Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 09:47

Διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την
Διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου στην Costa Navarino

Επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα γίνει η Μεσσηνία για τον κόσμο του ελαιόλαδου, παγκοσμίως, καθώς το τριήμερο 20 με 22 Μαρτίου, το Navarino Dunes στην Costa Navarino θα φιλοξενήσει τον 2ο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC), με τη συμμετοχή 20 κριτών, από διάφορες χώρες.

Η σημασία του διαγωνισμού, την επιμέλεια διοργάνωσης του οποίου έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρώτος ATHIOOC -πέρυσι τον Μάρτιο, στην Αθήνα- συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια.

Στόχος των διοργανωτών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιόλαδου.

Ο φετινός διαγωνισμός, ATHIOOC 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το οποίο έχει σκοπό να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη, εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η Μεσσηνία, όπως εξηγούν οι διοργανωτές στην ίδια ανακοίνωση, επιλέχθηκε φέτος «επειδή είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Επίσης, είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς "Κορωνέικη", που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγο για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς. Η τέλεση του διαγωνισμού μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστορα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Ολοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους».

Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Sommelier Ελαιόλαδου της Ελλάδος.

 

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στην ανακοίνωση των διοργανωτών τονίζεται, ειδικότερα, ότι «ο ATHIOOC είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, γεγονός που έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

1) Συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

2) Με την ύπαρξή του και μόνο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου απλώνεται και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα γίνονται πρεσβευτές των προϊόντων μας.

3) Συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων».


NEWSLETTER