Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 18:53

Europe Direct Καλαμάτας: 30 Χρόνια Εrasmus. Από το Εrasmus στο Erasmus+

Γράφτηκε από την

To 2017 το πρόγραμμα Εrasmus κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας του έχοντας δεχθεί πληθώρα συμμετοχών και αξιόλογο έργο να επιδείξει.

Τι είναι και πώς ξεκίνησε το Εrasmus;

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα της ΕΕ. Επί τρεις δεκαετίες προσφέρει την δυνατότητα στους νέους να επισκεφθούν το εξωτερικό και να αποκτήσουν εμπειρίες στους τομείς της εκπαίδευσης,  της κατάρτισης, του εθελοντισμού και  του αθλητισμού. To 1987 ξεκίνησε ως ένα μικρό πρόγραμμα κινητικότητας. 3.200 φοιτητές συμμετείχαν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Σήμερα οι συμμετέχοντες έχουν πολλαπλασιαστεί φθάνοντας τους 300.000 φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά έτος. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες που κάλυπτε το 1987 σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας , η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Το Εrasmus+ είναι επίσης πιο ανοικτό από οποιοδήποτε άλλο προκάτοχό του στα άτομα από μειονεκτούντα περιβάλλοντα.

Το Εrasmus+ σε αριθμούς

Σύμφωνα με τη δημοσιοποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το έτος 2015 το Erasmus+ έδωσε την δυνατότητα σπουδών, κατάρτισης και εργασίας και εθελοντικής δραστηριοποίησης  σε  678000 Ευρωπαίους σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών. Κατά το ίδιο έτος η ΕΕ επένδυσε 2,1 δις. ευρώ σε περισσότερα από 19.600 έργα με τη συμμετοχή 69.000 οργανισμών. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία παραμένουν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι κύριες χώρες υποδοχής.

Η εμπειρία και τα αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες στην πλειοψηφία τους συμφωνούν ότι είναι μια εμπειρία ζωής και ότι ο χρόνος παραμονής στο εξωτερικό αξιοποιείται σωστά. Το  94% δηλώνει ότι υπάρχει βελτίωση στις δεξιότητές τους, ενώ το 80% πιστεύει ότι ο χρόνος αυτός έδωσε ώθηση στις ευκαιρίες τους για σταδιοδρομία. Σε ποσοστό ένας στους τρεις που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό δέχεται πρόταση για ανάληψη θέσης εργασίας από την εταιρεία υποδοχής.

Προσανατολισμός στις μελλοντικές προκλήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την προσαρμογή του Erasmus+ με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές προκλήσεις, όπως είναι η ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. Το Erasmus+ που καλύπτει την περίοδο 2014-2020 έχει προϋπολογισμό ύψους 14,7 δις. ευρώ και θα προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερα από 4 εκατ. άτομα. Επίσης είναι αρωγός σε διακρατικές συμπράξεις μεταξύ ιδρυμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας όπως και τον τομέα του αθλητισμού ενσαρκώνοντας την ευρωπαϊκή του διάσταση και αντιμετωπίζοντας τις κύριες διασυνοριακές απειλές.