Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 20:51

5 προσφορές για τη μελέτη αντιπλημμυρικών στον Πάμισο 

Γράφτηκε από την

 

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε χθες, στη δημοπρασία που έγινε στη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείο Υποδομών, για τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου από το φράγμα του Αρι έως τις εκβολές του στη θάλασσα και οι μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι, προεκτιμώμενης αμοιβής 2.709.116,85 ευρώ.

Κατατέθηκαν 5 προσφορές από ισάριθμες συμπράξεις γραφείων μελετών και συνολικά 35 γραφεία με πτυχία όλων των τάξεων Α’ έως και Ε’.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ανάδοχος προβλέπεται να αναδειχθεί η σύμπραξη με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με συναξιολόγηση, τεχνικής και οικονομικής προσφοράς και χωρίς άνω όριο στην οικονομική προσφορά. Κι επομένως αναμένεται να προκύψει σημαντικότατη έκπτωση επί της προεκτιμώμενης αμοιβής.

H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη του ποταμού Πάμισου.

Σκοπός της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Πάμισου στην περιοχή φράγμα Αρι - Μεσσήνη - εκβολές στην θάλασσα και του ρέματος Αρι ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής των εκβολών του Πάμισου και της παρόχθιας ζώνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας, ώστε να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν, είναι  υδραυλικών, λιμενικών, συγκοινωνιακών έργων, γεφυρών, ειδικές αρχιτεκτονικές για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, Η/Μ έργων, τοπογραφικών (αποτυπώσεις - κτηματογραφήσεις), γεωλογικές και γεωτεχνικές, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οικονομική (σκοπιμότητας και κόστους - οφέλους, Φορέα διαχείρισης και χρηματοδότησης). Επιπλέον θα εκπονηθούν: Τεύχη δημοπράτησης έργων πολιτικού μηχανικού και Η/Μ, ΣΑΥ - ΦΑΥ έργων πολιτικού μηχανικού και Η/Μ.

Το σύνολο των προς μελέτη έργων εξασφαλίζουν: Τη διευθέτηση του ποταμού Πάμισου από το φράγμα Αρι μέχρι τις εκβολές του στην θάλασσα σε μήκος 9 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ρέματος Μπούκας και των συμβαλλόντων ρεμάτων, μήκους 10 χλμ. περίπου. Τη διευθέτηση του ποταμού Αρι από τη γέφυρα προς τον οικισμό Αίπειας μέχρι τον Α.Κ. 18 (Μεσσήνη - Θουρία), μήκους 5 χλμ. περίπου. Την οριοθέτηση των παραπάνω τμημάτων. Τον έλεγχο τόσο της υφιστάμενης λειτουργίας του φράγματος Αρι και του ρόλου του στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής όσο και της κατασκευής του φράγματος, βάσει του οποίου και εφόσον απαιτηθεί θα εκπονηθεί μελέτη έργων συντήρησης. Επίσης, στα πλαίσια των παρεμβάσεων στο φράγμα θα συνταχθεί εγχειρίδιο συντήρησης και λειτουργίας. Την αντιπλημμυρική προστασία του αεροδρομίου. Την περιβαλλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής των εκβολών του Πάμισου και της παρόχθιας ζώνης από τις εκβολές μέχρι την περιοχή της γέφυρας Καλαμάτας - Μεσσήνης, δηλαδή σε μήκος 3,5 περίπου χλμ, καθώς και περιοχής της εκβολής του αντιπλημμυρικού αύλακα στο Κουλντούκι Μπούκας. Τη βελτίωση του υφιστάμενου κυματοθραύστη για την προστασία της εκβολής του Πάμισου. Την κατασκευή πεζογέφυρας στον Πάμισο που θα συνδέει την δυτική όχθη της Καλαμάτας με την ανατολική όχθη της Μεσσήνης. 

Με την απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, με την οποία εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 3 ε. ευρώ, το έργο χαρακτηρίστηκε ως μεγάλο και σύνθετο ειδικό έργο εθνικού επιπέδου και η διάρκεια εκπόνησης της μελέτης προβλέπεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.