Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017 20:03

Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων 11 ευρώ το τετραγωνικό στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων 11 ευρώ το τετραγωνικό στην Καλαμάτα

Στα 11 ευρώ το τ.μ. επανέφερε τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού για το 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κατά πλειοψηφία. Πρόκειται βέβαια για χρήματα που το πιθανότερο είναι ο δήμος να μην τα εισπράξει ποτέ, όπως έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το θέμα πέρασε στα γρήγορα, λόγω του προχωρημένου της ώρας και της ανάγκης να καθοριστούν τα τέλη, αλλά ο δήμαρχος Π. Νίκας δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συζήτηση, γιατί το θέμα είναι σοβαρό.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δ. Οικονομάκος παρατήρησε ότι «μόνο 4 επαγγελματίες έκαναν πέρσι αίτηση στο δήμο για την παραχώρηση αιγιαλού» και ζήτησε να συζητηθεί σοβαρά το θέμα, έστω μια άλλη φορά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε ότι «όλη η διαδικασία πάσχει». Ζήτησε «να γίνει μια συνάντηση με τα καταστήματα για να υπάρξει ένας κανονισμός λειτουργίας» και σημείωσε: «Αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την ίδια κατάληξη, και ο δήμος δεν παίρνει έσοδα».

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας είχε αποφασίσει έναν ελιγμό: τη μείωση του μισθωτικού ανταλλάγματος για τη χρήση του αιγιαλού από 11 ευρώ σε 4 ευρώ το τ.μ., με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση τέλους καθαριότητας αιγιαλού 5 ευρώ το τ.μ. Κι αυτό, ώστε να πάρει επιτέλους κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς χρήματα (από το τέλος καθαριότητας), για τη χρήση του αιγιαλού, από την οποία δεν είχε πάρει τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, τη συγκεκριμένη απόφαση την ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο δήμος προσέφυγε στην επιτροπή του άρθρου 152. Αποτέλεσμα ήταν πάλι να μην πάρει ο δήμος ούτε ευρώ, όπως είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.

Πέρσι, μόνο... 4 από τους δεκάδες επαγγελματίες σε όλη την παραλιακή ζώνη κατέθεσαν αίτηση στο δήμο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού. Σε όλους τους υπόλοιπους, που καταλαμβάνουν τον αιγιαλό αυθαίρετα, στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η Κτηματική Υπηρεσία βεβαιώνει από ένα πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης, για την είσπραξη του οποίου όμως είναι αρμόδιο το Δημόσιο μέσω ΔΟΥ, κι έτσι ο δήμος δεν παίρνει καθόλου χρήματα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER