιοχή: Οταν υπάρχουν προβεβλημένα κρασιά στο εξωτερικό, αυτό τη βοηθάει, την κάνει πιο γνωστή και αναγνωρίσιμη».


NEWSLETTER