Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 08:34

Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά 

Γράφτηκε από τον
Μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά 

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου διοργανώνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Χρηματοοικονομικά (Master of Science in Finance), το οποίο -σημειωτέον- είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο συγκεκριμένο αντικείμενο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Οπως επισημαίνει δε, μιλώντας στην “Ε”, ο διευθυντής του προγράμματος Στέφανος Γιακουμάτος, «αυτή τη δύσκολη για την οικονομία στιγμή, οι γνώσεις στα Χρηματοοικονομικά, στη διαχείριση και επένδυση του χρήματος, είναι απαραίτητες και ακόμα πιο σημαντικές από ό,τι σε μία ουδέτερη ή ευνοϊκή οικονομική συγκυρία». 

Χαρακτηριστικά ο Στ. Γιακουμάτος υπογραμμίζει ότι στόχο του Τμήματος αποτελεί «η εδραίωσή του ως πόλου παροχής ποιοτικής και εξειδικευμένης γνώσης στα αντικείμενα που καλύπτει».

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και στο οποίο θα γίνουν δεκτοί μέχρι 40 σπουδαστές, αναπτύσσεται σε τρία εξάμηνα, με 10 μαθήματα στα δύο πρώτα και την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στο τρίτο. Τα μαθήματα θα γίνονται στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο. Η προθεσμία για τις αιτήσεις ενδιαφερομένων λήγει την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ενώ το κόστος είναι 1.000 ευρώ το εξάμηνο.

Αναλυτικά, ο Στ. Γιακουμάτος δήλωσε στην “Ε” σχετικά με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Χρηματοοικονομικά (Master of Science in Finance) τα εξής:

- Σε τι αφορά το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα Χρηματοοικονομικά από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πελοποννήσου και σε ποιους απευθύνεται;

«Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την εξειδίκευση νέων επιστημόνων αλλά και πεπειραμένων στελεχών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον τομέα της Χρηματοοικονομικής και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με διττό στόχο: α) να γίνει για τους κατόχους του εφόδιο καριέρας για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, β) να προετοιμάσει επιστήμονες για διδακτορικές σπουδές στα γνωστικά πεδία που θεραπεύει.

Απευθύνεται σε αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αντικείμενο τα Οικονομικά και την Διοίκηση, αλλά και σε αποφοίτους από άλλα γνωστικά πεδία, που ενδιαφέρονται να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό».

- Η εμπειρία του τμήματος από το προηγούμενο αντίστοιχο μεταπτυχιακό έχει συμβάλει ώστε το φετινό να είναι ακόμα πιο απαιτητικό, αλλά και ταυτόχρονα ακόμα περισσότερο διεξοδικό;

«Η εμπειρία σε όλους τους τομείς είναι καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση της ποιότητας. Με το σκεπτικό αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη πως εξαρχής έχουμε θέσει ως στόχο την παροχή ενός ποιοτικού Μάστερ, η εμπειρία που αποκομίσαμε θα μας βοηθήσει να προσφέρουμε στη νέα σειρά φοιτητών που θα εισαχθεί τώρα, ένα πρόγραμμα καλύτερα εστιασμένο στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και αυτών των φοιτητών μας».

- Γιατί χρειάζεται ένα τέτοιο μεταπτυχιακό, τι επιπλέον δυνατότητες προσφέρει, και γιατί οι ενδιαφερόμενοι να προτιμήσουν το συγκεκριμένο του ΤΕΙ Πελοποννήσου κι όχι ενός άλλου ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος;

«Σήμερα, δυστυχώς για τη νέα γενιά και όχι μόνο, η προσφορά εργασίας είναι περιορισμένη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Το Μάστερ στα Χρηματοοικονομικά έρχεται να προσφέρει γνώσεις που οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί ζητάνε και έχουν ανάγκη. Γιατί σε αυτή τη δύσκολη για την οικονομία στιγμή, οι γνώσεις στα Χρηματοοικονομικά, στη διαχείριση και επένδυση του χρήματος, είναι απαραίτητες και ακόμα πιο σημαντικές από ό,τι σε μία ουδέτερη ή ευνοϊκή οικονομική συγκυρία. 

Αναφορικά με τα άλλα μεταπτυχιακά, δεν θέλω να μπω σε μία διαδικασία σύγκρισης. Απλά καλώ τους υποψήφιους φοιτητές, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση για μεταπτυχιακές σπουδές, να μελετήσουν τους στόχους του κάθε μεταπτυχιακού, το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα που προσφέρονται και το κατά πόσο θα τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη - καθώς και τα βιογραφικά των διδασκόντων. Επιπλέον, σημαντικό σημείο είναι να ρωτήσουν και τη γνώμη των φοιτητών σε κάθε μεταπτυχιακό για το οποίο ενδιαφέρονται. Είμαι βέβαιος πως το Μάστερ στα Χρηματοοικονομικά θα αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε σκληρή αξιολόγηση σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μεταπτυχιακό».

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μετάσχει κάποιος στο εν λόγω μεταπτυχιακό και πόσο θα του κοστίσει;

«Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά που χρειάζονται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ (http://fin.teipel.gr/) και αφού συμπληρώσουν την αίτηση να την αποστείλουν ή καταθέσουν στη Γραμματεία του Ειδικού Λογαριασμού του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Συνοπτικά, χρειάζεται να είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ενώ επικουρικά λειτουργεί η γνώση ξένης γλώσσας και η σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ επαγγελματική εμπειρία. 

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε αποφοίτους σχολών Διοίκησης και Οικονομίας που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα Χρηματοοικονομικά, όσο και σε πτυχιούχους άλλων κλάδων (Κοινωνικών και Θετικών Επιστημών) που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τις γνώσεις τους με τα χρηματοοικονομικά ή θέλουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το κόστος του ΠΜΣ είναι 3.000 ευρώ και το ποσό αυτό αποπληρώνεται με μία δόση των 1.000 ευρώ στην αρχή κάθε εξαμήνου, ενώ δίνεται η δυνατότητα εξόφλησής του και με άτοκες δόσεις». 

- Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής; Διαπιστώνετε ότι έχει τη δυναμική να συνεχίσει στο δρόμο που βρίσκεται τώρα και να στοχεύσει ακόμα ψηλότερα;

«Η επιτυχής υλοποίηση του ΠΜΣ στα χρηματοοικονομικά, καθώς και η άρτια διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων -όπως η πρόσφατη με αντικείμενο τον τραπεζικό τομέα-, πιστοποιούν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ιδιαίτερη δυναμική που έχει αναπτύξει το Τμήμα ΛΟΧΡΗ (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής). Το momentum αυτό θα το αξιοποιήσουμε, ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο ψηλά προς όφελος των φοιτητών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. 

Στόχος είναι η εδραίωση του Τμήματος ως πόλου παροχής ποιοτικής και εξειδικευμένης γνώσης στα αντικείμενα που καλύπτει.

Γενικά το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχει επιδείξει ιδιαίτερα δυναμική και εξωστρεφή πορεία τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον και το επίπεδο των φοιτητών που προσελκύει. Αναπτύσσεται γοργά σε στελεχιακό δυναμικό και επικαιροποιεί το πρόγραμμα σπουδών του, για να είναι σύγχρονο και απόλυτα χρήσιμο στους φοιτητές του (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς).

Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό προσωπικό του τμήματος ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα δεδομένα στα Χρηματοοικονομικά, με συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Στη λογική αυτή, θα συνεχίσει να φέρνει σε επαφή φοιτητές και αποφοίτους με σημαντικά ζητήματα και έγκριτους επιστήμονες».


NEWSLETTER