Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 18:21

Προχωρά το σχέδιο για τον Κυπαρισσιακό, σύμφωνα με τον Σωκ. Φάμελλο

Γράφτηκε από την

 

«Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο βρίσκεται σε φάση υπογραφών από τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τον προβλεπόμενο προληπτικό έλεγχο νομιμότητας, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Αυτό δήλωσε στην "Πρώτη" του Πύργου, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Στη δήλωσή του προς την εφημερίδα ο υπουργός επεσήμανε ότι «η επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ. του Κυπαρισσιακού έχει ολοκληρωθεί. Εχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές, σύμφωνα με τις επιταγές της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». 

Παρατήρησε, επίσης, πως «έχει ήδη σταλεί επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, η οποία περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων ενεργειών, για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων συμμόρφωσης. Η επιστολή αυτή καθώς και οι ενέργειες που έχουν γίνει, έως σήμερα, διαβιβάστηκαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ταυτόχρονη δέσμευση, ότι μέχρι την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας της χελώνας καρέτα - καρέτα, θα διαβιβάζονται σταδιακά, όλες οι ενημερώσεις για τα ληφθέντα μέτρα, βάσει των απαιτήσεων που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Πρώτης", το σχέδιο του Π.Δ. είχε έρθει προς διαβούλευση πριν από ένα περίπου χρόνο με το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου να χαρακτηρίζεται ως «περιοχή προστασίας της φύσης», ενώ υπήρξε η οριοθέτηση δύο ζωνών. Στην πρώτη απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και στην δεύτερη δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όμως όρους. Το πρώτο σχέδιο Π.Δ. που είχε κατατεθεί, είχε απορριφθεί από το ΣτΕ και είχε εγείρει μια σειρά έντονων διαμαρτυριών από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες που θεωρούν ότι έβαζε ταφόπλακα στην ανάπτυξη.

Το νέο σχέδιο του Π.Δ. έχει αλλαγές οι οποίες έγιναν κυρίως με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και λιγότερο με βάση τα αιτήματα των εμπλεκόμενων φορέων. 

Οι θιγόμενοι από το Π.Δ. φορείς (δήμοι και πολίτες) οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει τις ενστάσεις τους για το θέμα του Κυπαρισσιακού και έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, εάν δεν υπάρχουν βασικές τροποποιήσεις στο σχέδιο του Π.Δ. Επισημαίνουν ότι το ΣτΕ θα κρίνει το ορθό του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό.