Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 20:39

Μεσσηνία: Σε Διοικητήριο και ΔΕΥΑΚ η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Σε Διοικητήριο και ΔΕΥΑΚ η βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου (βίντεο)

Τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και την Π.Ε. Μεσσηνίας επισκέφτηκε χθες η βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Η βουλευτής συναντήθηκε στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, για να συζητήσει μαζί τους τα εργασιακά θέματα που τους απασχολούν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Κουφαλάκος γνωστοποίησε την πρόθεσή τους να αποκλείσουν τη Δευτέρα το κτήριο για να μην συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, γιατί όπως είπε θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε εργολάβους. Ενημέρωσε δε τη βουλευτή ότι η δημοτική επιχείρηση κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις τους και τους ενέταξε στο ενιαίο μισθολόγιο. Πρόσθεσε ακόμα πως οι μισθοί τους μειώθηκαν περαιτέρω με την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών σε πολλές υπηρεσίες - ενώ το σοβαρότερο θέμα είναι η παραχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους με το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), που προωθεί η ΔΕΥΑΚ. «Θα αποκλείσουμε την είσοδο να μην συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί προβλέπει έναν εσωτερικό οργανισμό υπηρεσίας που δίνει όλες τις υπηρεσίες, ακόμα και συντήρησης και λειτουργίας, σε εργολάβους», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Νωρίτερα η Δ. Μανωλάκου έλεγε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ όπου βρίσκεται περιοδεύει στους τόπους δουλειάς των εργαζομένων. Αυτό έκανε και η ίδια χθες στην Καλαμάτα. Πριν τη συνάντηση με το Σωματείο στη ΔΕΥΑΚ, η βουλευτής συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και τους εργαζόμενους στην Π.Ε. Μεσσηνίας. «Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τις αγωνίες και τα προβλήματά τους - η νέα χρονιά μπήκε με μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, με πρώτο και κύριο το ότι αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώνεται η σύνταξη και αυξάνονται τα χρόνια δουλειάς. Αυτό είναι ληστεία», ανέφερε. Επιπλέον, «4,2 δισ. ευρώ νέοι φόροι θα βγουν από τις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων» - ενώ «περικοπές γίνονται και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑΜΕΑ». 

 

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το άλλο θέμα που έθεσαν στη βουλευτή οι εργαζόμενοι είναι και η υποστελέχωση σε βασικές υπηρεσίες. «Την ίδια στιγμή εντατικοποιείται η δουλειά και μειώνεται ο μισθός, αλλά υπάρχει και απειλή -και αυτή την αγωνία μας εξέφρασαν πολύ έντονα οι υπάλληλοι της Περιφέρειας που από την Διεύθυνση Γεωργίας της Καλαμάτας κινδυνεύουν να μετακινηθούν στην Τρίπολη και να ξεσπιτωθούν γιατί δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπου χρειάζεται». Το ίδιο πρόσθεσε το αντιμετωπίζει και η ΔΕΥΑΚ και ταυτόχρονα «πάνε σε ιδιωτικοποιήσεις όπου μπορούνε, δηλαδή κατάργηση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών που θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή ακόμα και στο νερό, ό,τι πιο βασικό που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να στερηθεί».

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΓΩΝΑ 

Η απάντηση είναι μια σύμφωνα με την Δ. Μανωλάκου «το δυνάμωμα του λαϊκού κινήματος· το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει τον πόλο, τη γροθιά της ενοποίησης όλων των εργαζομένων όπου και αν δουλεύουν, στο νοσοκομείο, στο σχολείο, στο χωράφι, σαν μια γροθιά απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, να βάλουν φραγμό στα χειρότερα και να διεκδικήσουν ό,τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια και ταυτόχρονα να θέσουν την προοπτική αλλαγής αυτής της πολιτικής. Και αυτό είναι το θέμα που επεξεργαζόμαστε και στο 20ό συνέδριο που θα γίνει τέλη Μαρτίου αρχές Απρίλη: Δηλαδή ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της δύναμης αυτής που ποτέ δεν πρόδωσε το λαό, και ήταν μπροστά στους αγώνες». 

Ν.Κ.

 

 


NEWSLETTER