Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 07:47

Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών 

Γράφτηκε από τον

 

Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών είναι μεγάλο και ήδη το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ, Λυκούργου και Ψαρών στην Καλαμάτα) έχει δώσει 130 βεβαιώσεις.

Αυτό τόνισε χθες, σε ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα (μέτρο 6.1, 2014 - 2020), ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Παναγιώτης Αλευράς. Παρατήρησε μάλιστα ότι και νέοι επιστήμονες άνεργοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους νέους αγρότες.

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σε όλη την Ελλάδα από το πρόγραμμα προβλέπονται 241 εκ. ευρώ και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλογούν 24,4 εκ. ευρώ για 1.300 νέους αγρότες.

Η ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης είναι 17.000 ευρώ για τη γεωργία, συν 2.500 ευρώ αν υπάρχει και κτηνοτροφία, και άλλα 2.500 ευρώ αν πρόκειται για ορεινή κοινότητα.

Οι νέοι αγρότες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να είναι από 18 μέχρι 41 χρονών και μία από τις προϋποθέσεις είναι να έχουν κτήματα με ελαιόδεντρα 43 στρέμματα, το λιγότερο.

Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος είναι να βελτιωθεί η ηλικιακή σύνθεση των αγροτών, να υπάρξει ανανέωση και να δημιουργηθούν σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις με ανταγωνιστικά προϊόντα.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετές καινοτομίες, όπως: Υλοποιείται από τις Περιφέρειες, για να παρακαμφθούν γραφειοκρατία και αγκυλώσεις. Ο νέος αγρότης δεσμεύεται να μείνει στο επάγγελμα έως 4 χρόνια. Αυξάνονται το μέγεθος της εκμετάλλευσης και ο αριθμός των ζώων. Το ύψος της ενίσχυσης είναι μεγαλύτερο και το γεγονός ότι ο νέος αγρότης παίρνει το 70% με την έγκριση της ένταξής του στο πρόγραμμα.

Ο προϊστάμενος πληροφόρησε ότι για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να χαρακτηριστεί ως νεοεισερχόμενος στην αγροτική παραγωγή. Και για να χαρακτηριστεί παίρνει βεβαίωση από το ΚΕΠΠΥΕΛ. Για να την πάρει απαιτούνται βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο αγροτών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του 2016, εκκαθαριστικό της Εφορείας του 2015 και Ε1. 

Μετά τη βεβαίωση οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται σε μελετητή - σύμβουλό τους και καταθέτουν ηλεκτρονικά το φάκελό τους, τον οποίο πρέπει να υποβάλλουν και έντυπα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, 1 με 7 Δεκεμβρίου.

 

Γ.Σ.